Δημήτρης Λιάκος: Η παρέμβαση στις συντάξεις έχει μόνιμο χαρακτήρα

O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Στόχος μας είναι μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού την 21η Νοεμβρίου να έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πολιτικές επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου του 2019, ούτως ώστε να μην συμπεριληφθεί το – μη αναγκαίο, όπως συνεχώς τονίζουμε – μέτρο της μείωσης της «αρνητικής» προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις» τονίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο News 24/7 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Ο Δημ. Λιάκος επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί κανονικά σαράντα ημέρες πριν το τέλος του έτους, τονίζει ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης εξελίσσεται αποκλειστικά ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά όργανα, χωρίς τη συμμετοχή των υπολοίπων θεσμών, ενώ ερωτώμενος εάν το μέτρο της περικοπής θα είναι προσωρινό ή μόνιμο εμφανίζεται κατηγορηματικός ότι «η παρέμβαση έχει μόνιμο χαρακτήρα».

Για την «παροχολογία» και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί κινδύνου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αφού επιμένει στην έννοια της «δίκαιης ανάπτυξης» μεταξύ άλλων τονίζει: «Σήμερα είμαστε σε θέση να φέρουμε μια ακόμη δέσμη πολύ σημαντικών μέτρων όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τους αγρότες, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% έως 30% για τα φτωχότερα νοικοκυριά το 2019 και μεσοσταθμικά 30% έως 50% το 2020. Όλα τα παραπάνω δε συνιστούν παροχολογία γιατί είναι απολύτως κοστολογημένα από τις ελληνικές αρχές και σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αρχές και μάλιστα υπό εναλλακτικά σενάρια και υποθέσεις, ώστε να αποκλειστούν πιθανές αρνητικές εξελίξεις στον προϋπολογισμό».

Για τον νόμο Κατσέλη προαναγγέλλει νέο πλαίσιο, το οποίο και περιγράφει: «Σήμερα η οικονομία μας βρίσκεται σε ανοδική τάση και πρέπει να περάσουμε σε ένα καινούριο πλαίσιο που θα συνεχίσει να προστατεύει τόσο εκείνους που βρίσκονται σε αδυναμία, όσο και όσους χωρίς δόλο αδυνατούν να πληρώσουν το σύνολο των υποχρεώσεων τους αλλά, ταυτόχρονα θα δίνει και ευελιξία σε όλο το σύστημα, ώστε να μειωθεί το βάρος των τραπεζικών ισολογισμών και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος».

Για τις τράπεζες και για το αν αυτές αντέχουν την προστασία της πρώτης κατοικίας ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημειώνει με νόημα: «Οι τράπεζες μας είναι ασφαλείς και σταθερές, αυτό πιστοποιείται από όλες τις εποπτικές αρχές. Ωστόσο, για να επανακτηθεί ο καίριος διαμεσολαβητικός τους ρόλος στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στη γεφύρωση εθνικής αποταμίευσης – εγχώριων επενδύσεων, απαιτείται ο απεγκλωβισμός της δυνητικής ρευστότητας εξαιτίας του μεγάλου όγκου κόκκινων δανείων που κατέχουν».

Για το θέμα της εξόδου στις αγορές ο Δημ. Λιάκος τονίζει ότι είμαστε σε αυτές και αυτό το αποδεικνύει μεταξύ άλλων η συμμετοχή ξένων επενδυτών σε όλες τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, μεταξύ άλλων τονίζει: «θεωρούμε ότι τα σημερινά επίπεδα δανεισμού αφενός συγκυριακά, αποτέλεσμα της αναστάτωσης που προκάλεσαν η Ιταλία και ορισμένες αναδυόμενες χώρες συν την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Fed, και αφετέρου ότι δεν συνάδουν ούτε με τα ποιοτικά στοιχεία του χρέους ούτε με τη δημοσιονομική και μακροοικονομική κατάσταση της χώρας που καθημερινά βαίνει βελτιούμενη. Ο ΟΔΔΗΧ σε συνεργασία με την κυβέρνηση κάνει όλα τα προσεκτικά βήματα για μια αυτοδύναμη και διατηρήσιμη επιστροφή στις αγορές και έχουμε στη διάθεσή μας τα μέσα για να το πραγματοποιήσουμε».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Λιάκου στο news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.