Δημήτρης Λύτρας: Όποιος υγειονομικός δεν εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναθεωρήσει γιατί βρίσκεται στο ΕΣΥ

Τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα, όπως τα γνωρίζαμε, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τον Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Δημήτρη Λύτρα να φτάνει στο σημείο να…αναπολεί τα χρόνια των μνημονίων, χαρακτηρίζοντας εκείνη την εποχή ως πιο δημιουργική και με προοπτική ανάπτυξης για το Αχιλλοπούλειο. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο γνωστός χειρουργός δεν έκρυψε την θέση του για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών κατά του κορωνοϊού τονίζοντας πως όποιος υγειονομικός δεν εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναθεωρήσει τους λόγους που βρίσκεται στο Σύστημα Υγείας και σχολίασε την πρόσφατη δήλωση του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη που προκάλεσε σάλο στον ιατρικό κόσμο, επισημαίνοντας πως επρόκειτο για μία “πονηρή” διατύπωση, χωρίς να περιλαμβάνει τον όρο «ευθύνη», με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί να την ερμηνεύσει κατά το δοκούν.

Σταθερή και διαχειρίσιμη η κατάσταση με τον κορωνοϊό
Η συζήτηση ξεκίνησε με την παρούσα κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιοχή, με τον κ. Λύτρα να επισημαίνει πως αυτή είναι σταθερή και διαχειρίσιμη στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς δεν υπάρχει ο φόρτος των περιστατικών των προηγούμενων μηνών. Ο σχεδιασμός του Νοσοκομείου δεν έχει παρεκκλίνει το τελευταίο διάστημα, καθώς υπάρχουν σε αναμονή οι πτέρυγες για να νοσηλεύσουν την αυξημένη ροή περιστατικών, εάν αυτή προκύψει , γεγονός που θα φανεί τα επόμενα 24ωρα, με βάση την αλληλουχία των γεγονότων Χριστούγεννα- Πρωτοχρονιά- Θεοφάνια, που υπήρξαν, όπως σημείωσε ο ίδιος, παρεκτροπές σε επίπεδο τήρησης των μέτρων του lockdown.
Μάλιστα, τις συμπεριφορές και την αυξημένη κινητικότητα των εορτών τις διαπίστωσε και ο ίδιος σημειώνοντας ότι μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι, προκειμένου σε δεύτερο βήμα να «ξεκλειδώσει» το σύστημα και να εισέλθει σε μια πιο φυσιολογική ροή εργασιών.

Δεν έχουν καταλάβει στη νότια Ελλάδα τι σημαίνει πανδημία
Συνεχίζοντας για το θέμα της πανδημίας και τα “καμπανάκια” που έχουν μετατραπεί σε σειρήνες από τους εμπειρογνώμονες, ο κ. Λύτρας σχολίασε πως στη νότια Ελλάδα δεν έχουν αντιληφθεί τι συνέβη στη χώρα από τη Λαμία και πάνω, με τον κόσμο να εξακολουθεί να είναι αρκετά χαλαρός.
« Ο φόβος ήταν να μην “σκάσει” ο νομός Αττικής, που είναι η μισή Ελλάδα, γιατί εκεί θα είναι μη διαχειρίσιμη η κατάσταση κι ακριβώς λόγω της απόστασης από τα γεγονότα του Νοεμβρίου, ειδικά όπως αυτά διαδραματίστηκαν στην Β. Ελλάδα, ίσως ο κόσμος στη νότια Ελλάδα να μην έχει αξιολογήσει την κατάσταση για το τι σημαίνει πανδημία. Εύχομαι να μην χρειαστεί να το ζήσουν γιατί είναι αρκετά άγριο και τραγικό», σχολίασε.

Αναφορικά με την τήρηση των μέτρων και την αστυνόμευση, ο κ. Λύτρας επεσήμανε πως η «Ότι δεν είναι αυστηρό το πλαίσιο και η εφαρμογή των κανόνων, είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Η πλειοψηφία του κόσμου κυκλοφορεί φορώντας μάσκα. Αυτό είναι εμφανές κι από την άλλη ο αριθμός των ανθρώπων που κινούνται καθημερινά, ειδικά σε δημόσιους χώρους εν μέσω καλοκαιρίας είναι πολύ μεγάλος. Παρόλα αυτά, ο κόσμος τηρεί τα μέτρα. Αν τηρούνται οι αποστάσεις στις εκατοντάδες ή χιλιάδες που παρελαύνουν στις παραλιακές των Αθηνών, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός πως θα το ερμηνεύσει και τι φραγμό θα βάλει στον τρόπο που συμπεριφέρεται. Η αστυνομία όσο και να θέλει, τι να προλάβει να κάνει».

«Πονηρή» η διατύπωση Κοντοζαμάνη για ευθύνες γιατρών
Σάλος όμως έχει προκαλέσει στους ιατρικούς κύκλους η πρόσφατη δήλωση του Υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη περί ευθύνης γιατρών, για τους ασθενείς με κορωνοϊό και την επιλογή αυτών για τη νοσηλεία τους στις ΜΕΘ, αλλά και για τους θανάτους που έχουν σημειωθεί.
Ο Υφυπουργός απάντησε προ ημερών σε ερώτηση που του τέθηκε πως «Από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος.
Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι.
Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
».
Από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει αυτή τη δήλωση του Υφυπουργού, ο κ. Λύτρας υπογράμμισε πως «η αλήθεια είναι ότι δεν χρησιμοποιείται πουθενά η λέξη “ευθύνες”. Είναι μια «πονηρή» διατύπωση που ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει κατά το δοκούν και να αρχίσει να διαμαρτύρεται ή να πει ότι δεν υπάρχει λόγος διαμαρτυρίας γιατί ειπώθηκε το αυτονόητο. Όντως είναι στην αρμοδιότητα των γιατρών να αποφασίσουν ποιος ασθενής θα μεταφερθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου βρίσκεται αυτή διαθέσιμη. Από την άλλη εάν ο Υπουργός εννοεί ότι η ευθύνη αποκλειστικά βαραίνει τις πλάτες των γιατρών, αυτό σηκώνει συζήτηση, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και όποιο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε κάτι αντίστοιχο η ίδια κατακραυγή θα σηκωνόταν».
Αναφορικά δε με τις αντιδράσεις του υγειονομικού σώματος, αυτό μένει να φανεί με τον κ. Λύτρα να σημειώνει πως ιατρικοί σύλλογοι και συνδικαλιστικά όργανα πραγματοποιούν διαδικτυακές συζητήσεις με θέμα την αστική ευθύνη εν μέσω κορωνοϊού και όλοι οι υγειονομικοί θέλουν να τις παρακολουθήσουν, καθώς ένα μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της αστικής ευθύνης.
«Είναι δεδομένο ότι τα Νοσοκομεία δεν καλύπτουν ασφαλιστικά για ζητήματα αστικής ευθύνης τους γιατρούς. Αυτό είναι ένα έλλειμα που επιτηδευμένα η πολιτεία το έχει αφήσει να αιωρείται εδώ και χρόνια, ενώ κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό θεωρείται αδιανόητο», σημείωσε ο ίδιος.
Και το ζήτημα της αστικής ευθύνης των γιατρών έρχεται στο προσκήνιο, καθώς υπάρχουν συγγενείς ασθενών που έχασαν τα συγγενικά τους πρόσωπα από κορωνοϊό κι έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να κινηθούν εναντίον του ΕΣΥ ή των γιατρών που περιέθαλψαν τους συγγενείς τους.
« Αρχικά οι όποιες προσφυγές θα γίνουν ενάντια στα Νοσοκομεία και μένει να φανεί εάν αυτά τα πράγματα θα προσωποποιηθούν. Δεν μπορώ να το αποκλείσω αυτό», είπε ο κ. Λύτρας και συνέχισε λέγοντας ότι «Έτυχε εν μέσω αυτής της πανδημίας να χάσω δικό μου άνθρωπο από κορωνοϊό και ξέρω πόσο άγρια, τραγική και δύσκολη είναι αυτή η κατάσταση και από την πλευρά των υγειονομικών και από την πλευρά των συγγενών. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ο καθένας ορίζει την αξιοπρέπειά του ή το άδικο τελείως υποκειμενικά και το τι θα κάνει ο καθένας είναι στη δική του διακριτική ευχέρεια. Άλλος θέλει να εκφράσει τον πόνο του και την πίκρα του για τον χαμό του δικού ανθρώπου, άλλος μπορεί να θέλει να το κάνει για να απενοχοποιηθεί ο ίδιος ή ακόμη και να προσποριστεί χρήματα από το ελληνικό δημόσιο. Είναι ανθρώπινες συμπεριφορές και δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πως θα εκφραστούν».

«Προτιμώ το κεφάλαιο των «μνημονίων» από το κεφάλαιο της «κανονικότητας»
Κι ενώ το υγειονομικό προσωπικό της χώρας προσπάθησε και κράτησε στις πλάτες του το βάρος της πανδημίας, όπως συνεχίζει και το πράττει, η στήριξη της πολιτείας φαίνεται πως δεν ήταν η αναμενόμενη με πάγια αιτήματα του κλάδου, όπως η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά να μην έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Βέβαια, πολλά έχουν ειπωθεί και υποσχεθεί για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, με τον έμπειρο χειρουργό να κρατά…μικρό καλάθι.
« Όσο μεγαλώνω κρατάω πιο μικρό καλάθι. Έχω ζήσει την τελευταία δεκαετία ένα παραμύθι με πολλά κεφάλαια, είτε αυτό λέγεται το «Λεφτά υπάρχουν , το «Success story», το «Σκίσιμο των μνημονίων» και τώρα είμαστε στο κεφάλαιο «Κανονικότητα». Το μέλλον θα δείξει πως πορευόμαστε. Πάντως προσωπικά από την «Κανονικότητα» για το Νοσοκομείο, προτιμώ την περίοδο των μνημονίων. Τότε ήταν πολύ πιο δημιουργική περίοδος , πιο στρωτή και αν μη τι άλλο έδινε ένα όραμα στο Νοσοκομείο, ότι βγαίνουμε καλύτεροι, με προοπτική ανάπτυξης. Τώρα υπάρχει μία ψυχολογική φθορά από αυτά που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, η οποία είναι εμφανέστατη. Δεν είναι κάτι φυσιολογικό αυτό που ζούμε κι ελπίζω με το εμβόλιο να μπορέσουμε σιγά σιγά να μπούμε σε μια πιο φυσιολογική ζωή».

Να αναθεωρήσει γιατί βρίσκεται στο ΕΣΥ, όποιος δεν εμβολιαστεί
Και μπορεί η συζήτηση για την πανδημία να έχει πολλές εκφάνσεις και συνιστώσες, όμως η κοινή συνισταμένη πλέον είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος ξεκίνησε και στο Νοσοκομείο Βόλου, με πολλούς υγειονομικούς να εμβολιάζονται κι άλλους πάλι να μην συμμετέχουν στη διαδικασία, μια εικόνα που υπάρχει όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά πανελλαδικά.
«Είμαι κάθετος ότι το θέμα των παρενεργειών δεν θα έπρεπε να απασχολεί τους υγειονομικούς. Όποιος υγειονομικός δεν εμβολιαστεί θα πρέπει να αναθεωρήσει τι κάνει και γιατί βρίσκεται στον χώρο που βρίσκεται. Για να μην πω κάτι πιο σκληρό ότι δεν θα έπρεπε να έχει δουλειά στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι ξεκάθαρο αυτό το θέμα.
Το τι θα κάνει ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο κι αν τον ψεκάζουν, του βάζουν τσιπ ή ότι θα εκδηλώσει παρενέργειες αντίστοιχες του ντεπόν και θα του συμβεί οτιδήποτε, είναι κάτι που δεν θα το αναλύσω, ούτε θα επιχειρηματολογήσω. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα εμβόλια έχουν προσφέρει στην δημόσια υγεία, είναι το μοναδικό «όπλο» για να λυθεί το πρόβλημα. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Ζούμε τόσο καιρό αυτό το πράγμα, περιμένοντας το εμβόλιο. Το εμβόλιο ήρθε και έρχονται κι άλλα, άρα όλοι θα πρέπει να μπουν στη σειρά και να κάνουν το εμβόλιο», υπογράμμισε κατηγορητικά ο κ. Λύτρας, ο οποίος εμβολιάστηκε σήμερα το πρωί και όπως δήλωσε αισθάνεται μια χαρά!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.