Δημήτρης Μπούρλος στο «Ράδιο-Ένα» : Οδηγούμαστε σε υποχρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος

Δεν υπάρχουν δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό για το 2021- Μην προτρέχουν να βγουν στη σύνταξη, είπε ο γνωστός εργατολόγος
Ισχυρές οι επιπτώσεις του κορωνοϊού και στο ασφαλιστικό

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού και των ισχυρών ταλανισμών που έχει φέρει στην οικονομία δεν είναι ακόμη πλήρως εμφανείς, όμως όλες οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Οι απώλειες των θέσεων εργασίας, που ήδη είναι μία πραγματικότητα, οδηγούν σε υποχρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος με τον γνωστό δικηγόρο και εργατολόγο, πρώην μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Δημήτρη Μπούρλο να επισημαίνει, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή πως επιχειρήσεις ήδη έχουν προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ άλλες που σχεδίαζαν προσλήψεις, λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών, δεν θα τις υλοποιήσουν.
Κατά 153.000 θέσεις αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των απασχολουμένων το 2020 εφόσον το ΑΕΠ συρρικνωθεί κατά 8%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ .Στην περίπτωση που η ύφεση κυμανθεί στο 6%, η μείωση θα περιοριστεί τα 115.000 θέσεις εργασίας, ενώ στο κάκιστο σενάριο , αν δηλαδή το ΑΕΠ μειωθεί κατά 10% , τότε η μείωση των απασχολουμένων το τρέχον έτος, ίσως αγγίξει τις 192.000.
Ο εργατολόγος κ. Δημήτρης Μπούρλος σχολιάζοντας τη μελέτη του ΙΝΕ έκανε λόγο για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού, που αφενός είναι η μείωση των θέσεων εργασίας, από την άλλη αυτό οδηγεί σε πρόβλημα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.
“Η πρώτη σημαντική επίπτωση είναι ότι κάποιοι από τους συμπολίτες μας θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Υπάρχουν και αρκετές επιχειρήσεις, που λόγω του περιορισμού σημαντικού κύκλου εργασιών, προγραμματίζουν απολύσεις και κάποιες υπό τη λογική εξέλιξη των πραγμάτων εκεί που θα προχωρούσαν σε προλήψεις, τώρα δεν θα τις κάνουν. Άρα εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά και εισόδημα και αυτοί που δεν θα δουλέψουν, δεν θα καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές στους ασφαλιστικούς φορείς. Φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μία υποχρηματοδότηση του συστήματος ακριβώς εξαιτίας της διόγκωσης της ανεργίας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρλος, συμπληρώνοντας πως αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για το ασφαλιστικό για τη διατήρηση της απαραίτητης ισορροπίας στις ασφαλιστικές εισφορές και στις συνταξιοδοτικές παροχές.

Βελτίωση ανταποδοτικότητας από το νέο ασφαλιστικό

Σχολιάζοντας το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και την ανταποδοτικότητα που υπάρχει, ο έμπειρος εργατολόγος επεσήμανε πως στο ασφαλιστικό σύστημα η ανταποδοτικότητα δεν είναι το Α και το Ω, δίνοντας το παράδειγμα εργαζομένου, με ένα μήνα ασφάλιση που θα είχε εργατικό ατύχημα, με την ανταποδοτικότητα δεν θα λάμβανε τίποτα.
“Το ασφαλιστικό σύστημα θα έπρεπε να καλύπτει τους ασφαλιστικούς κινδύνους ευρύτερα, προσπαθώντας να διατηρήσει και την ανταποδοτικότητα. Είναι απαραίτητη, είναι κίνητρο, είναι επιβράβευση. Οπωσδήποτε την ανταποδοτικότητα το νέο ασφαλιστικό τη βελτιώνει, ιδίως γι’ αυτούς με πάνω από 30 χρόνια ασφάλιση, βελτιώνει τους συντελεστές αναπλήρωσης και οδηγεί σε καλύτερες συντάξεις απ’ ότι στο παρελθόν”, είπε κ. Μπούρλος υπογραμμίζοντας όμως, πως για να υπάρχει ένα υγιές ασφαλιστικό, πρέπει να κινείται η οικονομία.

Βελτιώσεις στο συνταξιοδοτικό

Στο μεταξύ, ο κ. Μπούρλος μίλησε και για τις βελτιώσεις στο συνταξιοδοτικό που αναμένουν πολλοί συνταξιούχοι.
“Το πρώτο κομμάτι των βελτιώσεων το βλέπουν οι συνταξιούχοι στις 9 Ιουλίου με τις επικουρικές. Αυτοί που είχαν περικοπές στις επικουρικές λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, έχοντας άθροισμα κύριας κι επικουρικής πάνω από 1300 ευρώ. Εδώ αποκαθίσταται μία αδικία που είχε γίνει και πήραν την πρώτη δόση της βελτιωμένης σύνταξης, τα αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι την πρώτη δόση θα την πάρουν στις 9 Ιουλίου (σήμερα δλδ Πέμπτη, ενώ αρκετοί τραπεζικοί λογαριασμοί πιστώθηκαν από χθες).
Σε δεύτερη φάση το φθινόπωρο έχουμε την αποκατάσταση των κύριων συντάξεων αυτών που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, αυτών που βγήκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου και κάποιων παλιών”, εξήγησε και συμπλήρωσε πως με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο τοπίο για περαιτέρω προγραμματισμό βελτίωσης συνταξιοδοτικών παροχών.

Αναμονή έως και τρία χρόνια για προσωρινή σύνταξη

Τα προβλήματα των συνταξιούχων είναι πολλά και ιδίως των νέων συνταξιούχων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που αναμένουν, σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, ακόμη και τρία χρόνια για την προσωρινή σύνταξη.
“Υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες και πολλές εκκρεμείς συντάξεις όταν έχουμε διαδοχική ασφάλιση. Έχουμε δύο και τρία χρόνια αναμονής. Πολλοί από τους συνταξιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση, δεν έχουν λάβει προσωρινή σύνταξη. Περιμένουμε τις καινούργιες ρυθμίσεις, γιατί θα υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις για την προσωρινή σύνταξη”, είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως αυτό που είναι γνωστό επί της παρούσης, είναι πως θα βελτιωθούν κάποιες προσωρινές συντάξεις που ήταν στο 50% και τώρα θα πάνε στο 80% για τους μισθωτούς ή στο 70%. Τέλος, ο κ. Μπούρλος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή αν κάποιος κάνει ψηφιακή αίτηση συνταξιοδότησης και προσωρινής σύνταξης, παίρνει το 80%, άρα οι βελτιώσεις που θα έρθουν, αφορούν παλιότερες περιπτώσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.