Δημήτρης Σούρας: Γίνεται προσπάθεια, αλλά χρειάζεται χρόνος και όρια από την πολιτεία

Ο Βολιώτης ψυχίατρος διδάσκει στην ΕΛ.ΑΣ την αποφυγή της βίας και χρήσιμες πρακτικές

Το άγχος, το μετατραυματικό στρες και κυρίως το θέμα της βίας αποτελούν ζητήματα, τα οποία ο έμπειρος Βολιώτης ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας αναλύει στους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ μέσα από πρακτικά, διαδραστικά και επιστημονικά μαθήματα. Μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, ο κ. Σούρας τόνισε πως στόχος των μαθημάτων είναι η πλήρης αποφυγή κάθε είδους βίας, σημειώνοντας όμως, πως ναι μεν, γίνεται προσπάθεια στην Ελληνική Αστυνομία, χρειάζεται όμως χρόνος και πρέπει η πολιτεία να θέσει τα απαραίτητα όρια.
Ένα μεγάλο θέμα έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα και στην ελληνική κοινωνία και δεν είναι άλλο, από αυτό της αστυνομικής βίας. Στον Βόλο είδαμε πολύ πρόσφατα περιστατικά όπως αυτού του αδικοχαμένου Βασίλη Μάγγου, που πριν από ένα μήνα ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς των ΜΑΤ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου γιατί θέλησε να συμπαρασταθεί σε συλληφθέντα, που συμμετείχε στη μεγάλη διαδήλωση της 13ης Ιουνίου, κατά της καύσης και του εργοστασίου srf του Δήμου Βόλου. Ο Βολιώτης ψυχίατρος εδώ και δυόμιση περίπου μήνες διδάσκει στην Ελληνική Αστυνομία τι είναι η βία και κυρίως, πως οι αστυνομικοί δεν θα πρέπει να τη χρησιμοποιούν.

«Τη βία δεν την έχουν καταλάβει
έτσι όπως το εισπράττουμε εμείς»

” Τα μαθήματα που κάνω με την προτροπή του Υπουργείου αφορούν το άγχος, το μετατραυματικό στρες, αλλά πάνω απ’ όλα τη βία”, ανέφερε ο ίδιος και συνέχισε σχετικά με το πόσο πληροφορημένο είναι το ακροατήριό του πως “απέναντί μου έχω νέα άτομα, τα οποία πάρα πολλές φορές είναι ενημερωμένα, πάρα πολλές φορές όμως δεν είναι ενημερωμένα, έχουν χαρακτήρες και προσωπικότητες διαφορετικές κι έχω άτομα που πάνω απ’ όλα, απ’ ότι καταλαβαίνω, το κομμάτι της βίας δεν το έχουν καταλάβει έτσι όπως το εισπράττουμε εμείς. Δηλαδή προσπαθώ να τους διδάξω το κομμάτι του ορίου , τι θα πει βία , πως εξασκείται, τι θα πει βία εναντίον ανθρώπων, εναντίον πραγμάτων, τι θα πει βία από τους άλλους προς την αστυνομία και τι θα πει βία από την αστυνομία προς τους άλλους”.
Όπως επεσήμανε ο κ. Σούρας είναι φορές που ξεπερνιούνται τα όρια αλλά είναι και φορές που και οι αστυνομικοί γίνονται δέκτες βίας, απειλών, αλλά και πράξεων από τους κακοποιούς που φτάνουν στα όρια της δολοφονίας , αν όχι του φοβερού τραυματισμού.

Οι “εχθροί” που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί

Ο Βολιώτης ψυχίατρος επεσήμανε πως οι αστυνομικοί έχουν να αντιμετωπίσουν κι εκείνοι “εχθρούς”.
“Ο πρώτος εχθρός λέγεται αντικοινωνικός ή ψυχοπαθητικός άνθρωπος, που πάει να πει ο εν δυνάμει δολοφόνος, ο κακοποιός. Από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν στις εισαγγελικές εντολές τον σχιζοφρενή, παρανοϊκό ο οποίος 50% παγκοσμίως σκοτώνει. Ζούνε λοιπόν με αυτούς τους δύο φοβερούς φόβους. Δηλαδή πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ο ένας, έτσι ώστε να μην του κάνουμε κακό, γιατί είναι άρρωστος, παρόλα αυτά αν δεν του βάλουν χειροπέδες θα τους σκοτώσει και δεύτερον πως πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κακοποιό. Εκεί προσπαθώ να τους ξεχωρίσω τα πράγματα, να τους βάλω σε μια διαδικασία να καταλάβουν, τους μαθαίνω τεχνικές χωρίς βία, απλώς με περιορισμό, αλλά μερικές φορές υπάρχουν και μερικά άτομα που ξεπερνούν αυτά τα όρια”, υποστήριξε.

Γίνονται προσπάθειες, αλλά χρειάζεται χρόνος και όρια

Τα μαθήματα του κ. Σούρα, που αφορούν στο κομμάτι της βίας, αποσκοπούν στο μάθουν οι αστυνομικοί τι σημαίνει βία και να την αποφεύγουν. Βία σύμφωνα με τον ψυχίατρο δεν είναι μόνο η σωματική βία, αλλά και η λεκτική, η ψυχολογική, η ενδοοικογενειακή, η διαδικτυακή, η κοινωνική.
” Εγώ προσπαθώ να τους κάνω να καταλάβουν τι είναι η βία για να μην την εφαρμόζουν πουθενά. Υπάρχουν πρακτικές που χωρίς βία μπορεί να υπάρξει συμμόρφωση. Πιστεύω ότι γίνονται πολλές προσπάθειες γι’ αυτό το θέμα. Θέλουμε χρόνο και στην Ελλάδα έχουμε αυτή τη μανία του χρόνου, θέλουμε λίγο παραπάνω χρόνο. Κάτι όμως πάει να γίνει”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρας.
Σημείωσε δε, πως τα μαθήματά του δεν είναι θεωρητικά, με τον ίδιο καθήμενο σε μία έδρα, αλλά πρακτικά, διαδραστικά με επιστημονικό ωστόσο υπόβαθρο. “Τους ρωτάω, τους εκνευρίζω. Το θέμα είναι να καταλάβουν τι πάει να πει είμαι εναντίον της βίας.
Και είδα ότι δεν είναι πάρα πολύ ενημερωμένοι και δεν ξέρουν πολλές φορές να βάλουν τα όριά τους. Παρόλα αυτά όταν εμπιστευτικά μου λένε τις ιστορίες έχουμε μια τάση οτιδήποτε κι αν συμβεί να “κοπανάμε” τον αστυνομικό σαν να μην είναι άνθρωπος. Δηλαδή δεν είμαστε κι εμείς τα καλύτερα παιδιά , ο απλός πολίτης”, σημείωσε. Ο κ. Σούρας υποστήριξε και σύμφωνα με την μερικών μηνών εμπειρία του στη συνεργασία του με την ΕΛ.ΑΣ πως υπάρχουν και γίνονται προσπάθειες για να μην εφαρμόζεται η βία, όμως ακόμη τα αποτελέσματα σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι ικανοποιητικά.

«Η πολιτεία οφείλει να θέσει τα όρια,
τα οποία δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζονται»

“Η πολιτεία οφείλει να θέσει τα όρια, τα οποία δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζονται. Η δική μου δουλειά είναι να κάνω στον καθένα να καταλάβει ότι πρέπει να εφαρμοστούν αυτά τα όρια., ότι δεν πρέπει να στηρίζονται στον εκνευρισμό της στιγμής, στις προσωπικότητες που μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας κανόνας. Ο δικός μου επικουρικός λόγος και τρόπος είναι για να μπορέσουν να τα εφαρμόσουν αυτά που θα πει η πολιτεία”, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως το μήνυμα το έχει λάβει η Αστυνομία.

Δύσκολη “μάχη” με το μετατραυματικό στρες

Ένα άλλο κομμάτι που διαχειρίζεται στα μαθήματά του ο κ. Σούρας είναι το μετατραυματικό στρες, καθώς όπως σημείωσε πολλοί είναι οι αστυνομικοί που υποφέρουν από αυτό.
” Είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία με αναβίωση ενός κακού γεγονότος που σε κάνει να απομακρυνθείς κοινωνικά, να μένεις σπίτι, έχεις ιδιαίτερη επιθετικότητα, εριστικότητα, πάρα πολλά νεύρα και τελικά γίνεσαι ένα κουβαράκι κλεισμένο με κατάθλιψη, χρειάζεσαι αντικαταθλιπτικά, λόγω ενός γεγονότος που αναβιώνει με τη μορφή ψευδαισθήσεων και παραισθήσεων. Το ξαναβλέπεις το κακό γεγονός μπροστά στα μάτια σου”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρας, αναφερόμενος στο μετατραυματικό στρες που υπάρχει σε πολλούς αστυνομικούς από δύσκολες περιπτώσεις και υποθέσεις στις οποίες έχουν αναμιχθεί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.