Δημήτρης Σούρας στο “Ράδιο Ένα”: Η ατιμωρησία κυρίως αιτία των φαινομένων βίας

Ζήτησε να μπουν ψυχολόγοι στα σχολεία που θα ενημερώνουν και τους γονείς

Το γεγονός ότι κυρίως η ατιμωρησία που επικρατεί στη χώρα μας και το ότι το σωφρονιστικό σύστημα δεν λειτουργεί, είναι η αιτία φαινομένων βίας κυρίως μεταξύ οικογενειών, που παρουσιάζουν έξαρση το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Μαγνησίας, τονίζει ο Βολιώτης ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας.
Ο γνωστός γιατρός, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γ. Καρεκλίδη, με αφορμή τα τρία περιστατικά (έναν άνδρα που διέρρηξε το σπίτι της πρώην συντρόφου του, έναν άλλο που χτύπησε το ηλικίας 4 ετών κοριτσάκι του και νεαρό αλλοδαπό που ανήρτησε προσωπικές στιγμές με ανήλικη σε πορνογραφικό σάιτ) που σημειώθηκαν στη Μαγνησία και εκτίμησε ότι ο Βόλος τελευταία, άγνωστο γιατί, πάει να … πάρει την πρωτιά στις επαρχιακές πόλεις.
Θύμισε δε το φοβερό έγκλημα της Μακρινίτσας και τόνισε ότι ανάλογα περιστατικά υπάρχουν σε όλη τη χώρα και αν αυτό δεν το καταλάβει το κράτος και ο κόσμος, αυτά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να διορθωθούν και απέδωσε το γεγονός ότι «πρωταγωνιστές» είναι οι άνδρες, διότι έχουν μεγαλύτερη σωματική δύναμη από τις περισσότερες γυναίκες. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών, που όμως δεν φοβούνται και καταγγέλλουν, με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά να βγουν προς τα έξω.

«Να καταγγέλλουν αμέσως την πράξη»

Ο ίδιος συνιστά προς τις γυναίκες, αν υπάρξει βία από τους άνδρες και σηκώσουν το χέρι, έστω για μια φορά, να καταγγέλλουν αμέσως την πράξη, μην επιτρέποντας σε κανέναν να χτυπάει άνθρωπο.
Ο κ. Σούρας, εκτίμησε ότι όλα αυτά συμβαίνουν, κυρίως λόγω της ατιμωρησίας που υπάρχει. Όπως είπε όταν τα ισόβια είναι 16 χρόνια, τα 3/5 της ποινής είναι 10 χρόνια, αν κάποιος είναι καλό παιδί είναι 8 κι αν δουλέψει στις αγροτικές φυλακές, επίσης μειώνονται οι ποινικές τα πέντε χρόνια αποφυλακίζεται, αυτό σημαίνει ο καθένας δεν υπολογίζει την ποινή, αλλά πως να βγάλει τα μοχθηρά ένστικτά του.
“Χαρακτηριστική είναι η φράση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, για το οποίο έχω γράψει ένα άρθρο με τίτλο «το σύνδρομο των Γλυκών Νερών», που γύρισε και είπε, να μπω φυλακή, να βγω γρήγορα, γιατί έχω να μεγαλώσω και ένα παιδί”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρας. Όπως ανέφερε, αυτό δείχνει μια φοβερή ασέβεια στο νόμο και ότι η συζυγοκτόνος και ο κάθε άλλος δράστης, μπορούν να σκοτώνουν, να δημιουργούν προβλήματα σε οικογένειες, αψηφώντας τον κίνδυνο και να μην τους ενδιαφέρει καθόλου η ποινή.

Ψυχολόγοι στα σχολεία

«Αν δεν αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας και αν δεν υπάρξει σωφρονισμός, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ψυχίατρος. Ο κ. Σούρας εκτίμησε ότι πρέπει να μπουν σκληρές ποινές για τα περιστατικά που πρέπει, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην παιδεία, με πρόσληψη ψυχολόγων στα σχολεία, που πρέπει να ασχοληθούν με τα παιδιά, με τους δασκάλους και κάθε μήνα να υπάρχει η σχολή γονέων, διότι πίσω από κάθε παιδί υπάρχουν οι γονείς, που πρέπει να ενημερωθούν πώς να τα αντιμετωπίζουν, για να μη δημιουργήσουν τους εν δυνάμει δολοφόνους. Και αυτό γιατί όλα ξεκινούν από την εφηβεία, όπου υπάρχουν διαταραχές χαρακτήρων και προσωπικοτήτων και σιγά – σιγά η διάπλαση μιας προσωπικότητας, αποκτά μια παραβατικότητα, μίσος, χωρίς συναισθήματα και ενοχές, κακία, μοχθηρία και κάποια στιγμή όλοι αυτοί οι «ήρωες του κακού» θα φθάσουν στο σημείο να βιάσουν, να χτυπήσουν, να προσβάλλουν και τελικά να δολοφονήσουν.
Το τρίτο θέμα που πρέπει να δούμε, ανέφερε ο κ. Σούρας, είναι το κομμάτι της παγκοσμιοποίησης και έφερε ως παράδειγμα την Αμερική, που όταν γίνεται κάτι κακό σε μια Πολιτεία, στο ίδιο 24ωρο, επαναλαμβάνεται σε κάποια άλλη Πολιτεία και αυτό είναι το φαινόμενο του μιμιτισμού. Όπως είπε, οι διαταραγμένοι άνθρωποι στην προσωπικότητά τους, πολύ εύκολα μιμούνται και κάνουν αυτό που κάνουν. Ο κ. Σούρας τόνισε ότι έγραψε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, που αναφέρει αυτά που πρέπει να γίνουν και τόνισε ότι αν δεν γίνουν αυτά που προτείνει δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή.

Δεν έχει σχέση με το lockdown

Ο ψυχίατρος επισήμανε ότι με το lockdown που έφερε η πανδημία, αναπτύχθηκαν πολλές φοβίες, άγχη και καταθλίψεις, αυξήθηκε η χρήση του αλκοόλ, των ουσιών και των φαρμάκων.
«Από την πείρα μου λέω ότι ο άνθρωπος που εξασκεί βία, δεν ψάχνει την κλεισούρα ή το έξω για να την εξασκήσει, αλλά είναι κάτι που είναι μέσα του και είναι φτιαγμένος έτσι. Μπορεί επειδή στον περιορισμό υπήρξαν περισσότερες ώρες με την οικογένεια, να προκάλεσε μερικούς καυγάδες και να εξασκήθηκε βία, αλλά στην πραγματικότητα ο βίαιος, θα εξασκήσει τη βία οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα ξεκινούν με τον πατέρα που λέει «καλύτερα να έχω έναν μάγκα γιό, παρά έναν φλώρο» και η κατάσταση συνεχίζεται με την ανοχή πολλών γυναικών και με την παρότρυνση μερικών, δηλαδή είναι μια διαδικασία που έχει σχέση με περιορισμούς, αλλά με χαρακτήρες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.