Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο «Ράδιο –Ένα 102,5»: Σίγουρη αποκλιμάκωση της πανδημίας τον Μάιο

Εάν κινηθεί ο εμβολιασμός, συνδράμει ο καιρός και συνεχιστούν τα μέτρα προστασίας

Αρκετά θετικά και αισιόδοξα είναι τα μηνύματα του Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη αναφορικά την πορεία της πανδημίας, καθώς μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, τόνισε πως τα υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν σίγουρη αποκλιμάκωση της πανδημίας τον Μάιο , έχοντας συνοδοιπόρους τον εμβολιασμό, τον καιρό, αλλά και την τήρηση των μέτρων προστασίας. Βέβαια στην παρούσα φάση, ο Καθηγητής τόνισε ότι η πορεία της πανδημίας είναι σταθερή και πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων τμηματικά δεν έφερε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Ποια είναι η δική σας εκτίμηση, κ. Καθηγητά, από την στιγμή που έχει αρθεί ένα πλέγμα μέτρων, σε σχέση την πανδημία και ποια θεωρείτε ότι θα είναι η εικόνα από δω και πέρα;

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια σταθεροποιημένη κατάσταση, που περιμένουμε να ακολουθήσει διακυμάνσεις. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, υπάρχει μία σταθερότητα, όπως και για τις αρχές της επόμενης. Από την Τρίτη κι έπειτα περιμένουμε να υπάρξει μία αυξητική πορεία , ελαφρά αυξητική, η οποία θα οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου κτλ, αλλά θα είναι διαχειρίσιμη, απλά δεν θα είναι τελείως σταθερή η κατάσταση. Το άνοιγμα σε συνέχειες, το σταδιακό άνοιγμα με τα δημοτικά πρώτα, έπειτα το λιανικό εμπόριο και τώρα συζητάμε για την Δευτεροβάθμια, λειτούργησε, με την έννοια ότι ανοίξαμε χωρίς σημαντική αύξηση και είμαστε σε καλή κατάσταση. Αυτό μας έδωσε και πολύτιμο χρόνο, γιατί ουσιαστικά «τρώμε» ημέρες από τον Ιανουάριο, που όπως είχαμε πει θα ήταν ένας δύσκολος μηνας αν ανοίγαμε όλες τις δραστηριότητες ταυτόχρονα, οπότε αυτό είναι ένας καλός οιωνός για το μέλλον.

Δηλαδή, αν σταδιακά ισχύσει αυτό που λέει η κυβέρνηση, να ανοίξουν σε επόμενη φάση τα σχολεία κι έπειτα τα χιονοδρομικά και αργότερα η εστίαση, επιβεβαιώνεται αυτό που αναφέρετε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση; Ή αν προστεθούν όλες αυτές οι δραστηριότητες, μετά συνολικά, θα φτάσουμε σε επίπεδα που κανείς δεν θέλει;

Αν τα κάνουμε με μια σειρά και μια αλληλουχία, η οποία να ακολουθεί ένα άνοιγμα δράσεων με απόσταση μίας ή δύο εβδομάδων, στην ουσία καταφέρνουμε να το κάνουμε το άνοιγμα με αρκετή ασφάλεια. Αν δούμε ότι λειτουργούν όλα και το κάνουμε με ασφάλεια και με σύνεση και με τα μέτρα, μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Το καλό είναι ότι έχουμε τα μέσα, αναλύσεις και υπολογιστικά μοντέλα, που μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει, ώστε εάν δούμε μια αυξητική τάση συστηματική, μπορούμε να δώσουμε το σήμα στην κυβέρνηση ότι κάτι πρέπει να προσεχθεί, οπότε και να αυξηθούν τα τεστ σε συγκεκριμένες περιοχές, να ανιχνεύσουμε εάν υπάρχει όντως μία υποβόσκουσα αύξηση κι εκεί πια να πάρουμε μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Νομίζω όμως ότι μπορούμε να πάμε καλά.
Εκεί που υπάρχει αβεβαιότητα είναι στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, που έχει εμφανιστεί στη χώρα. Με δεδομένο τον πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων που υπάρχει, δεν θα μας δώσει μεγάλα προβλήματα σε βάθος χρόνου όμως θα μας δώσει μία αύξηση, ουσιαστικά μία επιμήκυνση της αύξησης, πριν φτάσουμε σε μια αποκλιμάκωση τον Ιούνιο.

Υπάρχει άμεση συνάρτηση αυτών των στοιχείων που λέτε και με τον εμβολιασμό;

Αυτά που αναφέρω βασίζονται σε μια λογική ότι έχουμε γύρω στις 400.000 δόσεις εμβολίων το μήνα από τον Φεβρουάριο κι έπειτα, ώστε κάθε μήνα να έχουμε 200.000 εμβολιασμένους. Δεν είναι πολύ μεγάλος αριθμός και πιστεύω ότι είναι εφικτός . Αν μπορέσουμε και πάμε πιο γρήγορα στους εμβολιασμούς, θα αναπροσαρμόσουμε τους υπολογισμούς μας. Προφανώς όσο πιο γρήγορα προχωρούμε τους εμβολιασμούς, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να ανοίγουμε δραστηριότητες.

Υπάρχει σταδιακή αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται;

Υπάρχει μία σταδιακή πορεία, γιατί έχουμε πιάσει έως και 41.000 τεστ συνολικά,, υπάρχουν ημέρες που είναι πολύ λίγα και άλλες που είναι 30-31.000. Εγώ θα ήθελα να δω 120.000 τεστ την ημέρα για να νιώσω άνετα, με την έννοια ότι και θα μας δίνονταν καλύτερη πληροφορία και θα μπορούσαμε να μπλοκάρουμε αλυσίδες διασποράς. Κι αυτό θα μπορούμε να το κάνουμε εάν δούμε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του πιο μεταδοτικού στελέχους, του βρετανικού και θα πρέπει κάπως να ανιχνεύσουμε γρηγορότερα τη διασπορά.

Αν αυξηθούν τα τεστ, θα αυξηθούν προφανώς και τα διαπιστωμένα κρούσματα;

Πιθανώς ναι, αλλά αυτό είναι και θετικό, γιατί αν βρεθεί ότι εγώ είμαι θετικός, θα κρατήσω αποστάσεις, θα μπω σε καραντίνα και δεν θα το μεταδώσω. Όσο δεν βρίσκουμε, τόσο μεγαλύτερη μετάδοση έχουμε. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε είναι δεδομένο ότι βοηθάνε όχι μόνο για την καλύτερη ανάγνωση της διασποράς, αλλά και για το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης.

Η χρονική τοποθέτηση του τρίτου κύματος είναι εφικτό να γίνει;

Είναι με την έννοια ότι δεν είναι σίγουρο πως θα συμβεί τον Φεβρουάριο, είναι κάτι που εάν συμβεί θα πρέπει να το αναζητήσουμε προς το τέλος του Μάρτη ίσως και αργότερα, εάν για παράδειγμα έχουμε διαχειριστεί την κατάσταση καλά μέχρι τότε δηλαδή έως τον Μάρτιο κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τον ιό, αλλά υπάρχει διασπορά του πιο γρήγορου μεταδιδόμενου στελέχους, θα δούμε μια διαφορά τέλη Απριλίου με Μάιο. Μια μικρή κορύφωση για να πάμε σε αποκλιμάκωση τον Μάιο. Δηλαδή από τα μέσα Μαίου και τον Ιούνιο οι υπολογισμοί δείχνουν μία σαφέστατη αποκλιμάκωση. Οφείλεται κυρίως στον καιρό, να είμαστε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και να μην μεταδίδουμε τόσο πολύ στις κοντινές επαφές και οφείλεται στον εμβολιασμό. Όμως ο εμβολιασμός από μόνος του δεν φτάνει μέχρι τότε για να δημιουργήσει ανοσία ή να μειώσει σημαντικά τον ρυθμό μετάδοσης. Χρειάζεται να βοηθήσει και ο καιρός και εμείς, τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.