Σαρηγιάννης στο Ράδιο Ένα: «Είμαστε στην κορύφωση του κορωνοϊού- Πτώση τον Φεβρουάριο»

«Το πολύ έως την άλλη εβδομάδα θα είναι η απόλυτη κορύφωση» τόνισε ο καθηγητής

Στην φάση κορύφωσης του κύματος του κορωνοϊού που ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου βρίσκεται η χώρα, σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Α.Π.Θ. κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, επεσήμανε πως η πτώση αναμένεται να έρθει τον Φεβρουάριο.
Επεσήμανε δε, πως ο πληθυσμός κινήθηκε έγκαιρα και τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, μείωσε την ταχύτητα της αύξησης μετάδοσης του ιού, που σύμφωνα με τον Καθηγητή θα έφτανε ο κορωνοϊός και η νέα υποπαραλλαγή να μολύνει και 7000 ανθρώπους ημερησίως.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση κορύφωσης του κύματος που ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά θεωρούμε πως το πολύ έως την άλλη εβδομάδα θα είναι η απόλυτη κορύφωση. Έχουμε μία διασπορά σε σημαντικό βαθμό, η οποία όμως σε λίγο θα αρχίσει να μειώνεται γιατί έχει κάνει τον κύκλο της η δυναμική ανάπτυξης του νέου στελέχους JN.1, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα. Πρόκειται για μια υποπαραλλαγή της Όμικρον με παρόμοια νοσηρότητα αλλά πιο μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά γι’ αυτό βλέπουμε την ανάπτυξη που παρατηρήθηκε», επεσήμανε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αντιδράσαμε θετικά

Ο ίδιος τόνισε πως το αυτό το κύμα δεν έφτασε στα επίπεδα που υπολόγιζαν οι επιστήμονες πριν από ενάμιση μήνα γιατί ο κόσμος αντέδρασε στην έγκαιρη ενημέρωση από τα μέσα. «Ξέρανε ότι πρέπει να φορούν μάσκα, να κάνουν ένα τεστ παραπάνω όταν βλέπουν κάποια συμπτώματα παραπάνω ή όταν θέλουν να πάνε να συναντήσουν κάποιον πιο ευπαθή. Αντιδράσαμε θετικά με αποτέλεσμα να βλέπουμε τη μείωση της ταχύτητας αύξησης», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι εάν αυτή η στάση συνδυαστεί και με την αύξηση που παρατηρείται στον ρυθμό του εμβολιασμού με την 5η δόση του πολυδύναμου εμβολίου, το οποίο καλύπτει τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, όχι την καινούργια, δίνει ένα σημαντικό επίπεδο ανοσίας, γι΄ αυτό και αναμένεται μία πτώση του κύματος στη διάρκεια του Φεβρουαρίου.
Σε ότι αφορά και τις υπόλοιπες λοιμώξεις, ο Καθηγητής ανέφερε ότι στη γρίπη είναι πιο αρχή η μετάδοση, ωστόσο υπάρχει διασπορά, όμως επειδή τηρήθηκαν τα μέτρα, όπως η μάσκα, ο πληθυσμός προστατεύεται από την γρίπη, ίσως και περισσότερο απ’ ότι από τον κορωνοϊό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.