Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Ήπια αυξητική η πορεία της πανδημίας στη Μαγνησία»

«Αναγκαίο να είμαστε προσεκτικοί για 2-3 εβδομάδες ακόμη», «μπορεί να φτάσουμε και στους 900 διασωληνωμένους»

Στο «Ράδιο Ένα 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι η πορεία της πανδημίας και της διασποράς του κορωνοϊού στη Μαγνησία αυτήν τη στιγμή είναι ήπια αυξητική, ενώ τόνισε τη σημασία των self test στην προσπάθεια αναχαίτισης του κινδύνου, μέχρις ότου ο εμβολιασμός αρχίσει να δίνει συλλογικά καρπούς.

-Σε ποια φάση βρισκόμαστε τώρα; Έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα;

«Είμαστε σε μία σχετική φάση της καμπής και εξαρτάται από τη διαδικασία των self test για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση ή για συνέχεια της δύσκολης κατάστασης. Αν δεν δουλέψει η διαδικασία των self test δηλαδή…».

-Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν ενστάσεις για τη διάρκεια των αποτελεσμάτων των τεστ αυτών;

«Αν προκύψει θετικό τεστ μετά από τρεις μέρες αφού έχει γίνει τεστ που ήταν αρνητικό, η διασπορά του ιού θα γίνει για τις τρεις αυτές ημέρες μόνο. Το θέμα είναι να γίνεται το τεστ με συχνότητα όχι μεγαλύτερη από μία εβδομάδα. Αν κάποιος επιμολυνθεί πχ την Τρίτη, το ιικό φορτίο είναι αρχικά μικρό, και μετά η διασπορά θα γίνει για δύο μόλις μέρες».

-Άρα είστε σύμφωνος με το άνοιγμα των σχολείων, όπως έχει αποφασιστεί;

«Είναι υποχρεωτικό για λόγους εκπαίδευσης και κάλυψης της σχολικής ύλης. Αν δεν υπήρχε αυτό θα ήμουν αρνητικός. Αν και ξέρω ότι η κατάσταση είναι κουραστική για όλους και για παιδιά και για γονείς, όπως και για τα δικά μου παιδιά. Όλα τα παιδιά έχουν δυσκολία συγκέντρωσης και δεν θέλουν να κάνουν ακόμη και τα πιο απλά πράγματα, ακόμη και στο νηπιαγωγείο. Λαμβάνουμε αυτά τα στοιχεία υπόψη και η απάντηση αναγκαστικά είναι ότι πρέπει πρώτα να αναχαιτήσουμε τον κίνδυνο του κορωνοϊού και μετά να γίνουν όλα τα άλλα. Ας ανοίξουν λοιπόν οι σχολικές δομές για τις εκπαιδευτικές ανάγκες και από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα να ανοίξουν μετά το Πάσχα τουλάχιστον, για να μην προκαλέσουμε απλά και μόνο αναστάτωση».

-Οπότε είστε επιφυλακτικός και για το άνοιγμα των υπόλοιπων κλάδων;

«Το άνοιγμα των άλλων κλάδων εξαρτάται από πολύ μεγάλο βαθμό από την επιτυχία του μέτρου των self test. Δεν το λέω για να μειώσω την αξία των υπόλοιπων μέτρων, όπως είναι ο εμβολιασμός, που δεν έχει όμως άμεσο αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Μάιο. Μέχρι τότε πρέπει να αποφύγουμε τα χειρότερα, με αναχαίτιση του κινδύνου».

-Τα μοντέλα σας τι δείχνουν για τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία, σε ό,τι αφορά στη διασπορά και την πίεση στα νοσοκομεία;

«Γενικότερα οι τάσεις είναι αυξητικές συνολικά, αν και σε κάποιες περιοχές δείχνουν να σταθεροποιούνται. Μία περιοχή που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι η Κρήτη που βλέπουμε μία αναζωπύρωση της πανδημίας με μεταλλαγμένα στελέχη και με δυνατότητα μεγαλύτερης μετάδοσης. Στη Μαγνησία έχουμε μία ήπια αυξητική πορεία που θεωρώ ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει έτσι μέχρι και περίπου το Πάσχα, αλλά μετά θα αρχίσει να υπάρχει μία αποκλιμάκωση. Αν έχουμε τα self test και σταματήσουμε πολλές αλυσίδες διασποράς, μπορεί να έχουμε και νωρίτερα καλύτερα αποτελέσματα. Αλλά δεν θεωρώ ότι θα είμαστε σε κατάσταση Νοεμβρίου».

-Εάν ακολουθήσουμε τα μέτρα που πρέπει, με τους γνωστούς περιορισμούς και τον εμβολιασμό, θα μιλάμε για… «απελευθέρωση» τον Ιούνιο;

«Αν πάμε καλά, τέλη Ιουνίου η κατάσταση θα είναι σημαντικά καλύτερη, με λίγες εκατοντάδες κρουσμάτων, περίπου 800. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, αλλά είναι διαφορετικό να υπάρχει και χαμηλή διασπορά. Αλλά γι’ αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί τώρα, και η Πολιτεία να διασφαλίσει διάφορα θέματα, όπως τα δικαιώματα εργαζομένων σε περίπτωση που υπάρχουν κάποιοι νοσούντες, αφού δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την εργασία τους. Πρέπει να γίνεται και η καλή ιχνηλάτιση των επαφών από την Πολιτεία και να μην περιμένουμε από τους νοσούντες για να σταματήσει η αλυσίδα διασποράς».
Ο συνδυασμός μαζικής και συχνής εφαρμογής των τεστ μία φορά την εβδομάδα και καλής ιχνηλάτισης από την Πολιτεία θα είναι ένα σημαντικό όπλο για την αναχαίτιση».

-Αντέχει το σύστημα Υγείας;

«Είναι οριακό. Θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεργαστεί τώρα και άμεσα ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία ώστε να υπάρξει ικανός αριθμός κλινών ΜΕΘ. Λέμε ότι θα υπάρξουν ανάγκες, ακόμη και αν δουλέψουν τεστ. Γι’ αυτό και εκτιμούμε ότι μπορεί να φτάσουμε ακόμη και στους 900 διασωληνωμένους. Το να αντέξουμε σε επίπεδο συνολικού αριθμού και να μην έχουμε τοπικά προβλήματα είναι επίσης ένα θέμα, και πρέπει και ο πληθυσμός να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά και οι Υγειονομικές Περιφέρειες να κάνουν τον σχεδιασμό τους. Με τα self test αυτό θα αλλάξει σε ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων, οπότε γι’ αυτό το διάστημα ας είμαστε προσεκτικοί».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.