Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Τι θα γίνει απ΄το τέλος Ιουλίου και μετά με τον κορωνοϊό θα εξαρτηθεί…» (ηχητικό)

«Η Μαγνησία δεν είναι από τις πιο υψηλές περιοχές, σε κρούσματα, έχει όμως τη δυναμική», τόνισε ο καθηγητής

Ακόμη και τις 25.000 κρούσματα κορωνοϊού θα φτάσουμε στα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθώς βρισκόμαστε ήδη στο έκτο πανδημικό κύμα, με τις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ο καθηγητής τόνισε πως θα πρέπει να συνεχιστούν τα τεστ για να προληφθεί η διασπορά αλλά και να υπάρξουν μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, αλλά και στα αεροπλάνα.

Μιλώντας ο κ. Σαρηγιάννης για τα δεδομένα των νέων παραλλαγών, αναφέρθηκε στα διαφορετικά τους χαρακτηριστικά σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, πιο ήπιες.
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τον κορωνοϊό, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή τα κρούσματα ανέρχονται στις 9000 μεσοσταθμικά, όμως ο αριθμός μπορεί να γίνει εύκολα 20.000-25. 000 έως τις 10- 15 Ιουλίου. «Μετά θεωρώ ότι θα κάνει μία φάση αποκλιμάκωσης και το τι θα γίνει από το τέλος Ιουλίου και μετά θα εξαρτηθεί πολύ από τις εισροές από τον τουρισμό. Με την έννοια ότι αυτό το κύμα αναπτύσσεται στις χώρες προέλευσης μεγάλων τουριστικών ροών θα εξαρτηθεί πολύ από την αλληλεπίδραση αυτή», ανέφερε.

Υπογράμμισε πως θα πρέπει σίγουρα να χρησιμοποιήσουμε κάποιους μηχανισμούς άμυνας για να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, καθώς η άλλη επιλογή είναι να παίζουμε «ρωσική ρουλέτα». Τόνισε πως θα ήταν σώφρων να φοράμε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και σε χώρους με συγχρωτισμό, αλλά και να συνεχίζουμε τα τεστ, όπως για παράδειγμα στις παιδικές κατασκηνώσεις. Ο Καθηγητής πρότεινε να γίνονται τεστ στα παιδιά πριν την είσοδό τους σε μια κατασκήνωση και ένα ή δύο τεστ κατά την παραμονή τους σε αυτή. Μάλιστα το παράδειγμα αυτό το χρησιμοποίησε καθώς πέρυσι υπήρχαν αρκετά κρούσματα σε παιδικές κατασκηνώσεις.

Καλή η εικόνα της Μαγνησίας, έχει όμως δυναμική
Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στην εικόνα της χώρας και της Μαγνησίας. «Συνολικά η χώρα είναι σε φάση έντονης αύξησης. Η Μαγνησία δεν είναι από τις πιο ψηλές περιοχές, έχει όμως τη δυναμική. Το τι συμβαίνει είναι μια παρατήρηση, η δυναμική του τι θα συμβεί εξαρτάται πολύ και από τις ροές, δεν είναι κάτι σταθερό. Το καλό που μας συνέβη είναι ότι αυτή τη στιγμή καταφέραμε να αποκλιμακωθεί αρκετά η διασπορά με την Όμικρον και να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας, άρα ξεκινάμε αυτό το κύμα από αυτό το καλό σημείο, τη διαθεσιμότητα του συστήματος υγείας για να ανταπεξέλθει.
Ξέρουμε ότι όταν πιέζεται το σύστημα η πρόγνωση είναι χειρότερη. Είμαστε σε καλή φάση να το αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν πρέπει να δυσχεράνει πρέπει να έχουμε σύνεση», τόνισε ο ίδιος. Κατέληξε δε πως το λάθος είναι να γίνει επικέντρωση σε ένα μέτρο, καθώς ο κορωνοϊός χρειάζεται πολλαπλή άμυνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.