Διοικητής ΟΑΕΔ : Ανοίγει το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Συνολικά 300.000 οι επιταγές διακοπών, όπως δήλωσε στο Ράδιο-Ένα, ο κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης

Συνολικά 300.000 νέες επιταγές διακοπών, περισσότερες κατά 50% από πέρυσι, θα δοθούν μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, το οποίο “ανοίγει”, όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο τόνωσης της ελληνικής οικονομίας αλλά και του εσωτερικού τουρισμού.
Το νέο πρόγραμμα τίθεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου και θα έχει διάρκεια 12 μήνες, ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού επεκτείνεται έως και το τέλος Οκτωβρίου.
“Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία φέτος το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τις επιχειρήσεις και τις καλούμε να συμμετάσχουν, διότι ξέρουμε ότι ο τουρισμός θα περάσει μία δύσκολη συγκυρία και η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης είναι πολύ σημαντική κι αυτό είναι ένα εργαλείο που έχει ο ΟΑΕΔ για να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια”, σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Επιδότηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
και μείωση της ιδιωτικής συμμετοχής»

Οι αιτήσεις για το νέο, εμπλουτισμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού αφορούν σε 300.000 επιταγές, τη στιγμή που πέρυσι ήταν 140.000, ενώ, όπως σημείωσε ο Διοικητής του ΟΑΕΔ φέτος γίνεται και επιδότηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, μείωση της ιδιωτικής συμμετοχής σε όλα τα ξενοδοχεία και αύξηση των διανυκτερεύσεων από πέντε σε έξι, με τους πόρους να έχουν ανέλθει από τα 10εκ. ευρώ στα 30 εκ. ευρώ.
Σε ότι αφορά στους δικαιούχους, ο κ. Πρωτοψάλτης σχολίασε πως δεν αποκλείονται κάποιοι εξαιτίας του εισοδήματός τους και οποιοσδήποτε μπορεί να αιτηθεί για να είναι επωφελούμενος του προγράμματος, καθώς υπάρχει μοριοδότηση και σε άλλα κριτήρια.
Εξήγησε πως η μοριοδότηση σταματάει στο εισόδημα 30.000 ευρώ. Δηλαδή έως 10.000 ευρώ κάποιος έχει τα περισσότερα μόρια, έως 20.000 ευρώ λιγότερα και μετά τα 30.000 ευρώ στα οικονομικά κριτήρια δεν υπάρχει μοριοδότηση. Ωστόσο έρχονται τα άλλα κριτήρια, όπως η μοριοδότηση τέκνων και μπορεί κάποιος που έχει μεγαλύτερο εισόδημα, αλλά περισσότερα παιδιά να λάβει μεγαλύτερη μοριοδότηση από έναν με χαμηλότερο εισόδημα.
” Είναι μια αξιολόγηση που γίνεται ηλεκτρονικά, είναι μια διαφανής διαδικασία, όπου παίρνουμε οικογενειακή, οικονομική κι ασφαλιστική κατάσταση, γίνεται η μοριοδότηση και βγαίνει η λίστα”, υπογράμμισε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Παράδειγμα μιας οικογένειας

Το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιο ελκυστικό κι αυτό φαίνεται από τα ποσά επιδότησης. Για μία οικογένεια που θα πάει σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με πρωινό, ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση ο ΟΑΕΔ θα δώσει 26,5 ευρώ και ο δικαιούχος 8,5, ανά άτομο. Πέρυσι ο ΟΑΕΔ έδινε 23,5 ευρώ και ο δικαιούχος 10.5 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως μειώθηκε η ιδιωτική συμμετοχή κι αυξήθηκε η επιδότηση του ΟΑΕΔ, ενώ ο ίδιος τόνισε πως η διαδικασία εξακολουθεί να είναι η ίδια με τους ωφελούμενους να λαμβάνουν ένα μοναδικό ηλεκτρονικό αριθμό και από αυτόν να αντλείται ο λογαριασμός των διανυκτερεύσεων.

Επιδότηση και για τα ακτοπλοϊκά

“Όπως και με τα ξενοδοχεία φτιάχνουμε ένα μητρώο παρόχων που αφορούν στις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Έτσι και τώρα θα έρθουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που θέλουν. Εμείς λέμε ότι για τον ενήλικα εσύ ακτοπλοϊκή θα δώσεις το 1/3 ως έκπτωση, το άλλο 1/3 ο ΟΑΕΔ ως επιδότηση και ο δικαιούχος θα πληρώσει το άλλο τρίτο. Για τα παιδιά 5-10 ετών η έκπτωση της ακτοπλοϊκής είναι 50% και μετά δίνει 25% ο ΟΑΕΔ και 25% ο δικαιούχος, ενώ τα παιδιά μέχρι 5 ετών είναι εντελώς δωρεάν. Εμείς φτιάχνουμε αυτό το πλαίσιο κι έχουμε την αίσθηση ότι πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες θα ανταποκριθούν”, εξήγησε ο Διοικητής του ΟΑΕΔ για τη νέα αυτή παροχή της επιδότησης των ακτοπλοϊκών.

Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με πολλά οφέλη

Ο κ. Πρωτοψάλτης χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ως ένα εργαλείο και κοινωνικής πολιτικής με πολλά οφέλη για την οικονομία και τον εσωτερικό τουρισμό. “Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας να πάνε διακοπές αν δεν έχουν τη δυνατότητα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να στηρίξουμε όλες αυτές τις τουριστικές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων είναι μικρές, οικογενειακές που αυτή τη στιγμή βλέπουν με μεγάλη αβεβαιότητα τους επόμενους 2-3 μήνες”, ανέφερε.
Το νέο πρόγραμμα είναι 12μηνης διάρκειας, ξεκινά την 1η Αυγούστου κι αυτό σημαίνει πως ο δικαιούχος μπορεί να το χρησιμοποιήσει για τις διακοπές του το χειμώνα ή την ερχόμενη άνοιξη ή ακόμη και στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.
Την ίδια στιγμή, το περσινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο θα έληγε στο τέλος Ιουλίου, πήρε παράταση έως το τέλος Οκτωβρίου. Αυτό δίνει τη δυνατότητα οι ωφελούμενοι που δεν αξιοποίησαν 113.000 επιταγές να τις ενεργοποιήσουν αυτό το καλοκαίρι, με τον αριθμό αυτό να προστίθεται στις 300.000 επιταγές του νέου προγράμματος.
Ωστόσο, να σημειωθεί πως οι νέες παροχές, όπως η επιδότηση των ακτοπλοϊκών, δεν συμπεριλαμβάνονται στο παλιό πρόγραμμα, καθώς υπάρχει γι’ αυτό άλλο ύψος χρηματοδότησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.