Διπλή Θεία Λειτουργία την Κυριακή στον Άγιο Νικόλαο και 50 θέσεις για τους πιστούς

Ξεκίνησε η προετοιμασία για τα νέα μέτρα, που ξεκινούν από αυτή την Κυριακή

Με νέα μέτρα, σταθμό ατομικής υγιεινής, αποστάσεις και διπλή Θεία Λειτουργία με 50 καθήμενους πιστούς ανοίγει την πόρτα του ο Μητροπολιτικός Ναός Αγ. Νικολάου στο Βόλου αυτή την Κυριακή, για να υποδεχτεί το ποίμνιο, που για πολλές ημέρες απείχε από τη λατρεία. Μιλώντας στο magnesianews.gr ο εφημέριος του Ναού πάτερ Χαρίλαος Παπαγεωργίου εξήγησε ποια θα είναι τα νέα δεδομένα λειτουργίας των Ναών από δω και πέρα και συνέστησε προσοχή, αλλά όχι πανικό.

Ο πάτερ Χαρίλαος, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Ο πάτερ Χαρίλαος εξήγησε αναλυτικά τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στον Ναό του Αγίου Νικολάου από την Κυριακή σημειώνοντας πως με βάση τα τετραγωνικά μπορούν να υπάρξουν 50 θέσεις ανά Θεία Λειτουργία.
«Επειδή εμείς θέλουμε να είμαστε κοντά σ’ αυτά που ξέρει το ποίμνιο της ενορίας μας αυτά που κάναμε, θα τα προσαρμόσουμε στα τωρινά δεδομένα. Δηλαδή κάναμε μία Αγρυπνία το μήνα. Αυτή θα την τελούμε κάθε Σάββατο βράδυ 9:30- 00:30. Κάνουμε κανονικά τη Θεία Λειτουργία 7-10 το πρωί την Κυριακή κι αμέσως μετά 10:30-11:30 κάνουμε δεύτερη Θεία Λειτουργία. Μ’ αυτόν τον τρόπο κάνουμε Ακολουθίες που τις ξέρουν οι ενορίτες μας.
Κάτι καινούργιο είναι μια απογευματινή Λειτουργία που κάνουμε για τα παιδάκια, δηλαδή για βρέφη και παιδιά κάτω των 10 ετών, 18:30-20:00 την Κυριακή, όπου μπορούν οι γονείς με τα παιδάκια τους να έρθουν, χωρίς να στερούμε κάποιες θέσεις από μεγάλους ανθρώπους στις πρωινές λειτουργίες. Τους ευπαθείς και ηλικιωμένους άνω των 75 ετών παρακαλούμε να έρχονται στις καθημερινές Θείες Λειτουργίες που λειτουργούμε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο 7-9 το πρωί», ανέλυσε ο πάτερ Χαρίλαος.

Ο εφημέριος του Ναού εξήγησε και βήμα βήμα πως θα γίνεται η είσοδος των πιστών στους Ναούς.

«Μπαίνουμε από την κεντρική είσοδο, οι πόρτες θα είναι ανοιχτές για φυσικό αερισμό, αλλά δεν θα μπαίνουμε από τα πλαϊνά. Στην είσοδο θα υπάρχει ένας σταθμός καθαριότητας, ατομικής υγιεινής. Παράλληλα, οι άνθρωποι του Ναού, Επίτροποι, νεωκόροι, στελέχη, θα τοποθετούν τον καθένα στην ελεύθερη θέση. Οι οροθετημένες θα έχουν σήμανση με κορδελάκι κι εκεί δεν επιτρέπεται να καθίσει κάποιος. Η προσαρμογή θα είναι λίγο δύσκολη, γιατί ο καθένας έχει μάθει το στασίδι και τη θέση του κι αυτά δεν μπορούν να ισχύσουν τώρα.
Όταν θα ολοκληρωθεί αυτό το 50, θα υπάρχουν και κάποιες θέσεις στο εξωτερικό στεγασμένο νάρθηκα του Ναού, τότε θα πρέπει να καθίσουν στην πλατεία ή να περιμένουν την επόμενη έναρξη της Θείας Λειτουργίας», ανέφερε.

Ήδη από το πρωί πιστές και οι άνθρωποι του Ναού πραγματοποιούσαν όλες τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες σε καρέκλες, προκειμένου να μείνουν ελεύθερες μόνο οι 50 θέσεις σε απόσταση και να οριοθετηθούν οι άλλες.
Ο πάτερ Χαρίλαος όμως μίλησε και για το προηγούμενο διάστημα που οι Ναοί ήταν κλειστοί και το δίδαγμα που κάθε πιστός θα πρέπει να το μάθει.

Οι Ναοί άνοιξαν για ατομική λατρεία στις 4 Μαΐου και ο πάτερ Χαρίλαος μετέφερε το κλίμα και τις αντιδράσεις των πιστών. «Οι εικόνες τις πρώτες ημέρες ήταν πολύ συγκινητικές. Οι άνθρωποι έπεφταν στις αγκαλιές μας κι έκλαιγαν, διότι αυτό που άφησε πίσω του ο κορωνοϊός είναι η αίσθηση των χαμένων ευκαιριών. Όλοι αισθανθήκαμε ότι πολλές φορές αναβάλαμε κάποια πράγματα, να πάμε στο Ναό, να κοινωνήσουμε, να νηστέψουμε ή να εξομολογηθούμε, με την αίσθηση ότι πάντα ανοιχτές είναι οι εκκλησίες θα πάμε άλλη μέρα. Αυτό πλέον δεν είναι δεδομένο και κατάλαβαν όλοι ότι όταν έχουμε μία ευκαιρία, δεν τη χάνουμε. Χάθηκε η αίσθηση της σιγουριάς κι αυτό είναι καλό, για να μας έχει σε μια πνευματική εγρήγορση», ανέφερε.

Τέλος ο ίδιος με το μήνυμά του προς το ποίμνιο ξεκαθάρισε πως κανένας πιστός δεν πρέπει να φοβάται και κανείς δεν θα τον κυνηγήσει για την πίστη του.
«Πρέπει ο καθένας να ξεπεράσει τους φόβους του. Και για τον κορωνοϊό, τηρώντας τα μέτρα υγιεινής, χωρίς όμως φόβο και πανικό αλλά για τη Θεία Κοινωνία και για τις δυνάμεις επιβολής μέτρων.Δεν θέλει κανείς, ούτε να μας κυνηγήσει ούτε να μας πάει φυλακή, ούτε να μας επιβάλλει πρόστιμα. Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Δεν υπάρχει κανένα κυνηγητό από την Αστυνομία. Όλα αυτά τα στοιχεία και πληροφορίες που παίρνουμε από τους γιατρούς και τους επιδημιολόγους δεν δικαιολογούν πανικό, όπως τον πρώτο ημερών. Άλλο η προσοχή, άλλο ο πανικός. Επειδή οι κληρικοί και οι άνθρωποι της εκκλησίας έχουμε υποστεί ένα απίστευτο bullying, όχι μόνο από τις αρχές αλλά και τη λεγόμενη Κοινωνία των Πολιτών ότι είμαστε γραφικοί, επικίνδυνοι, ότι η Θεία Κοινωνία μεταδίδει ιούς, έχουμε υποστεί ένα Bullying για τη θρησκευτική μας πίστη. Ο αντιρατσιστικός νόμος μας θωρακίζει νομικά απέναντι στον οποιονδήποτε μπορεί να μας βρίζει και να μας υποτιμά γι’ αυτό που πιστεύουμε. Να γίνει συνείδηση ότι δεν είμαστε ανοχύρωτοι κι όλοι έχουν πέσει πάνω μας. Και ποτέ θρησκευτική συνάθροιση δεν διακόπτεται για τον οποιοδήποτε λόγο, γιατί υπάρχει νόμος που λέγεται διατάραξη θρησκευτικής ειρήνης και τον προσέχει πρώτα η αστυνομία. Ψηλά το κεφάλι, δεν είμαστε κυνηγημένοι, δεν είμαστε καταζητούμενοι, δεν φοβόμαστε κανένα, φοβόμαστε τον Θεό μας και τον παρακαλούμε να μας προστατεύει από αυτή την αόρατη απειλή που ελπίζουμε ότι σιγά σιγά ξεθυμαίνει», ήταν το μήνυμα του πατέρα Χαρίλαου προς όλους τους πιστούς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.