Δώρα Καναβιτσά: Μεγάλο πρόβλημα οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό

Χρειάζεται ρεαλιστικός επαγγελματικός προσανατολισμός, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ

Για ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού στις επιχειρήσεις και για λάθος επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών έκανε λόγο η κ. Δώρα Καναβιτσά, πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ. Η κ. Καναβιτσά τόνισε ότι υπάρχει πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων, που όμως δεν επιλέγουν τα παιδιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη και πρόβλημα στις επιχειρήσεις. Η ίδια, ως λύση προτείνει τον ρεαλιστικό επαγγελματικό προσανατολισμό, στην χώρα μας.

Υπάρχουν ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό στις διάφορες επιχειρήσεις, όπως εξηγεί η κ. Καναβιτσά και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. «Λείπει το προσωπικό που θα έρθει στο συνεργείο, θα έρθει στη βιοτεχνία, θα έρθει στους αρμόδιους και θα μπορέσει να παράξει την επόμενη μέρα εργασία», τονίζει χαρακτηριστικά η πρόεδρος.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

«Επικρατεί η τήρηση ενός μοντέλου

εκπαίδευσης το οποίο δεν βοηθά»

Ο λόγος που υπάρχει αυτή η έλλειψη στις μέρες, σύμφωνα με την κ. Καναβιτσά, είναι γιατί επικρατεί η τήρηση ενός μοντέλου εκπαίδευσης το οποίο δεν βοηθά στις υπάρχουσες επαγγελματικές ανάγκες και το οποίο δεν στοχεύει στην παραγωγή ειδικευμένου προσωπικού. Σημειώνει δε, ότι σχετικά με αυτό έχουν προτείνει στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ να εμπλουτίσει τις όποιες επαγγελματικές ειδικότητες προσφέρει.

Η κ. Καναβιτσά, όμως, αναφέρει και ακόμα έναν ανασταλτικό, για την ίδια, παράγοντα, που οδηγεί στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού μέσω του ΟΑΕΔ, καθώς δεν επιτρέπεται τα παιδιά να κάνουν την πρακτική άσκηση στις οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά υποχρεωτικά και σύμφωνα με τον νόμο να την πραγματοποιήσουν σε άλλη επιχείρηση.

«Ένας μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι αν ένα παιδί έχει πάει στον ΟΑΕΔ για να γίνει ηλεκτρολόγος ή ψυκτικός δεν μπορεί να κάνει την πρακτική του στην οικογενειακή επιχείρηση γιατί απαγορεύεται. Είναι ένας νόμος ο οποίος έρχεται από την Ευρώπη και θεωρώ πως αυτό είναι απαράδεκτο», τονίζει η πρόεδρος της ΕΟΒΕΜ. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι έχουν έρθει σε επικοινωνία ως ΟΕΒΕΜ με την υπηρεσία με σκοπό να αλλάξει η δεδομένη προϋπόθεση, χωρίς να καρποφορήσει η προσπάθεια.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει σύμφωνα με την ίδια, είναι το σύστημα της εκπαίδευσης και να πραγματοποιηθεί σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός που θα οδηγήσει τα παιδιά στα τεχνικά επαγγέλματα στα οποία, μάλιστα, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και ανάγκες. Τόνισε ότι ο προσανατολισμός πρέπει να είναι ρεαλιστικός με τα υπάρχοντα δεδομένα της χώρας.

«Όλοι θέλουμε να σπουδάσουν τα παιδιά μας και να γίνουν γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές και δάσκαλοι. Από την άλλη,όμως, θέλουμε να έχουν δουλειά στο μέλλον και ένα εισόδημα που θα τους επιτρέπει να ζουν αξιοπρεπώς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεχνικά επαγγέλματα που μπορούν να προσφέρουν μια καλή οικονομική ζωή  και είναι κάτι που πρέπει οι γονείς να το ψάξουν καλύτερα και να προσανατολιστούν ανάλογα», εξηγεί η κ. Καναβιτσά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.