Δωροθέα Κολυνδρίνη: Ανάγκη πρόσληψης τεχνικού προσωπικού

Σημαντικός ο συντονισμός αρμοδιοτήτων στα έντονα φαινόμενα, όπως τόνισε στο Ράδιο Ένα

Σημαντικός είναι ο συντονισμός αρμοδιοτήτων των συναρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η Δωροθέα Κολυνδρίνη αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, η οποία ανέφερε ότι με την εμπειρία τόσων χρόνων και με τόσο έντονα φαινόμενα, έχει επιτευχθεί η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων για τεχνικό προσωπικό, όπως μηχανικούς και χειριστές, από τους οποίους η υπηρεσία πάσχει.
Αναφορικά με την ετοιμότητα των υπηρεσιών υπό την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και την άμεση συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας και με πολύ έντονα φαινόμενα «Ιανό», «Διομίδη», έντονη χιονόπτωση του 2015, έγινε … «μάθημα», ότι μέσα από τη συνεργασία και την ιεράρχηση των αρμοδιοτήτων και τον συντονισμό, ανάλογα με τι μπορεί να κάνει ο καθένας, έχουν βρει το δρόμο τους. Το συντονιστικό όργανο, αυτό τον σκοπό έχει, να διαχωρίσει αρμοδιότητες, να υπάρχει συντονισμός και να μην γίνονται αλληλοκαλύψεις, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, επισήμανε.

«Ο καθένας να είναι αποτελεσματικός
στο κομμάτι που του αναλογεί»

Σύμφωνα με την κα Κολυνδρίνη, οι Δήμοι πρέπει να έχουν αλάτι για τους δικούς τους δρόμους, η Περιφέρεια για το επαρχιακό δίκτυο, να είναι καθαροί οι δρόμοι και να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.
«Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ασφαλής ο πολίτης και να γίνεται απρόσκοπτα η μετακίνηση των μαζικών μέσω μεταφοράς για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία, είναι ο καθένας να είναι αποτελεσματικός στο κομμάτι που του αναλογεί», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης.

Η επικεφαλής της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων τόνισε ότι υπάρχουν τα επιχειρησιακά σχέδια, η εμπειρία, τα μητρώα μηχανημάτων, η Περιφέρεια ανέθεσε εργολαβία για τον αποχιονισμό, έγινε προμήθεια άλατος, ενώ όταν υπάρχουν έκτακτα φαινόμενα η σύγκλιση του ΣΟΠΠ γίνεται και για τυπικούς λόγους και όλα αυτά είναι επιβεβλημένα για να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Ανάγκη για τεχνικό προσωπικό
Η κα Κολυνδρίνη επισήμανε για μια ακόμη φορά, την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό. Όπως είπε, στην περίπτωση αποχιονισμού γίνονται εργολαβίες γι’ αυτό το σκοπό και αν χρειαστεί επιπλέον έργο, υπάρχουν τα Μητρώα Μηχανημάτων, που λειτουργούν από ντόπιους ανά περιοχή και εξυπηρετούν την κατάσταση.
«Όμως για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν επιβλέποντες και η αρμόδια υπηρεσία να στείλει ανθρώπους. Η αντιπεριφερειάρχης δεν μπορεί να βρίσκεται παντού, από τα ορεινά του Αλμυρού μέχρι το Τρίκερι, ούτε είναι ο ρόλος της αυτός, αλλά το κάνω επικουρικά για να έχω ιδία άποψη», τόνισε.
Όπως ανέφερε, εκεί θα πρέπει να υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες και επειδή είναι πολύ μακρινές οι αποστάσεις όταν έχεις δύο άτομα στην Ανάβρα, άλλα δύο στο Πήλιο, άλλα δύο προς την πλευρά του Ανατολικού και του Ν. Πηλίου, αυτομάτως απασχολούνται 6-7 άτομα για να κάνουν επίβλεψη των μηχανημάτων, να έχουν εικόνα του δρόμου, να δίνουν εντολές και να ενημερώνουν την Περιφερειακή Ενότητα, οπότε αυτοί οι μηχανικοί φεύγουν από την Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να σταματά να λειτουργεί η Τεχνική Υπηρεσία.
Αυτό συνεπάγεται ότι πηγαίνουν πίσω τα έργα, οι εργολαβίες, οι δημοπρασίες, καθώς αυτοί οι μηχανικοί είναι επιβλέποντας και στα έργα και δεν μπορούν την ίδια στιγμή να πάνε και στα νησιά.
«Είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός ανθρώπων που έχουμε, οπότε όταν υπάρχουν καιρικά φαινόμενα αυτοί οι άνθρωποι σταματούν να δουλεύουν στην Τεχνική Υπηρεσία και βγαίνουν έξω. Οπότε μας λείπει το τεχνικό προσωπικό», τόνισε.
Ακόμη είπε ότι η Π.Ε. Μαγνησίας διαθέτει μόλις δύο χειριστές μηχανημάτων, ο ένας μπορεί να πάει για αποχιονισμό, ο δεύτερος ίσως σε ένα κατολισθητικό φαινόμενο, ενώ το προσωπικό της πρώην ΔΕΣΕ έχει συνταξιοδοτηθεί και δεν υπάρχουν άτομα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.