Δωροθέα Κολυνδρίνη για τη μελέτη των οσμών: Πίσω 20 ημέρες λόγω … Αποκεντρωμένης

Ζήτησε επιπλέον στοιχεία και η διαδικασία καθυστερεί

Επιπλέον στοιχεία ζήτησε πριν από ένα μήνα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σχετικά με το φάκελο έγκρισης της μελέτης, που αφορά τη διερεύνηση και ταυτοποίηση οσμών από το ΑΠΘ, με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη να τονίζει μιλώντας για το θέμα στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, πως ο αρμόδιος συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα έπρεπε να γνωρίζει τη σπουδαιότητα του θέματος και να βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Μετά από τα επιπρόσθετα στοιχεία, η διαδικασία την έρευνα του ΑΠΘ θα καθυστερήσει τουλάχιστον 20 ημέρες.

Η κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη με αφορμή και την έλευση του σταθμού μέτρησης αέριας ρύπανσης από τη ΔΕΥΑΛ μίλησε εκτενώς για το ζήτημα, το οποίο συζητείται εντόνως τους τελευταίους μήνες στην πόλη, αλλά και για τις κινήσεις που έχει κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σχετικά με τις μελέτες και έρευνες αλλά και με την δημιουργία δικτύου μετρητών.

Ο νέος κλωβός από τη ΔΕΥΑΛ
Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη, ο νέος αυτός κλωβός από τη ΔΕΥΑΛ που τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας έχει παραχωρηθεί από τη ΔΕΥΑΛ στην Περιφέρεια για 15 χρόνια.
Πρόκειται, όπως σημείωσε η Αντιπεριφειάρχης, για ένα κινούμενο σταθμό, που μπορει να μετακινηθεί περιμετρικά και περιφερειακά του Βόλου ή σε κάποια άλλη περιοχή, αν καταστεί ανάγκη. Είναι ένας σταθμός που μετρά δέκα διαφορετικές παραμέτρους, τα ΡΜ 2,5 και τα ΡΜ 10 που μετρά ήδη ο υφιστάμενος σταθμός, που βρίσκεται στην οδό Γαλλίας στο κέντρο του Βόλου και μετρά ακόμη βενζόλιο, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, όζον και λουόλιο.
“Αυτός ο σταθμός ήρθε εμβόλιμα για να λειτουργήσει αθροιστικά με τον υφιστάμενο, ο οποίος κάνει καταγραφή απλά δεν είναι online οι μετρήσεις. Από το Πράσινο Ταμείο εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση ενός νέου σταθμού μέτρησης 148.000 ευρώ μετά από αίτημα της Περιφέρειας. Το αίτημα έχει εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο και η διαδικασία πρέπει να υλοποιηθεί από την Περιφέρεια. Δηλαδή ο περιφερειάρχης υπέγραψε το αίτημα δέσμευσης πίστωσης, εξασφαλίστηκαν χρήματα από ιδίους πόρους, θα πρέπει να βγει διαγωνισμός, να γίνει όλη η διαγωνιστική διαδικασία κι αφού προμηθευτούμε το σταθμό μέτρησης στη συνέχεια να υποβάλλουμε το φάκελο για να πάρουμε εκ των υστέρων κι αναδρομικά τα χρήματα. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες, ο νέος αυτός σταθμός έρχεται να υποκαταστήσει αυτόν για τον οποίο έχει ξεκινήσει η διαδικασία συν τους 2 νέους σταθμούς που θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, έτσι ώστε να έχουμε μια δεύτερη εικόνα σχετιζόμενη με τα αποτελέσματα που έχουμε από τον υφιστάμενο σταθμό”, ανέλυσε η κ. Κολυνδρίνη.

Το δίκτυο μετρητών στο Βόλο
Η κ. Κολυνδρίνη μίλησε και για το δίκτυο μετρητών που θα εγκατασταθεί στο Βόλο, σημειώνοντας πως “δεν υπάρχουν πρέπει στον αριθμό των μετρητών. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε για να έχουμε μία αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας είναι να υπάρχουν ενδεικτικά σε τέσσερα σημεία της πόλης, για να έχουμε μία εικόνα όλης της πόλης του Βόλου. Αν σκεφτείτε ότι υπάρχει ένας υφιστάμενος, ένας που ξεκίνησε η διαδικασία προμήθειας και δύο από το ΠΕΠ μιλάμε για τέσσερις σταθμούς μέτρησης οπότε πιστεύω ότι για την πόλη του Βόλου είναι αρκετοί”, ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την ιδέα να υπάρχει online ενημέρωση σε δημόσια σημεία για τις μετρήσεις των μετρητών, πρόταση που θα τη συζητήσει και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Καθυστέρηση στην έρευνα των οσμών
Μιλώντας για το θέμα της έρευνας που θα εκπονήσει το Τμήμα Χημείας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφορικά με τη διερεύνηση των οσμών, η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως επιλέχθηκε το εν λόγω εργαστήριο καθώς διαθέτει πιστοποίηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ για τη διαδικασία σημείωσε πως χρειάζεται ένα μάκρος χρόνου για να υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα.
Έστρεψε όμως τα βέλη της και προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λέγοντας πως ενώ είχε κατατεθεί ο φάκελος προς έγκριση, ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να καθυστερεί.
“Ενώ είχε εγκριθεί η προγραμματική από το Περιφερειακό Συμβούλιο κι από το αντίστοιχο όργανο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Αποκεντρωμένη πριν από ένα μήνα μου ζήτησε πρόσθετα δικαιολογητικά για να εγκρίνει τη νομιμότητα της απόφασης, όταν το συγκεκριμένο θέμα έχει λάβει τόσο έντονη δημοσιότητα κι έχει γίνει με τόσο διαυγή τρόπο και ξεκάθαρη διαδικασία όσο ποτέ άλλοτε. Έχουμε πάει 20 ημέρες πίσω και με λυπεί πολύ αυτό και θα έπρεπε ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης να γνωρίζει τη σπουδαιότητα του θέματος και να βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης στην Οικονομική Επιτροπή θα φέρουμε και την ανάθεση της ολφακτομετρίας”, τόνισε η κ. Κολυνδρίνη.

Άψογη σχέση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τέλος, η κ. Κολυνδρίνη ξεκαθάρισε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει άριστη σχέση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ξεκαθάρισε πως το ΑΠΘ επιλέχθηκε για το θέμα των οσμών γιατί έχει την απαραίτητη πιστοποίηση και σχολίασε πως η επιλογή του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ έγινε καθ’ υπόδειξη της Επιτροπής Πολιτών, που σήμερα κωφεύει.
“Συνεργαστήκαμε με το Εργαστήριο Χημείας του ΑΠΘ γιατί ήταν το μοναδικό πιστοποιημένο στη διερεύνηση και ταυτοποίηση οσμών. Και έγινε καθ’ υπόδειξη της Επιτροπής Πολιτών. Δεν την ήξερα την κ. Σαμαρα, η Επιτροπή ομόφωνα μου κατέδειξε και σήμερα κωφεύει και όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παραπονιέται, δεν μιλά. Ήρθα σε επαφή με το ΑΠΘ και είναι το μοναδικό πιστοποιημένο για το θέμα των οσμών.
Από κει και πέρα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες στα κομμάτια που το αφορούνε, το Π.Θ. έχει χρηματοδοτηθεί με πολλά εκατομμύρια από την Περιφέρεια για ερευνητικά προγράμματα, υλοποιούμε έργα μαζί, άρα το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Έχουμε άψογη σχέση. Εκεί που έχει πιστοποίηση, όπως ένα τμήμα της Γεωπονίας ασχολείται με βαρέα μέταλλα έχω έρθει ήδη σε επικοινωνία μαζί τους.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ένα από τα πιο αξιόλογα Πανεπιστήμια και είναι κορωνίδα για μας στην περιοχή και δεν αλλάζει η άψογη και αγαστή συνεργασία που έχουμε, ούτε απαξιώνει κανείς την επιστημοσύνη των ερευνών”, κατέληξε η κ. Κολυνδρίνη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.