«Δύο στις τρεις επιχειρήσεις θα έχουν χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι»

«Δύσκολα τα πράγματα στην αγορά» όπως δήλωσε στο Ράδιο Ένα ο Γεν. Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ Λευτέρης Κιοσές

Μια πολύ δύσκολη κατάσταση βιώνουν οι επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο αλλά και τη βιομηχανία, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών- ΙΕΛΚΑ- καθώς δύο στις τρεις επιχειρήσεις θα έχουν χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι. Βραχνάς για τους εμπόρους και επιχειρηματίες η αύξηση του κόστους ενέργειας, αλλά και μεταφορών με την υπάρχουσα κατάσταση να χρειάζεται την επέμβαση της πολιτείας για να μπορέσει κάπως να ομαλοποιηθεί.
Για την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, που διεξήχθη μεταξύ 13 και 25 Μαΐου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Δρ. Λευτέρης Κοσιές, Γεν. Διευθυντής του Ινστιτούτου και Υπεύθυνος Ερευνών .
«Η έρευνα μας δείχνει ότι βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τις πιο πολλές επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι θα χειροτερέψει η οικονομική τους θέση σε σχέση με πέρυσι και αρκετές θα έχουν ζημιές. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σχεδόν 2 στις 3 δηλώνουν ότι θα έχουν χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι και από αυτές, 1 στις 4 ότι θα παρουσιάσει ζημιές τη χρονιά που διανύουμε και τίθεται θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων», εξήγησε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις κύριος παράγοντας για την αναστάτωση σε οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα αποτελεί το αυξημένο κόστος, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

«Πολυπαραγοντικό το πρόβλημα
για τον “πονοκέφαλο”»

Ο κ. Κιοσές έκανε λόγο για πολυπαραγοντικό ζήτημα, που πηγάζει βέβαια από τα αποτελέσματα του πολέμου και προκαλεί «πονοκέφαλο» στις επιχειρήσεις.
«Ο νούμερο ένα παράγοντας που έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις είναι το κόστος ενέργειας και μετά ακολουθεί το κόστος καυσίμων, που είναι αρκετά αυξημένο και επηρεάζει πολύ τον συγκεκριμένο κλάδο και συνολικά η οικονομική κατάσταση στην αγορά είναι κάτι που δεν βοηθάει. Οι ανατιμήσεις των προϊόντων και των πρώτων υλών επηρεάζουν και την παραγωγή, ενώ η λιανική έχει να αντιμετωπίσει και αυτό από την πλευρά των προμηθευτών και ουσιαστικά είναι αναγκασμένες οι επιχειρήσεις να μεταφέρουν το βάρος στον τελικό καταναλωτή», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κιοσές.
Έχοντας όμως πρόβλημα υπάρχουν οι αντίστοιχες λύσεις. Όπως σημείωσε ο κ. Κιοσές, δεν υπάρχει κάποια εύκολη συνταγή, καθώς εάν υπήρχε, όλοι θα την υλοποιούσαν. Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι κατά κύριο λόγο από την πλευρά της πολιτείας , ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται η επίδραση των ανατιμήσεων και στο κόστος των προϊόντων.

Προτείνονται μείωση ΦΠΑ, φορολογίας,
του κόστος καυσίμων και της ενέργειας

Μεταξύ αυτών των μέτρων που προτείνονται είναι η μείωση του ΦΠΑ σε κάποια βασικά προϊόντα, η μείωση κάποιων ειδικών φόρων κατανάλωσης και γενικότερα όπου είναι εφικτό η μείωση της φορολογίας είτε λέγεται μειώσεις στο κόστος των καυσίμων, είτε είναι στο κομμάτι της ενέργειας. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κιοσέ θα βοηθούσε συνολικά στη διατήρηση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα.
Τέλος, αναφορικά με ενδεχόμενη μείωση στη ζήτηση του λιανεμπορίου, ο κ. Κιοσές εξήγησε πως η έρευνα ασχολήθηκε κυρίως με τον χώρο των τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές μειώσεις από τους καταναλωτές. Παρόλα αυτά στον όγκο των προϊόντων λιανικής, καταγράφεται μείωση της ζήτησης κατά 2 έως 4%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.