Έφη Αντωνίου στο Ράδιο ΕΝΑ: «Υποστηρίζω την πόλη μου, τον τόπο μου»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης της υποψήφιας Βουλευτή Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία

Είναι μία νέα γυναίκα, μια καταξιωμένη ακαδημαϊκός και μια δραστήρια επαγγελματίας. Συνδικαλίστρια και επιστήμονας, ενώ πρόσφατα έγινε και μητέρα. Η Έφη Αντωνίου, γνωστή στην κοινωνία της Μαγνησίας για την δράση της στο ΤΕΕ Μαγνησίας και στον χώρο των μηχανικών είναι από τους νέους ανθρώπους που εμπλέκονται στην πολιτική με στόχο ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο της. Πλέον στις πολλές ιδιότητές της προστίθενται και αυτή της υποψήφιας Βουλευτή Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία. Η ίδια μίλησε από καρδιάς και εφ’ όλης της ύλης στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη θέλοντας να γνωριστεί με τους Βολιώτες, αλλά και να καταθέσει την άποψή της πάνω σε ζητήματα που αφορούν όλους.

 

Η Έφη Αντωνίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αντικείμενο στη χωροταξία, πολεοδομία όπου έχει αναπτύξει και την  διδακτορική της διατριβή, έχει ασχοληθεί με την περιβαλλοντική ανάπτυξη και προστασία στα δύο μεταπτυχιακά που έχει υλοποιήσει, ενώ ολοκληρώνοντας το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνέχισε την ακαδημαϊκή της πορεία, διδάσκοντας στο Τοπικό Ίδρυμα.

«Είμαι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, που μου αρέσει να μορφώνομαι, μου αρέσει η δια βίου μάθηση, έχω κάνει τις σπουδές μου, όπως πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι στην ελληνική κοινωνία σήμερα. Υποστηρίζω την πόλη μου, τον τόπο μου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το προτείνω και προτρέπω τα νέα παιδιά που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις να το προτιμήσουν», επεσήμανε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως γύρω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημιουργούνται οικονομίες συγκέντρωσης.

« Είμαστε τυχεροί που υπάρχει Πανεπιστήμιο στην πόλη μας διότι προάγεται και η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως έναν από τους βασικούς πόλους ανάπτυξης της περιοχής.

Ανάπτυξη όμως, σύμφωνα με την ίδια μπορεί να επιφέρει και ο τουρισμός, με το Πήλιο και τις Σποράδες να αποτελούν όπως επεσήμανε, προορισμούς που προσελκύουν ανθρώπους και από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Εκεί  πρέπει να δώσουμε έμφαση,  να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων να γίνουν περισσότερα τουριστικά καταλύματα και εν τέλει να αυξήσουμε και την τουριστική περίοδο. Κι αυτό κάλλιστα μπορούμε να επιτύχουμε. Τουρισμό στο Πήλιο μπορούμε να έχουμε σε όλη τη διάρκεια του έτους, με την χιονοδρομία και τον χειμερινό τουρισμό και με τις καλοκαιρινές μας διακοπές», ανέφερε.

Επιτυχία απέναντι στη γυναικεία ενδυνάμωση εάν παρακινήσω έστω και μία μητέρα

Πρόσφατα η Έφη Αντωνίου έγινε μητέρα. Παρόλα αυτά η νέα αυτή σημαντική της ιδιότητα δεν της άφησε στο παρασκήνιο. Αντιθέτως, βγαίνει μπροστά και μάχεται, με στόχο το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Νέα μητέρα, μεγαλύτερη μητέρα σε όποια ηλικία κι αν είναι το παιδί, η μαμά έχει πάντα υποχρεώσεις απέναντι στο παιδί και στην οικογένεια. Όμως όλα είναι θέμα ρύθμισης του χρόνου. Κάθε ηλικία του παιδιού δημιουργεί αντίστοιχες ανάγκες και υποχρεώσεις στις μαμάδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι καμία μαμά δεν πρέπει να ασχολείται με την πολιτική, με τα κοινά ή  με κάτι που της αρέσει, της ταιριάζει και μπορεί να αποδώσει σε αυτό. Εάν με τη στάση μου παρακινώ έστω και μία κυρία να κάνει κάτι αντίστοιχο για μένα είναι επιτυχία απέναντι στη γυναικεία ενδυνάμωση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η ίδια, η οποία είναι μια πολύ δραστήρια γυναίκα καθώς είναι και Γραμματέας της  ΔΕΕΠ ΝΔ Μαγνησίας,  πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας,  και πρόεδρος  της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών.

 

Δρομολογείται και θα λυθεί το θέμα των ορίων των οικισμών

Ως μηχανικός και γνώστρια του αντικειμένου η κ. Αντωνίου αναφέρθηκε σε ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως το Πήλιο, που είναι το θέμα των ορίων των οικισμών. Όπως εξήγησε «τα όρια των οικισμών είχαν οριστεί με απόφαση Νομάρχη το 1985, κρίθηκε ότι δεν έγινε σωστή διοικητική πράξη, γιατί τώρα ορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα. Επομένως αυτή τη στιγμή υπάρχει μία διαδικασία επαναπροσδιορισμού των ορίων των οικισμών μέσα από τα πολεοδομικά σχέδια. Είναι μία διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει. Αυτή τη στιγμή γίνονται τα τεύχη δημοπράτησης για να ανατεθούν οι μελέτες. Δρομολογείται άμεσα να γίνει και εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες θα προσδιοριστούν τα όρια των οικισμών επακριβώς, ώστε να μπορούν να γίνουν συμβόλαια, να μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες, να υλοποιηθούν έργα, να κατασκευαστούν οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια κ.ο.κ.. Είναι μία διαδικασία που την έχει αναλάβει το ΤΕΕ, όπως πολλές άλλες διαδικασίες, που τις φέρνει όλες εις πέρας έγκαιρα, γρήγορα και αποτελεσματικά».

Προχωρά η διαδικασία και του μητρώου μηχανικών

Ως ένα καλό εργαλείο στα χέρια των Δήμων, που δεν διαθέτουν τεχνική υπηρεσία, χαρακτήρισε η κ. Αντωνίου το μητρώο μηχανικών, που θα δημιουργηθεί προκειμένου να εποπτεύουν και μηχανικοί του ιδιωτικού τομέα έργα των Δήμων.

Η ίδια, ως επιβλέπουσα δημοσίων έργων στην ΠΕ Μαγνησίας βλέπει από κοντά ότι αρκετοί δήμοι είναι υποστελεχωμένοι και σε αρκετές περιπτώσεις η Περιφέρεια, λόγω αυτής της υποστελέχωσης έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη με τους μηχανικούς της. «Ωστόσο, επειδή εγώ είμαι μηχανικός στον δημόσιο τομέα δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε και ιδιώτες μηχανικούς οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι και μπορούν να επιβλέψουν με τα κατάλληλα κριτήρια τα δημόσια έργα που θα εκπονηθούν. Σκοπός μας είναι να προχωρήσουν τα έργα και να παρακολουθούμε την ποιότητά τους, να τελεσφορήσουν και να αποδοθούν στην κοινωνία», επεσήμανε η ίδια, τονίζοντας πως το μητρώο μηχανικών προχωρά και θα είναι ένα καλό εργαλείο βοήθειας των Δήμων, καθώς αναμένονται πολλά έργα το επόμενο διάστημα, εξαιτίας και του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην απόφαση του ΣτΕ για τα εκτός ορίων οικισμών οικόπεδα που είναι μεν 4 στρέμματα αλλά δεν έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο χώρο, λέγοντας πως η εν λόγω απόφαση αφορά σε οικόπεδο στην Πάτμο, δεν είναι πλήρως γνωστή, καθώς υπάρχει μόνο η περίληψη της απόφασης, ενώ τόνισε πως το εν λόγω ζήτημα το γνωρίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο ίδιος ο Υπουργός, είναι δρομολογημένο και θα επιλυθεί προς όφελος των ιδιοκτητών.

 

Η κυβέρνηση στήριξε την ελληνική κοινωνία – Επιτυχημένο μέτρο το καλάθι του νοικοκυριού

Ως νέα γυναίκα και επαγγελματίας, η κ. Αντωνίου δεν είναι ξεκομμένη από την κοινωνία και την καθημερινότητά της. Σχολιάζοντας τα θέματα καθημερινότητας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση η ίδια υπεραμύνθηκε των μέτρων, τόσο στο θέμα της ενέργειας όσο και στις αυξήσεις των αγαθών.

«Η ενεργειακή κρίση είναι ένα εισαγόμενο πρόβλημα, το οποίο ταλαιπωρεί την χώρα μας. Η κυβέρνηση δίνει κίνητρα και επιδοτήσεις ώστε να ξεπεραστεί το κόστος που επιφέρει το ενεργειακό πρόβλημα το οποίο δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά εισαγόμενο και δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση», σημείωσε η ίδια και αναφέρθηκε στα προγράμματα ανακύκλωσης συσκευών, αλλά και σε αυτό ανακύκλωσης θερμοσίφωνα που θα προχωρήσει.

Σε ότι αφορά στις αγορές και το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού», η κ. Αντωνίου το χαρακτήρισε ως ένα επιτυχημένο μέτρο, καθώς κατάφερε να συγκρατήσει τις τιμές σε 1100 προϊόντα.

«Το καλάθι έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 2 Νοεμβρίου του 2022 μετράμε δηλαδή 20 εβδομάδες ζωής. Είναι ένα μέτρο που φαίνεται ότι πηγαίνει καλά και  σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας των Καταναλωτικών Αγαθών δείχνει ότι 6 στους 10 προτιμούν τα προϊόντα από το καλάθι. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα μέτρο, το οποίο πέτυχε και γι’ αυτό το Υπουργείο Ανάπτυξης θα δώσει και το πασχαλινό καλάθι, ενώ είχε δώσει και το καλάθι της Σαρακοστής. Θεωρώ ότι είναι ένα επιτυχημένο μέτρο. Διάβαζα δε ότι το 88% των προϊόντων που βρίσκονται στο καλάθι του νοικοκυριού διατήρησαν τις ίδιες τιμές, περίπου δηλαδή 1100 προϊόντα κι ένα ελάχιστο ποσοστό είτε αύξησαν τις τιμές είτε τις μείωσαν», τόνισε η ίδια.

Βιωσιμότητα και ασφάλεια ο στόχος για τη Μαγνησία

Με γνώμονα την ασφάλεια αλλά και τη βιωσιμότητα, η υποψήφια Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Έφη Αντωνίου αναφέρθηκε και στα θέματα που θα πάρει πρωτοβουλίες για να αναδειχθούν με γνώμονα την ανάπτυξη της Μαγνησίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Πρωτίστως ως ένας νέος άνθρωπος ενδιαφέρομαι  να εξασφαλίσω για τους συμπολίτες και την νέα γενιά ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό σημαίνει να υπάρχει βιωσιμότητα, ένα φυσικό περιβάλλον που να δημιουργεί μία ασφάλεια. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα αναπτυξιακά έργα σε όλους τους τομείς για να ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας και να υπάρχει πάνω απ’ όλα ασφάλεια σε όλους τους τομείς,  στις μεταφορές, στη διακίνηση των ανθρώπων, των προϊόντων, της δημόσιας υγείας,  ασφάλεια γιατί προερχόμαστε από μία περίοδο που μόλις ξεφύγαμε από την υγειονομική κρίση και με αφορμή και το τραγικότατο δυστύχημα των Τεμπών το ζητούμενο της εποχής  μας είναι αυτό. Η ασφάλεια σε όλους τους τομείς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνίου.

Τέλος, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του νερού, που πολλοί μιλούν για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίησή του, η ίδια ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και  ρητά και κατηγορηματικά το δήλωσε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας. «Δεν χρειάζεται να υπάρχει αυτή η συζήτηση για να δημιουργούνται έωλες εντυπώσεις. Δεν τίθεται ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού», κατέληξε η κ. Αντωνίου.

 

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.