Είκοσι χρόνια έρευνας για τους «Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 -1975»

Η δουλειά του περιλαμβάνει έρευνα σε βάθος δύο αιώνων, είπε στο Ράδιο Ένα, ο καθηγητής Δημ. Παντελοδήμος

Είκοσι χρόνια έρευνας είναι ο καρπός της προσπάθειας του Δημήτριου Παντελοδήμου, ομότιμου καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να συγκεντρωθεί από αρχειακές κυρίως πηγές υλικό και να αποτιμηθεί η ευεργετική δράση καταγόμενων από τη Μαγνησία δωρητών, αλλά και ορισμένων ξένων που αγάπησαν τη χώρα των Αργοναυτών και των Κενταύρων και να κυκλοφορήσει το βιβλίο του «Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975».
Ο κ. Παντελοδήμος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι η δουλειά του περιλαμβάνει έρευνα δύο αιώνων, αλλιώς δεν θα τελείωνε ποτέ και το βιβλίο που κυκλοφόρησε προ λίγων ημερών είναι 800 σελίδων, μεγάλου σχήματος, περιλαμβάνονται αλφαβητικά, και όχι κατά μέγεθος της προσφοράς τους, επί δύο αιώνες 266 ευεργέτες της Μαγνησίας, οι οποίοι χρηματοδότησαν Εθνικής εμβέλειας έργα, άφησαν γενναία κληροδοτήματα στον τόπο καταγωγής τους, ενδιαφέρθηκαν για τις κοινωνικές ανάγκες του παροικιακού Ελληνισμού στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Ρωσίας, της Μικράς Ασίας και της Αιγύπτου, όπου δημιούργησαν μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Από τους 266 ευεργέτες, πάρα πολλοί είναι εθνικοί ευεργέτες
Σύμφωνα με τον καθηγητή, από τους 266 ευεργέτες, πάρα πολλοί είναι εθνικοί ευεργέτες και έφερε ως παράδειγμα τον Πανταζή Βασσάνη, που άφησε κληροδότημα για να δημιουργηθεί η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, που ως τότε λειτουργούσε σε πλοίο και γι’ αυτό υπάρχει η προτομή του και το κεντρικό κτίριο λέγεται Βασσάνειον κτίριο.
Ο Κουταρέλης το 1936 δώρισε στο κράτος δύο πολεμικά αεροπλάνα, ο Νικόλαος Κωστής όταν έγινε ο Κριμαϊκό πόλεμος το 1855 για τα ορφανά παιδιά του πολέμου δώρισε το οικόπεδο στην οδό Λυκείου, στο κέντρο τη Αθήνας για να κτιστεί το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο, ενώ ο Αλέξανδρος Κασσαβέτης δημιούργησε την Γεωργική Σχολή Κασσαβέτειας που σήμερα λειτουργεί ως Αγροτικό σωφρονιστικό κατάστημα, επισήμανε ο κ. Παντελοδήμος.
Ο καθηγητής τόνισε ότι τουλάχιστον 10 από τους ευεργέτες τη Μαγνησία ήταν και εθνικοί ευεργέτες, στου οποίου όμως πρέπει να περιληφθούν και αυτοί που έδρασαν στο εξωτερικό και ευεργέτησαν τον παροικιακό Ελληνισμό. «Όταν ο Αχιλλόπουλος δημιουργεί Παρθεναγωγείο και Ορφανοτροφείο στην Αίγυπτο, όταν ο Κανισκέρης ιδρύει το Κανισκέρειο Ορφανοτροφείο στην Αλεξάνδρεια, όταν ο Μωυσή Κρίτσης δημιουργεί Ορφανοτροφείο στη Μόσχα ή οι αδελφοί Λαπάτη στην Κωνσταντινούπολη ή ο Κίμων Πανταζόπουλος στην Σμύρνη, οι ευεργεσίες αυτέ δεν αφορούν μόνο τους Μάγνητες, αλλά όλο τον Ελληνισμό, διότι εξυπηρετήθηκαν όλοι οι Έλληνες του παροικιακού κόσμου», ανέφερε ο κ. Παντελοδήμος.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι το Νοσοκομείο Βόλου λέγεται ακόμη «Αχιλλοπούλειο» με τη δωρεά του 1904 που έγινε από τα παιδιά του Ευάγγελου Αχιλλόπουλου, μετά από επιθυμία του ίδιου και έφερε και άλλα παραδείγματα όπως το Αθανασάκειο Μουσείο, το Κρίτσκειο σχολείο ή το Πολυμέρειο Γυμνάσιο Ζαγοράς, το Τοπάλειο Δημοτικό Σχολείο Λεχωνίων, το Γηροκομείο του Βόλου, το Ορφανοτροφείο, που λειτουργούν και σήμερα, οφείλονται στην φιλανθρωπία Βολιωτών.

«Η αξία κάθε δωρεάς μετριέται με τη φλόγα που είχαν στην καρδιά τους»
Ο κ. Παντελοδήμος παρουσιάζει στο βιβλίο όσα πορτρέτα των ευεργετών υπάρχουν με το σημείωμα που αναφέρεται στη δράση τους και στην ευεργεσία. Όπως είπε η καινοτομία είναι ότι οι ευεργέτες περιλαμβάνονται αλφαβητικώς και όχι με το μέγεθος της δωρεάς, διότι για τον ίδιο η αξία κάθε δωρεάς μετριέται με τη φλόγα που είχαν στην καρδιά τους.
Έναυσμα για την όλη προσπάθεια ήταν την περίοδο που ως πρόεδρος της επιτροπής εξετάσεων για τα κληροδοτήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια του υπουργείου Παιδείας, διαπίστωσε ότι υπήρχαν πολλά κληροδοτήματα που αφορούσαν την πόλη του Βόλου και μάλιστα το κληροδότημα Σφογγόπουλου ο ίδιος ήταν η αιτία για να ενεργοποιηθεί μετά από 40 χρόνια. Επίσης τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλές υποτροφίες όπως του Σφογγόπουλου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του Κρίτσκη, του Ιωάν. Κασσαβέτη από τη Ζαγορά, του Στρεφτάρη, του Στούρνα για φοιτητές του Πολυτεχνείου, του Αγαμέμνονα Ζάχου και πολλά εν ενεργεία κληροδοτήματα, με μια μικρή διαφορά: Ότι η τελευταία κρίση τα περιέκοψε, λόγω του ότι έγινε «κούρεμα» των καταθέσεων και έχασαν πολύ μεγάλο μέρος της αξίας τους τα κληροδοτήματα αυτά.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι η οδός Πολυμέρη ήταν η αρχή του οδικού δικτύου και έγινε με δαπάνη του Δημ. Πολυμέρη, ενώ η σύνδεση Βόλου – Πορταριάς έγινε με δαπάνη του Βασσάνη και σε κάθε κοινότητα υπήρχαν ευεργέτες που όριζαν την κατασκευή οδών ή μονοπατιών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.