«Είμαστε ένα πολεμικό καράβι που ναυμαχούμε με το μισό πλήρωμα, χωρίς πολεμοφόδια και καύσιμα»

Δραματικές περιγραφές του Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Δημήτρη Λύτρα

Ως πολεμικό καράβι που καλείται να ναυμαχήσει με το μισό πλήρωμα και χωρίς πολεμοφόδια και καύσιμα χαρακτήρισε ο χειρουργός και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Δημήτρης Λύτρας μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη το Νοσοκομείο Βόλου εν τω μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο κ. Λύτρας ανέφερε πως μία νέα Τρίτη κλινική, η ουρολογική θα χρησιμοποιείται για ασθενείς covid, τα χειρουργεία έχουν ανασταλεί και γίνονται μόνο όσα είναι επείγοντα, ενώ μίλησε και για το διοικητικό έλλειμμα που υπάρχει, καθώς μέχρι στιγμής το Νοσοκομείο δεν έχει υποστηριχθεί όχι μόνο από νέο προσωπικό, αλλά ούτε από τους γενικούς ιατρούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας.

Σε Νοσοκομείο μίας οντότητας μετατράπηκε ραγδαία το Αχιλλοπούλειο, σύμφωνα με τον κ. Λύτρα με βασικό πλέον στόχο τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό, ενώ όλες οι δραστηριότητες του χειρουργικού τομέα, της χειρουργικής κλινικής, των ορθοπεδικών, ουρολόγων, ΩΡΛ, έχουν ανασταλεί.
Όπως ανέλυσε ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής «Η λίστα αναμονής πριν το δεύτερο κύμα, είχε φτάσει στο πεντάμηνο και τώρα με τις αναβολές που έχουν προκύψει στα προγραμματισμένα χειρουργεία, είναι απροσδιόριστη. Κι αυτό είναι επιεικής ως όρος. Εξυπηρετούμε τις καταστάσεις που δεν μπορούν να περιμένουν, δηλαδή τα επείγοντα περιστατικά, που καταφθάνουν με μειωμένο μεν ρυθμό, γιατί ο κόσμος φοβάται να έρθει στο Νοσοκομείο για κάτι άλλο εκτός Covid και όπως συνέβη στο πρώτο κύμα εμείς θα μπούμε στην ουσία σε κάποιο πρόγραμμα, με τη λήξη της καραντίνας και θα αντιμετωπίσουμε το κύμα εκείνο, που παραμένει σπίτι του και θα έρθει με παραμελημένες καταστάσεις και σίγουρα θα πάρει μερικές εβδομάδες με τη λήξη του Lockdown για να ομαλοποιηθεί η δική μας η δουλειά, αφού ξεπεράσουμε αρκετές δεκάδες περιστατικών, που θα έρθουν σε τραγική κατάσταση, όπως συνέβη και την άνοιξη».
Μάλιστα, ίδιος σημείωσε πως μετά το lockdown Μαρτίου- Απριλίου πολλοί άνθρωποι και όχι μόνο ηλικιωμένοι, αλλά πολλοί νέοι σε ηλικία προσέτρεξαν στο Νοσοκομείο, έχοντας παραμελημένη την υγεία τους, ενώ σημείωσε πως σε παγκόσμιο επίπεδο στο πρώτο κύμα και για τους δύο μήνες είχαν ακυρωθεί 28-29 εκατομμύρια επεμβάσεις.
Σε ότι αφορά σε το προσωπικό και στις ελλείψεις αυτού, ο κ. Λύτρας ανέφερε πως με βάση το οργανόγραμμα του 2012, καθώς το νέο οργανόγραμμα βρίσκεται στα συρτάρια εδώ και 3,5 χρόνια, στη χειρουργική κλινική έπρεπε να υπηρετούν δέκα χειρουργοί. Αυτή τη στιγμή εργάζονται έξι, οι τέσσερις μόνιμοι και δύο επικουρικοί.

Πολεμικό καράβι χωρίς πολεμοφόδια, καύσιμα και με το μισό πλήρωμα
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει αναδείξει το συνολικό προβληματικό χαρακτήρα του Νοσοκομείου , της υποστελέχωσης, το έλλειμμα διοίκησης που αφορά όλα τα επίπεδα της υγειονομικής ιεραρχίας και την ελλιπή προετοιμασία, σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο παρομοίασε το Αχιλλοπούλειο με πολεμικό καράβι.
«Είμαστε ένα πολεμικό καράβι που μας έβγαλαν να ναυμαχήσουμε με το μισό πλήρωμα, έχοντας ξεχάσει πολεμοφόδια και καύσιμα και ταυτόχρονα ξέρουμε εμείς οι ναύτες οτι οι αξιωματικοί μας προσάραξαν το καράβι όταν ο καιρός ήταν μπουνάτσα, ενώ τώρα έχει και φουρτούνα», είπε χαρακτηριστικά.
Ευχαρίστησε δε τον απλό κόσμο, που με φίλους και γνωστούς βοήθησαν στο Νοσοκομείο τονίζοντας εμφατικά ότι « Πιο σημαντική ήταν η βοήθεια του απλού κόσμου παρά η αποτελεσματικότητα του επιχειρησιακού μας σχεδίου , που συνοψίζεται με τον τίτλο «απόψε αυτοσχεδιάζουμε»».

Παλεύουμε με νύχια και με δόντια- Η κατάσταση έχει ξεφύγει
Στο θέμα τώρα της διαχείρισης του δεύτερου και σφοδρού κύματος της πανδημίας ο κ. Λύτρας ανέφερε πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και όλοι παλεύουμε με νύχια και με δόντια.
«Παλεύουμε με νύχια και με δόντια κυρίως οι παθολόγοι μας , εμείς συνεπικουρούμε σ’ αυτή τη φαση, έχοντας προσφέρει προσωπικό, όπου μας ζητήθηκε και έχοντας αναστείλει τις δραστηριότητές μας, αλλά το έλλειμμα επικοινωνίας και επίβλεψης στο Νοσοκομείο είναι τραγικό για το Νοσοκομείο που απευθύνεται στον έκτο ή έβδομο μητροπολιτικό Δήμο της χώρας», σημείωσε.
Ανέφερε πως πλέον δημιουργήθηκε κι άλλη μονάδα για ασθενείς covid, στην Ουρολογική Κλινική, που βρίσκεται δίπλα στον χειρουργικό τομέα, ενώ τόνισε πως το lockdown θα μπορέσει να ρυθμίσει τα επιδημιολογικά φαινόμενα και να αποδώσει το συντομότερο δυνατόν, ίσως και προς το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να εξομαλυνθεί η οξυμένη κατάσταση που επικρατεί.

Τη βιώνουμε στο πετσί μας την υποστελέχωση
Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου είναι ένα ζήτημα που έχει αναδειχθεί πολλές φορές πριν την πανδημία. «Την έχουμε βιώσει στο πετσί μας», λέει ο κ. Λύτρας τονίζοντας πως το ελληνικό δημόσιο είναι δυσλειτουργικό στις προσλήψεις.
Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού έφερε πιο έντονα από πότε την έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Βόλου. «Βοήθεια από την πρωτοβάθμια φροντίδα δεν υπάρχει κι αυτό αφορά τους μηχανισμούς της υγειονομικής περιφέρειας. Χαρακτηριστικά στο μητρώο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας υπάρχουν 51 γενικοί γιατροί στα Κέντρα Μαγνησίας και δεν υπάρχει καν όλο αυτό το διάστημα μία κίνηση βοήθειας από πλευράς πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Το νοσοκομείο δεν μπορεί να επιβάλει κάτι τέτοιο. Τα Κέντρα Υγείας ανήκουν στην Υ. ΠΕ , αυτή είναι που πρέπει να ρυθμίσει τις ανάγκες των φορέων που επιβλέπει. Σε όλες τις εκκλήσεις δεν υπήρχε ανταπόκριση, φιλοδοξούμε να τη δούμε μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις και εκκλήσεις στους Ιατρικούς Συλλόγου, στις Υ. ΠΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λύτρας.

Κινηθήκαμε γρήγορα για να λάβουμε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό από το ΕΣΠΑ
Μία άλλη εικόνα στο θέμα που έχει προκύψει με το κονδύλι του ΕΣΠΑ για τον εξοπλισμό των Νοσοκομείων έδωσε ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής ΕΣΠΑ του Νοσοκομείου Βόλου εδώ και επτά χρόνια.
« Όταν προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια αυτό το ποσό των 20 εκ. ευρώ για προμήθειες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στις αρχές Μαΐου, εμείς ως Νοσοκομείο και Επιτροπή ανταποκριθήκαμε και 9 Ιουνίου είχαμε στείλει όλο το πλάνο για το τι χρειάζεται να προμηθευτούμε.
Είχαμε στείλει το πλάνο στην Υ. ΠΕ για να πάρουμε εγκρίσεις σκοπιμότητας γι’ αυτές τις προμήθειες. Η περιφέρεια μας απάντησε παραμονές Δεκαπενταύγουστου και η τελική έγκριση στα έργα από την αυτοδιοικητική Περιφέρεια δόθηκε 20 Σεπτεμβρίου, άρα το να τρέξεις διαγωνισμούς και να περιμένεις ότι θα τελεσφορήσουν πριν έρθει το δεύτερο κύμα, είχε ήδη χαθεί ως σενάριο. Και τώρα αντιμετωπίζουμε αυτό. Αυτή τη φορά παρότι κάναμε το καλύτερο δυνατό, αυτός ο εξοπλισμός πριν τα Χριστούγεννα στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν πρόκειται να έρθει», υποστήριξε ο κ. Λύτρας και συμπλήρωσε πως ο εξοπλισμός περιλαμβάνει αναπνευστήρες, κρεβάτια ΜΕΘ, ακτινολογικό μηχάνημα και άλλα πολλά υλικά.

Το Νοσοκομείο έχασε την παλιά του αίγλη
Ο κ. Λύτρας υιοθέτησε τη γνώμη «γαλάζιων» Βουλευτών που έκαναν λόγο για υποβάθμιση του Νοσοκομείο και ανισομερή αντιμετώπιση των αναγκών του. Είναι δεδομένο, ανέφερε, ότι ως Νοσοκομείο έχουμε χάσει την αίγλη που είχαμε τα παρελθόντα χρόνια, δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση στην κεντρική εξουσία, δεν έχουμε πρόσβαση στην Περιφέρεια, έχουμε επιστρέψει σε επαρχιώτικους ρυθμούς.
Τέλος, ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής μίλησε για το ΕΣΥ και για την απουσία ενδιαφέροντος για ένταξη νέων γιατρών και την επιστροφή γιατρών που εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ σχολίασε πως ήδη πολλοί γιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ επιθυμούν να ιδιωτεύσουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.