Εισαγγελία Βόλου: Δεν προκύπτει βασανισμός του Βασίλη Μάγγου

Απορρίφθηκε η έγκληση των γονέων του Βασίλη-Στο εδώλιο εντός του Οκτωβρίου, τρεις αστυνομικοί

Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Βόλου, για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου σε ηλικία 26 χρόνων, που έγινε με βάση έγκληση που είχαν καταθέσει οι γονείς του, μετά την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος είχε διαπιστώσει ελλείψεις στην πρώτη ΕΔΕ.
Από τη νέα εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση και τη συμπληρωματική ΕΔΕ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν προκύπτουν νεώτερα στοιχεία για άσκηση συμπληρωματικών διώξεων κατά των τριών αστυνομικών που κατηγορούνται για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και θα δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα η έγκληση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία να απορριφθεί.
Η Αστυνομία προχώρησε σε συμπληρωματική Ένορκη Διοικητική Εξέταση, που περιλαμβάνει 26 καταθέσεις για το περιστατικό του τραυματισμού του έξω από τα Δικαστήρια του Βόλου από αστυνομικούς και καταθέσεις όσων μαρτύρων τον είδαν στο Νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε και είναι όγκου 171 σελίδων.
Η νέα ΕΔΕ (που έγινε μετά τις ελλείψεις που διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη), σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήγει στο ότι δεν προέκυψαν νέα στοιχεία που να στοιχειοθετούν βασανισμό από αστυνομικούς σε βάρος του φοιτητή, ούτε και την εμπλοκή και τέταρτου αστυνομικού στον ξυλοδαρμό του και απορρίπτει την παραπομπή του αστυνομικού που διενέργησε την πρώτη ΕΔΕ για παράβαση καθήκοντος, όπως ζητούσαν οι γονείς του θύματος.
Οι γονείς με την έγκληση είχαν υποβάλει αίτημα να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των αστυνομικών για βασανισμό, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και να παραπεμφθούν στον ανακριτή. Τελικά οι τρεις αστυνομικοί θα οδηγηθούν στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου εντός του Οκτωβρίου, κατηγορούμενοι για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

«Οι έξι κλωτσιές δεν
στοιχειοθετούν βασανισμό»

Η εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι δεν υπήρχε πρόθεση κινδύνου, ούτε μεθόδευση και οι έξι κλωτσιές που δέχτηκε ο νεαρός δεν στοιχειοθετούν βασανισμό, αλλά επικίνδυνη σωματική βλάβη. Στο συμπέρασμα αυτό συνέτεινε και η νοσηλεία του Β. Μάγγου για δύο ημέρες στο Νοσοκομείο Βόλου, με σημαντική βελτίωση στα πλευρά και πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη, που απαιτούσε έναν μήνα περίπου για να αποθεραπευτεί πλήρως.
Με βάση τη νέα Ένορκη Διοικητική Εξέταση, δεν προκύπτει κάτι νέο σε σχέση με την πρώτη προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε η Εισαγγελία αυτεπάγγελτα, χειρίστηκε άλλος εισαγγελέας και παραπέμπει τους αστυνομικούς σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
Από οξύ πνευμονικό οίδημα
Ο Βασίλης Μάγγος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στον Βόλο, από οξύ πνευμονικό οίδημα, τον Ιούλιο του 2020, ενώ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Οι γονείς του υποστηρίζουν ότι έπεσε θύμα βασανισμού από τους αστυνομικούς, που του προκάλεσαν σωματικές κακώσεις και αυτό είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα μήνα μετά. Οι αστυνομικοί είχαν επιτεθεί σε βάρος του με κλωτσιές και γκλομπ στις 14 Ιουνίου 2020, έξω από τα Δικαστήρια του Βόλου, όταν ο νεαρός, πλησίασε προς τους αστυνομικούς τη στιγμή που μεταφερόταν σε αυτοκίνητο για μεταγωγή ένας νεαρός φοιτητής που είχε συλληφθεί για συμμετοχή στην πορεία κατά της καύσης σκουπιδιών και τα επεισόδια που έγιναν έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ την προηγούμενη μέρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.