Εκατόν σαράντα χρόνια συμπληρώνει φέτος ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου

«Το αύριο δεν θα είναι καλύτερο, όσο το αντιμετωπίζουμε με συνταγές του παρελθόντος» ανέφερε ο πρόεδρος

Το 2023 είναι μία επετειακή χρονιά για το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, καθώς συμπληρώνονται 140 έτη καταγεγραμμένης αδιάλειπτης συλλογικής δικηγορικής παρουσίας στον Βόλο, τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που έγινε σήμερα το βράδυ σε ξενοδοχείο του Βόλου.

Ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για συλλογική δικηγορική διαδρομή σημαδεμένη από τις επιτυχίες, αλλά και τις κακουχίες που βίωσε ολόκληρη η τοπική κοινωνία, την ίδια χρονική περίοδο.
Μία συλλογική δικηγορική διαδρομή εν πολλοίς άγνωστη στο ευρύ κοινό, που έχουμε χρέος και ευθύνη να ανασύρουμε από τη λήθη και να την αναδείξουμε, κυρίως διότι συγκεκριμένες εκδοχές – πτυχές της συνδέονται και φωτίζουν σημαντικά γεγονότα της τοπικής ιστορίας.

Ο κ. Στρατηγόπουλος επισήμανε ότι το 2022 – στον απόηχο των καταστροφικών συνεπειών της πανδημίας, σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής -με συνεπή προγραμματισμό, σκληρή δουλειά και σύνθεση απόψεων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου έδωσε απτά δείγματα της δυνατότητας υποστήριξης του πολυδιάστατου ρόλου του, προς όφελος των μελών του, της δικαστικής λειτουργίας και φυσικά της κοινωνίας των πολιτών.

Το 2023, πατώντας στις υγιείς βάσεις λειτουργίας του Συλλόγου, θα εντείνουμε τις προσπάθειες ομαλής προσαρμογής των μελών μας στις προδιαγραφές και τις ανάγκες της σύγχρονης δικηγορίας, παρέχοντας σ’ αυτά συνεχή ερεθίσματα ανανέωσης και εμπλουτισμού των γνώσεών τους, σε επίπεδο δικηγορικής πρακτικής, αλλά και επαγγελματικής οργάνωσης, μέσω και της αξιοποίησης του υπό συνεχή διαμόρφωση ψηφιακού περιβάλλοντος (Ο.Π.Σ. Ολομέλειας, προγράμματα ψηφιακής διακυβέρνησης του χώρου της Δικαιοσύνης κλπ.), την εξέλιξη του οποίου υποστηρίζουμε, με μοναδικό (πλην απαράβατο όρο) την πλήρη προστασία των ουσιαστικών και δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών, τόνισε.
«Το αύριο δεν θα είναι καλύτερο, όσο το αντιμετωπίζουμε με συνταγές του παρελθόντος, με αναπαραγωγή και προώθηση ανεδαφικών για τα σημερινά δεδομένα προτάσεων, με την υιοθέτηση γενικεύσεων και απλουστεύσεων που δεν αντιστοιχούν στην σημερινή πραγματικότητα.
Το αύριο για την δικηγορία των πολλών θα έρθει μόνο εφόσον ανιχνεύσουμε με περισσότερο ρεαλισμό και ευθυκρισία, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, τις πραγματικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και της αγοράς νομικών υπηρεσιών, εμπεδώσουμε ως δικηγορική ύλη την υπεύθυνη νομική συμβουλή, δώσουμε την σημασία που τους αξίζει στους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του κλάδου επισήμανε ότι ο Σύλλογος οφείλει να διαθέτει το επιστημονικό κύρος και το θεσμικό βάρος που προδιαγράφουν οι αρμοδιότητες που έχει απονείμει ο Πολιτεία στους Δικηγορικούς Συλλόγους, κυρίως όμως έχουν οι ίδιοι κατακτήσει ουσιαστικά, στο πλαίσιο των κοινωνικών αγώνων και της υπεράσπισης των αρχών και αξιών του κράτους δικαίου, παρεμβαίνοντας – με την ψυχραιμία, σοβαρότητα και εγκράτεια σε επίπεδο εκφοράς λόγου, που πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν Δικηγορικό Σύλλογο – στα θέματα αρμοδιότητάς του, που κυριαρχικά και αυτοπροσδιοριστικά αξιολογεί ως σημαντικά και χρήζοντα σχετικής παρέμβασης.

Τέλος, ο κ. Στρατηγόπουλος επισήμανε ότι η Διοίκηση του ΔΣΒ εργάζεται στην κατεύθυνση ενός πλέον φιλόξενου κοινωνικού περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των Δικηγόρων, με δράσεις και πρωτοβουλίες, κοινωνικής παρέμβασης, συνέργειας και ανταπόδοσης, διατηρώντας ενεργά τα κοινωνικά αντανακλαστικά μας, ανταποδίδοντας παράλληλα – με κάθε πρόσφορο μέσο – την διαχρονική εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν οι Δικηγόροι από την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.
«Αισιοδοξούμε ότι με εφόδια την προγραμματική ετοιμότητα, τη θεσμική αυτοπεποίθηση, το συλλογικό πνεύμα, τη βελτιόδοξη διάθεση και με πλήρη συνείδηση ότι η κοινωνία αποτελεί το σταθερό σημείο αναφοράς μας, θα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της νέας περιόδου», υπογράμμισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.