«Έκλεισε ο κύκλος της εγκατάλειψης στην υγεία»

Δήλωσε από τη Λάρισα ο Ανδρέας Ξανθός

«Είμαστε σε μια τροχιά σταδιακής βελτίωσης στον τομέα της υγείας και οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας το ξέρουν πολύ καλά, το έχουν αντιληφθεί, το ζήτημα είναι να το αντιληφθεί και ο πολίτης στην καθημερινότητά του», επισήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας, που πραγματοποιείται στη Λάρισα.
«Έχει κλείσει ο παρατεταμένος κύκλος της εγκατάλειψης, της απαξίωσης και της αποδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα της υγείας και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, στην οποία καλύπτονται σταδιακά ένα μεγάλος μέρος από τα κενά του συστήματος και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών γίνονται προσπάθειες να κινητοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους ανθρώπινους και υλικούς πόρους για να στηρίξουμε αυτόν τον τομέα που έχει τεράστια σημασία για την αξιοπρέπεια της κοινωνίας», είπε ο υπουργός.
Μίλησε για «συνέπεια λόγων και έργων» και αναφέρθηκε στις κεντρικές παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας, που είναι οι εξής:
1. Η πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης.
2. Η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, όχι για λόγους ιδεοληψίας, αλλά επειδή είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση στις ακάλυπτες ανάγκες της κοινωνίας κι οφείλει η Πολιτεία σε περιόδους κρίσης να ενισχύσει κατά προτεραιότητα τη δημόσια περίθαλψη. Πρέπει να υπάρχει ένα σαφέστατο πλαίσιο λειτουργικής συνεργασίας και του ιδιωτικού τομέα, με κανόνες, με έλεγχο και με αξιοπιστία.
3. Η παρέμβαση ηθικοποίησης του συστήματος υγείας, διότι την έχει ανάγκη ο κόσμος, τη χρειάζονται οι έντιμοι γιατροί, το έντιμο υγειονομικό προσωπικό, οι επαγγελματίες της υγείας, οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο να ενοχοποιούνται συλλογικά για πρακτικές και συμπεριφορές που προσβάλλουν και την αξιοπρέπεια του συστήματος υγείας και την αξιοπρέπεια του ιατρικού κόσμου και των άλλων επαγγελματιών υγείας, αλλά και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Το υπουργείο Υγείας έχει ανοίξει ένα μεγάλο μέτωπο με ισχυρά συμφέροντα, με θύλακες ανομίας και διαφθοράς, που υπήρχαν και υπάρχουν στο σύστημα υγείας και υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση αυτά τα φαινόμενα να αντιμετωπιστούν.
4. Η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.