Εκτεθειμένο το Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου (video)

Ενώ στην αρχή δεν είδε αστυνομική βία, τώρα θα τη διερευνήσει

Προσβολή της μνήμης του 26χρονου Βολιώτη Βασίλη Μάγγου αποτελεί η διφορούμενη στάση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέναντι στις καταγγελίες τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειάς του για τον ξυλοδαρμό που υπέστη από αστυνομικούς των ΜΑΤ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.

Ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου είχε χαρακτηρίσει βίαιη και απειλητική τη συμπεριφορά του Βασίλη Μάγγου, ο οποίος είχε προστρέξει στα Δικαστήρια Βόλου για να δηλώσει την αλληλεγγύη του σε συλληφθέντα, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία κουβέντα για τις καταγγελίες του 26χρονου, ότι είχε υποστεί αστυνομική βία. Ένα μήνα μετά και τον χαμό του Βασίλη Μάγγου, ο Υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης σε σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ λέει πως θα διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση του 26χρονου.

Στις 26 Ιουνίου και λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην πορεία των πολιτών του Βόλου κατά της καύσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου είπε πως μόλις 1000 άτομα βρέθηκαν στην πορεία και δικαιολόγησε την επέμβαση της διμοιρίας για λόγους αποκατάστασης της τάξης.
Αναφέρθηκε όμως και στην υπόθεση του Βασίλη Μάγγου, που βίντεο τον δείχνει να δέχεται αστυνομική βία έξω από τα Δικαστήρια του Βόλου.
Ο Υφυπουργός στην απάντησή του τότε είχε αναφέρει πως εκείνη την Κυριακή 14 Ιουνίου είχαν συγκεντρωθεί 30 άτομα για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους σε ένα εκ των συλληφθέντων και συνέχισε αναφερόμενος στον Βασίλη Μάγγο “Ένας εξ αυτών προσέγγισε τους αστυνομικούς απαιτώντας βίαια την απελευθέρωση του κρατουμένου. Η βίαιη και απειλητική συμπεριφορά του οδήγησε τους αστυνομικούς να τον προσαγάγουν, ενώ λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος “.

Ακόμη συνέχισε πως «έως και τις 19 Ιουνίου ουδεμία περίπτωση τραυματισμού πολίτη αναφέρθηκε στις οικείες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ή στο ΕΚΑΒ» γεγονός που έρχεται σε αντίφαση με τους γιατρούς που μίλησαν για σπασμένα πλευρά και θλάση σε ζωτικό όργανο του 26χρονου και πρόσθεσε ακόμα ότι για τα περιστατικά βρίσκεται σε εξέλιξη προφορική προκαταρκτική διοικητική εξέταση.
Ο Υφυπουργός παρουσίασε στην απάντησή του τον Βασίλη Μάγγο ως έναν άνθρωπο με βίαιη και απειλητική συμπεριφορά, δεν απάντησε όμως καθόλου για το επίμαχο βίντεο, ούτε απάντησε και στις καταγγελίες του 26χρονου για την αστυνομική βία που δέχτηκε τόσο έξω από το Δικαστικό Μέγαρο όσο και στην Αστυνομική Διεύθυνση.
Ένα μήνα μετά ο Βασίλης Μάγγος βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιο του σπιτιού του από τη μητέρα του. Αν και πολλοί συνέδεσαν το θάνατό του με τα τραύματά του, οι γονείς του σε δήλωσή τους ανέφεραν χαρακτηριστικά πως «τα τραύματα από τον πρόσφατο ξυλοδαρμό από τις αστυνομικές δυνάμεις δεν είναι η αιτία του θανάτου του Βασίλη».
Σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ είπε πως θα εξεταστεί και θα διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση του 26χρονου.
Η απάντηση του Υπουργού αφήνει έκθετο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη , καθώς θα διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος αφού έχει φύγει από τη ζωή ο Βασίλης Μάγγος κι όχι όταν ο 26χρονος βρισκόταν στη ζωή και είχε καταγγείλει πως είχε πέσει θύμα αστυνομικής βίας.

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Όταν ο Χρυσοχοϊδης παραδέχτηκε την αστυνομική βία στο Βόλο που δεν είδε πριν 20 ημέρες, ο Οικονόμου»

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αναφέρει, ότι «στις 26.06.2020 συζήτησα στη Βουλή την Επίκαιρη Ερώτηση που είχα καταθέσει προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη χρήση εκτεταμένης και αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στις 13.06.2020 για το ζήτημα της αέριας ρύπανσης στην περιοχή. Από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προσήλθε για να απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Λευτέρης Οικονόμου.

Ανάμεσα στα περιστατικά που επεσήμανα κατά τη συζήτηση ήταν και αυτό του ξυλοδαρμού του Βασίλη Μάγγου από αστυνομικές δυνάμεις που συμμετείχε σε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου την Κυριακή 14 Ιουνίου. Ρώτησα μάλιστα τον Υφυπουργό αν τιμά την Ελληνική Αστυνομία η εικόνα ενός νεαρού να σέρνεται, να ξυλοκοπείται και να βασανίζεται από τους άνδρες της.

Ο κ. Οικονόμου αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη αστυνομικής βίας και αναφερόμενος στον περιστατικό με το Βασίλη Μάγγο απάντησε ότι: «η βίαιη και απειλητική του συμπεριφορά οδήγησε τους αστυνομικούς να τον προσαγάγουν, ενώ λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος».
Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, μάλιστα, υπογράμμισε εμφατικά ότι έως και τις 19 Ιουνίου ουδεμία περίπτωση τραυματισμού πολίτη αναφέρθηκε στις οικείες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο
Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ή στο ΕΚΑΒ.

Στη σημερινή του εμφάνιση σε τηλεοπτικό κανάλι, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδης μίλησε για «περιστατικό αστυνομικής βίας που συνέβη πριν από 30 ημέρες» παίρνοντας διαφορετική θέση από τον κ. Οικονόμου που με περίσσια βεβαιότητα «δεν είδε» αστυνομική βία και χαρακτήρισε τα στοιχεία που παρέθεσα ανακριβή.
Η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει χάσει την ψυχραιμία της και βρίσκεται σε προφανή σύγχυση και έτσι επιχείρησε να προκαταλάβει το πόρισμα των ιατροδικαστών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.