Ελεύθερος ο επιχειρηματίας που φέρεται να απείλησε εφοριακούς που πήγαν να τον ελέγξουν

Αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε πως στοχοποιήθηκε από τις υπηρεσίες - Αναβλήθηκε για τις 31/8 η δίκη

Ελεύθερος αφέθηκε από τη δικαιοσύνη ο επιχειρηματίας που φέρεται να απείλησε με σπαθί και να πυροβόλησε στον αέρα κατά εφοριακών που διενήργησαν έλεγχο στην επιχείρηση που διατηρεί στην Αγριά Βόλου. Μετά από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης το οποίο έγινε δεκτό αρχικά από τον εισαγγελέα και κατόπιν από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, αναβλήθηκε η δίκη για την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 11 π.μ. προκειμένου έως τότε να διενεργηθεί η απαραίτητη βαλλιστική εξέταση στα όπλα που κατασχέθηκαν από την αστυνομία και να προσκομιστεί η έκθεση της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί εάν χρησιμοποιήθηκε (εκπυρσοκρότησε) κάποιο από τα όπλα για να τεκμηριωθεί η κατηγορία της παράνομης οπλοχρησίας. Οι άλλες κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας είναι απειλή κατ’ εξακολούθηση, παράνομη οπλοκατοχή και παράνομη οπλοφορία.

“Τρελάθηκα όταν το έμαθα – Με έχουν ταράξει στους ελέγχους”

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι είχε πιει και ήταν θυμωμένος, διότι έχει στοχοποιηθεί η επιχείρησή του καθώς από τις 26 Μαρτίου έχει υποβληθεί σε 20 ελέγχους, ενώ ακόμη και την ημέρα του Δεκαπανταύγουστου κλιμάκιο ελέγχου της Εφορίας Βόλου διενήργησε έλεγχο στο κατάστημά του. Σε ότι αφορά την κατηγορία ότι πυροβόλησε κατά των εφοριακών που πήγαν για έλεγχο στο κατάστημά του, ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι ουδέποτε τους απείλησε παρά μόνο πήρε το σπαθί που ήταν πάνω στο ψυγείο και το χτύπησε στην ταμπέλα που υπάρχει έξω από το κατάστημα. Όπως είπε, πέρα από τα όπλα για τα οποία είχε άδεια, τα υπόλοιπα ήταν κειμήλια του παππού του. Σε ότι αφορά το ποσό των 350.000 ευρώ που βρέθηκε σε πλυντήριο στο σπίτι του, όπως είπε είναι οι οικονομίες μιας ζωής ολόκληρης της οικογένειας ενώ ένα μέρος περίπου 140.000 ευρώ ήταν του πατέρα του. Τα χρήματα αυτά τα είχε αποσύρει από τις τράπεζες λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανασφάλειας σχετικά με το τραπεικό σύστημα. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης κ. Βασίλη Τζιώρα, τα χρήματα αυτά είναι νόμιμα και φορολογημένα, κάτι που θα αποδειχθεί και από τα οικονομικά στοιχεία και τις φορολογικές δηλώσεις που θα προσκομιστούν από τον λογιστή του επιχειρηματία.

“Ήταν σε έξαλλη κατάσταση και προσπαθούσε να ξεκλειδώσει ένα συρτάρι” – “Δεν θα ήμασταν ζωντανοί αν δεν είχαμε φύγει”

Στις καταθέσεις τους ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλειμμελιοδικείου Βόλου οι τρεις από τους τέσσερεις ελεγκτές της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων που εξετάστηκαν είπαν πως οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ήταν συνεργάσιμοι κατά τη διενέργεια του ελέγχου, ωστόσο όταν εμφανίστηκε ο κατηγορούμενος ήταν σε έξαλλη κατάσταση και φώναζε “που είναι οι εφοριακοί” και προσπαθούσε να ξεκλειδώσει ένα συρτάρι, ενώ οι υπάλληλοι του καταστήματος προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν. Συνέχισε να φωνάζει, όπως είπαν, λέγοντας “θα πάρω την χατζάρα και θα σας δείξω εγώ”. Υπό την απειλή του κατηγορουμένου και ενώ, είχε ολοκληρωθεί ο επιτόπιος έλεγχος, οι ελεγκτές έφυγαν εσπευσμένα από το σημείο. Όπως κατέθεσαν “αν δεν είχαμε φύγει ίσως να μην είμασταν εδώ σήμερα”. “Σας μιλάω ως πατέρας μιας πενταμελούς οικογένειας, αύριο αυτός ο άνθρωπος μπορεί να αφαιρέσει κάποια ζωή” κατέθεσε ένας εκ των ελεγκτών. Σε ότι αφορά τους πυροβολισμούς τους οποίους εκτιμούν ότι άκουσαν, οι ελεγκτές κατέθεσαν ότι δεν είδαν όπλο και ότι αυτό που άκουσαν ήταν “κάτι σαν πυροβολισμοί” ενώ μια εκ των μαρτύρων κατηγορίας, ερωτηθείσα σχετικά από τον εισαγγελέα, δήλωσε ότι δεν έχει ξανακούσει πυροβολισμούς στη ζωή της. Οι δύο άνδρες ελεγκτές ωστόσο κατέθεσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς, αν και κανείς τους δεν είδε όπλο. “Έίμασταν σε απόσταση περίπου 100 μέτρων, όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, δεν είχαμε οπτική επαφή”. Όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες κατηγορίες, σε προηγούμενο έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο της ΔΟΥ Βόλου, την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου ο κατηγορούμενος τους υποδέχτηκε κρατώντας ρόπαλο, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης αντέκρουσε τον ισχυρισμό λέγοντας ότι αυτά είναι κουτσομπολιά μεταξύ συναδέλφων και δεν μπορούν να συμπεριληφούν στην δικογραφία, ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία σχετικά με αυτό.

“Φουσκωμένη η δικογραφία – έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο οι ελεγκτές”

Ο συνήγορος υπεράσπισης, δικηγόρος Βόλου Βασίλης Τζιώρας, από την πλευρά του σημείωσε ότι υπήρχε δικαιολογημένη αγανάκτηση του κατηγορουμένου, δεδομένου ότι η επιχείρησή του είχε υποβληθεί σε έλεγχο αλλεπάλληλες φορές το τελευταίο διάστημα. Όπως είπε από την έκδοση αναφοράς Ζ της ταμειακής μηχανής διαπιστώθηκε ότι εκείνη την ημέρα είχαν εκδοθεί 400 αποδείξεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι μόλις τέσσερεις αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν αποδείκνυαν ότι το εύρος της ελεγχόμενης φοροδιαφυγής ήταν πολύ μικρό, αποδίδοντάς το στον φόρτο εργασίας και σε λάθος.

“Δεν τους απείλησα – δεν είχα σκοπό να τους βλάψω – Δεν θα το ξανάκανα”

Στην κατάθεσή του ο κατηγορούμενος, είπε πως δεν είχε πρόθεση να βλάψει τους ελεγκτές και ότι δεν τους απείλησε. “Αν είχα τέτοιο σκοπό, κανείς δεν θα μπορούσε να με αποτρέψει” τόνισε χαρακτηριστικά. “Τρελάθηκα εκείνη την ώρα” είπε, ενώ εμφανίστηκε μετανιωμένος για την συμπεριφορά του λέγοντας ότι “δεν θα το ξανάκανα” ενώ την απέδωσε στο γεγονός ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ και ήταν επίσης κουρασμένος. Στο ερώτημα του εισαγγελέα γιατί αντέδρασε με αυτό τον τρόπο ενώ δεν φαίνεται να έχει οικονομικό πρόβλημα, απάντησε πως, έχει πληγεί και ο ίδιος από την οικονομική κρίση. Όπως είπε αποδίδει ΦΠΑ και δηλώνει κανονικά τα εισοδήματά του στις φορολογικές του δηλώσεις, τις οποίες μετά από ερώτηση του εισαγγελέα, επιφυλάχθηκε να καταθέσει μαζί με άλλα σχετικά έγγραφα, στη νέα δικάσιμο που ορίστηκε για τις 31/8/17, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η βαλλιστική εξέταση των κατασχεμένων όπλων που βρέθηκαν στο σπίτι του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.