Ελένη Ανδρεάδη: «Έχουμε ήδη αργήσει… για το περιβάλλον»

Η περιβαλλοντολόγος και συγγραφέας τονίζει ότι η κλιματική αλλαγή ευνοεί… τους ιούς!

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπου ειδικεύτηκε στην περιβαλλοντική πολιτική και στα ΜΜΕ, ενώ συγγράφει βιβλία σχετικά με το περιβάλλον, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους για να σωθεί ο πλανήτης μας από την κλιματική κρίση την οποία υφίσταται σε έντονο βαθμό. Η ίδια, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ,  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη μας, σχετικά με την οποία, μάλιστα, έχουμε αργήσει. Μας καλεί, λοιπόν, να γίνουμε όλοι «Πράκτορες του πλανήτη» με σκοπό την στροφή στην πράσινη οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη. Το «σπίτι» μας, άλλωστε, είναι μοναδικό και πρέπει να το προστατέψουμε πάση θυσία.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Κυρία Ανδρεάδη, ασχολείστε έντονα με την παιδική λογοτεχνία, και θέλουμε να μας πείτε «Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β»… και τι μήνυμα θέλετε να περάσετε;

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 ετών και πάνω. Ο ήρωας του βιβλίου ξαφνικά διαπιστώνει πως υπάρχει μόνο ο πλανήτης Α, προς τον οποίο συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε πολλούς άλλους εναλλακτικούς πλανήτες να μετακομίσουμε. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχει μόνο ο πλανήτης Α, και όχι ο Β, Γ, Δ… Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω στα παιδιά, με μια περιπέτεια, μέσω της οποίας ο πρωταγωνιστής καταλαβαίνει ότι πρέπει να γίνει «μικρός ήρωας» για να συνεισφέρει με μικρό ή μεγάλο τρόπο στη διάσωση του πλανήτη μας.

Το συγκεκριμένο βιβλίο πάντως, είναι ανεξάρτητο και δεν αποτελεί συνέχεια της σειράς με τίτλο «Γίνε πράκτορας του πλανήτη»…

Όχι, καθώς οι «Πράκτορες του πλανήτη» είναι μια σειρά βιβλίων που απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά, και πραγματεύεται μέσα από τις ιστορίες τις μυστικές δυνάμεις που σώζουν τον πλανήτη, μυστικές δυνάμεις που αποτελούνται από παιδιά. Το νέο βιβλίο, είναι επίσης περιβαλλοντικό, αλλά ήθελα να απευθύνεται σε μικρότερα παιδιά. Έχω κι εγώ παιδιά σε αυτή την ηλικία και διαβάζουμε πολύ και πολλά. Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που θα πραγματεύεται τα θέματα του περιβάλλοντος και στη δική τους ηλικία. Έτσι, προέκυψε το βιβλίο με τίτλο «Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β».

Είναι ένα οικολογικό παραμύθι με κύριο άξονα το περιβάλλον, στο οποίο έχετε ιδιαίτερη αδυναμία, και, προφανώς, για να επιμένετε, αντιλαμβάνεστε ότι μέσα από τα μάτια των παιδιών και με τον συγκεκριμένο τρόπο διαπαιδαγώγησης, θα μπορούσε κανείς να πει πως «πιάνει τόπο»;

Ναι, βλέπω ότι υπάρχει αποτέλεσμα μέσω της πρακτικής των βιβλίων. Λαμβάνω μηνύματα από γονείς, οι οποίοι μου λένε πως τα παιδιά τους ευαισθητοποιήθηκαν και πως πλέον γνωρίζουν πολλά περισσότερα πράγματα σχετικά με το περιβάλλον, απ’ ότι οι ίδιοι. Μάλιστα, τα παιδιά πολλές φορές ζητούν από τους γονείς τους να αλλάξουν συνήθειες στην καθημερινότητα και στο σπίτι. Ταυτόχρονα, την ευαισθητοποίηση των παιδιών την αντιλαμβάνομαι και μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιώ, με την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, «Οι πράκτορες του πλανήτη». Η νέα γενιά είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένη και είναι έτοιμη για δράση. Αυτό, μάλιστα, το αντιλαμβανόμαστε με την Γκρέτα Τούνμπεργκ, τη νεαρή συγγραφέα και ακτιβίστρια, αλλά και άλλους νέους που έχουν ευαισθητοποιηθεί για την κλιματική κρίση. Τα περιβαλλοντικά θέματα και τα αειφορίας είναι καθοριστικά για τη νέα γενιά.

Με αφορμή αυτό που λέτε, και επειδή έχετε εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, στην Αμερική, στην Αγγλία και αλλού, βλέπετε εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, να έχουμε αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει με το περιβάλλον; Να είμαστε, αισιόδοξοι σχετικά με την σωτηρία του;

Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση σχετικά με το περιβάλλον, έχουμε φτάσει ήδη πιο πέρα απ ΄το «παρά πέντε», και έχουμε αργήσει. Για παράδειγμα έχουμε αποδεχτεί τους δύο βαθμούς αύξησης της θερμοκρασίας, παρά όλες τις προειδοποιήσεις. Έχουμε αργήσει να «στρίψουμε» προς την πράσινη οικονομία. Βέβαια, με όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, και, φυσικά, λόγω της ενεργειακής κρίσης θα καθυστερήσουμε κι άλλο. Από την τραγωδία που βιώνουμε θα έπρεπε να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε χρόνο για καθυστέρηση. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι άμεσης ανάγκης η πράσινη οικονομία, ότι δεν μπορούμε να είμαστε στο έλεος κανενός και πως πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι, όχι μόνο για τον πλανήτη, αλλά και για τη δική μας ευημερία. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε για τον πλανήτη μας και πολύ λίγο χρόνο. Όπως γράφω στα βιβλία μου, θα χρειαστεί να είμαστε όλοι υπέρ- ήρωες.

Θυμήθηκα κάτι που μου είχατε πει σε προηγούμενη συνέντευξη, ότι η κλιματική κρίση προβλέπετε να φέρει πολλές πανδημίες, σαν και αυτή που βιώνουμε τώρα, σωστά;

Ναι! Αυτό ισχυρίζονται οι επιστήμονες και είναι κάτι που έχει δείξει η ιστορία. Ένα παράδειγμα είναι ο ιός Ζίκα που υπάρχει δεκαετίες τώρα, αλλά εξαπλώθηκε ευρέως, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή λειτουργεί ευνοϊκά για διάφορους γνωστούς ιούς, αλλά και άγνωστους. Η άγρια φύση όταν πιέζεται και εμείς ερχόμαστε πιο έντονα σε επαφή μαζί της είναι δεδομένο ότι θα εκτεθούμε σε νέες ασθένειες που δεν είναι ακόμα γνωστές. Ο κίνδυνος της πανδημίας σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία είναι μεγάλος. Τα περιβαλλοντικά θέματα δεν είναι θέμα πολυτέλειας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αφορούν μόνο το ζωικό βασίλειο, αλλά έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

Επειδή είστε μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Προσωπικοτήτων για το Διεθνές Δίκτυο Λύσεων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, θα μας πείτε το ρόλο του φορέα και ποιοι οι βασικοί στόχοι του;

Οι βιώσιμοι στόχοι που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη είναι ένας «δρόμος» για όλη την ανθρωπότητα. Είναι στόχοι που έχουν υπογράψει όλα τα κράτη και έχουν υιοθετήσει οι εταιρείες. Οι στόχοι αυτοί μας δίνουν το όραμα του μέχρι πού θέλουμε ως κοινωνία να φτάσουμε. Είναι στόχοι βιωσιμότητας, αλλά περιλαμβάνουν και στόχους ισότητας των δύο φύλων. Ο ρόλος του φορέα είναι η προώθηση αυτών των στόχων και η συνεργασία άλλων φορέων, ώστε να καταφέρουμε να επιταχύνουμε την επίτευξή τους.

Η Ελένη Ανδρεάδη

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσιους φορείς. Ταξίδεψε και δούλεψε σε πολλές χώρες, όπως Αγγλία, Γερμανία και Αμερική, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.. Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 2009, ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη», η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές. Τα βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα της οργάνωσης υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν βραβευτεί για την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ως συγγραφέας, για το πρώτο βιβλίο της, «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε στις βραχείες λίστες. Τα βιβλία της μεταφράζονται και κυκλοφορούν σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Κορέα, η Τουρκία και η Αίγυπτο. Είναι μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Προσωπικοτήτων για το Διεθνές Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN).

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.