Ελένη Γερασιμίδου στο «Ράδιο ΕΝΑ»: Αναγκαία τα μέτρα… Δεν ήταν αναγκαίος ο φόβος και η τρομοκρατία

Η γνωστή ηθοποιός μίλησε για τα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών, που ακόμη δεν έχουν δοθεί

Έχουμε συνηθίσει όλοι να απολαμβάνουμε θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και θεάματα με τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες. Τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας έκλεισαν στο σπίτι και τους καλλιτέχνες και στην πόλη μας, οι οποίοι όμως, ακόμη δεν γνωρίζουν εάν, πότε και με τι προοπτικές θα εργαστούν πάλι. Η γνωστή κι αγαπημένη ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή για τις ημέρες της καραντίνας, για τις διαδικτυακές παραστάσεις αλλά και για το μέλλον των καλλιτεχνικών δράσεων.
Συγκεκριμένα, στο σπίτι της με το σύζυγο και την κόρη της πέρασε την καραντίνα η Ελένη Γερασιμίδου τονίζοντας πως ναι μεν τα μέτρα ήταν απαραίτητα για την προστασία της υγείας, όμως ο φόβος και η τρομοκρατία που δημιουργήθηκε πάνω σ’ αυτό το θέμα δεν ήταν καθόλου απαραίτητα.

«Θα βολευτούμε με ψηφιακές παραστάσεις;»

« Βεβαίως θα συμμορφωθούμε και θα πάρουμε τα μέτρα μας, γιατί είναι θέμα υγείας, είναι θέμα ζωής, αλλά από κει και πέρα έγινε κατάχρηση, διασκορπίστηκε ένας φόβος και ισχύει ακόμη, ότι δεν θα ξαναπαίξουμε ποτέ, θα βολευτούμε με ψηφιακές παραστάσεις. Αυτό κατά τη γνώμη μου, όπως και πολλών άλλων ανθρώπων, μπορεί να πάρει πολύ κακές διαστάσεις», σχολίασε η γνωστή καλλιτέχνης η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου εδώ και 47 χρόνια.
Η ίδια τόνισε πως προβλήθηκε μέσω διαδικτύου μία παράσταση από το 2003, στην οποία συμμετείχε κι εκείνη, ωστόσο δεν ρωτήθηκε ποτέ εάν συμφωνεί με την προβολή της.
« Δεν ξέρω τι θα έλεγα, προφανώς θα έλεγα κι εγώ ναι, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις, όχι οικονομικές ντε και καλά. Αυτό που λένε δίνουμε κουράγιο, όλος ο κόσμος δίνει κουράγιο. Δεν δίνουν κουράγιο τόσοι επιστήμονες, τόσοι εργαζόμενοι;. Ηρωποιούμε κάποιες ενέργειες μεμονωμένων καλλιτεχνών που μπήκαν στην υπηρεσία των κυβερνητικών διαγγελμάτων. Βεβαίως και ήταν σωστά τα μέτρα και δεν μιλάμε γι’ αυτό κι απόδειξη ότι τα μέτρα θα τηρηθούν σε όλες τις συγκεντρώσεις των σωματείων μας. Και είδατε πως και την Πρωτομαγιά τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες προστασίας από την επιδημία. Όλα θα τηρηθούν σωστά, για να μην κινδυνεύσει κανείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γερασιμίδου.


Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις
για την επαναλειτουργία των θεάτρων

Βγαίνοντας από την καραντίνα όμως, έρχεται η επόμενη ημέρα που φέρνει ανησυχία κι αγωνία στους καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν λάβει ακόμη το επίδομα, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής και ξεκάθαρες απαντήσεις για την επαναλειτουργία των θεάτρων.
«Αυτή τη στιγμή στον κλάδο το δικό μας και όλους τους άλλους που συμμετέχουν όπως μουσικοί κτλ, υπάρχει ανέχεια, έχει πέσει πείνα για να το πω λαϊκά» είπε η κ. Γερασιμίδου, η οποία τόνισε πως γενικά η χρονιά δεν ήταν καλή, καθώς ο κόσμος και πριν τα μέτρα φοβόταν να παρακολουθήσει παραστάσεις, με την ηθοποιό να αποκαλεί όσους την παρακολουθούσαν …γενναίους.
«Όμως τώρα υπάρχει μία πολλή μεγάλη διάθεση από τον κόσμο, με την τήρηση των μέτρων για την υγεία και την αποφυγή διαφόρων κρουσμάτων, να έρθουν να δουν θέατρο. Το θέατρο δεν σταμάτησε ποτέ. Δεν μπορούμε να συζητάμε συνέχεια και το Υπουργείο Πολιτισμού να λέει ότι θα δώσουμε 15 εκ. για να αναπτυχθούν νέες δράσεις . Θα καταργήσουμε αυτή την εποχή το θέατρο; Δεν ξέρω πως θα τις κάνουν τώρα στα καινούργια σχέδια, όμως παύει η αξία του θεάτρου, σταματάει η σχέση με το κοινό όλα όσα γίνονται σε μία παράσταση που κάθε μέρα είναι διαφορετική», ανέφερε η ίδια και τόνισε πως ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν και πότε θα επαναλειτουργήσουν τα θέατρα.

«Με το να τραγουδάμε ή να περνάμε
με μια πλατφόρμα… δεν γίνεται κάτι»

«Με το να βγαίνουμε στα μπαλκόνια και να τραγουδάμε ή να περνάμε με μια πλατφόρμα δεν γίνεται κάτι. Ο καθένας μαζεύει τις δυνάμεις του κι από την άλλη είχα τρομοκρατηθεί με την προοπτική να κλειστούμε μέσα οι άνω των 65. Θα αρχίζαμε να χορεύουμε το χορό του Ζαλόγγου», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Γερασιμίδου.
Η γνωστή ηθοποιός, σημείωσε ότι πρόθεσή της όπως και του υπόλοιπου θιάσου που συμμετέχει, είναι να εργαστούν αυτό το καλοκαίρι, καθώς το θέατρό τους έχει αυλή, έστω κι αν έχουν, όπως ανέφερε, 20 μόνο θεατές.
Τέλος, στέλνοντας το δικό της μήνυμα για την παρούσα κατάσταση είπε πως «Ο καθένας πρέπει βάσει των σκέψεών του, της κοσμοθεωρίας του να αγωνιστεί πρώτα με τον εαυτό του, να πάρει κουράγιο και να ενωθεί με όλους που έχουν τα ίδια προβλήματα, δηλαδή με όλο τον λαό. Να μείνουμε δυνατοί».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.