Ελένη Κολιοπούλου: Λερναία Ύδρα η ενεργειακή κρίση- Μεγάλο πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού

Τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας

Λερναία Ύδρα χαρακτήρισε την ενεργειακή κρίση και τα αποτελέσματα της η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ. Ελένη Κολιοπούλου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, επισημαίνοντας πως μεταξύ των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία και η έλλειψη εργαζομένων. «Ψάχνουμε παντού και δεν βρίσκουμε εργαζόμενους. Αυτό είναι τρελό», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ και τόνισε πως οι επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να στηριχθούν σε αυτή την πολύ δύσκολη φάση που περνούν.

 

Σοβαρό πρόβλημα εύρεσης προσωπικού

Μετά τον τουρισμό και η βιομηχανία εκπέμπει SOS, καθώς εκτός των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει λόγω της ενεργειακής κρίσης, δεν μπορεί να βρει εργαζόμενους.  «Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα εύρεσης προσωπικού. Το πρόβλημα είχε ξεκινήσει από πέρυσι μετά την καραντίνα, όπου υπήρχε πρόβλημα προσέλκυσης ανθρώπων στη βιομηχανία και δεν μιλάμε για συγκεκριμένες θέσεις και θέσεις που είναι δυσεύρετες, όπως στις καινούργιες τεχνολογίες, αλλά σε όλα τα επίπεδα.  Ψάχνουμε να βρούμε λογιστές, πωλητές, εργάτες, μηχανικούς. Σε όλα τα επίπεδα που χρειάζονται ανθρώπους οι παραγωγικές επιχειρήσεις υπάρχει πρόβλημα εύρεσης εργαζομένων και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό», υπογράμμισε η κ. Κολιοπούλου.

Εξήγησε ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα, ένα περιβάλλον επιχειρήσεων πολλών ταχυτήτων, που ευνοεί τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις, με τις μικρότερες να μην μπορούν να ανταποκριθούν, καθώς όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αυξάνονται και οι τιμές και εν προκειμένω οι μισθοί.

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις που είναι πιο ισχυρές, πιο οργανωμένες, έχουν μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και γι’ αυτές παρόλο που δυσκολεύονται, είναι λίγο πιο εύκολο να βρουν ανθρώπους, να τους εκπαιδεύσουν και να τους βάλουν στις θέσεις εργασίας. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί έχουν τη δέσμευση ότι δεν μπορούν να δώσουν τιμές που κυκλοφορούν και δεν είναι ελκυστικές για νέους ανθρώπους να εργαστούν», σημείωσε η ίδια, σχολιάζοντας την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ως …παλαβή!

«Κάτι δεν πάει καλά, διότι ενώ υπάρχει ανεργία, εμείς δεν βρίσκουμε ανθρώπους. Αυτό που φαίνεται είναι ότι υπάρχει δομική ανεργία, δηλαδή μια πιο περιπεπλεγμένη ανεργία από την απλή ανεργία, που υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν βρίσκουν δουλειές», σχολίασε.

Μάλιστα, ανέφερε πως οι επιχειρήσεις προσπαθούν με όλα τα μέσα να βρουν εργαζομένους και μέσω αγγελιών, και από στόμα σε στόμα, ακόμη και με την εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό. Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με την κ. Κολιοπούλου είναι το αποτέλεσμα του brain drain της προηγούμενης δκαετίας, το οποίο τώρα διαφαίνεται.

 

 

«Όταν αντιμετωπίζαμε το φαινόμενο του Brain drain, ένα μεγάλο όγκο νέων ανθρώπων οι οποίοι έφυγαν, είχαμε στο μυαλό μας η επιχειρηματική κοινότητα ότι κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Τώρα αυτό έχει έρθει. Το αντιμετωπίζουμε. Αυτό απογυμνώνει την οικονομία μας από ανθρώπους ειδικευμένους και ανθρώπους που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες θέσεις εργασίας. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο δεν έχει εύκολη λύση», επεσήμανε.

Έκρυθμη η κατάσταση λόγω της κρίσης

Εκτός από το ζήτημα της εύρεσης προσωπικού, το μείζον  πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία είναι το ενεργειακό κόστος, η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, στα μεταφορικά αλλά πλέον και στο πετρέλαιο, που πλέον έχει πάρει κι αυτό την ανιούσα.

«Υπάρχει μια κατάσταση έκρυθμη. Δεν μπορείς να κάνεις υπολογισμό, κοστολόγιο, προσφορές στους πελάτες. Όσο πιο μικρή είναι μια επιχείρηση τόσο πιο δύσκολα περνάει. Και έχουμε περάσει και μια δεκαετή κρίση, μια πανδημία και τώρα έχουμε μια ενεργειακή κρίση. Όλα αυτά έχουν «χτυπήσει» αμείλικτα τις επιχειρήσεις», είπε η κ. Κολιοπούλου.

Αναφέρθηκε και στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από την Κυβέρνηση, σχολιάζοντας πως το πρόβλημα λύνεται περιστασιακά και όσο αντέχει ο προϋπολογισμός.

« Οι καταναλωτές της ενέργειας θα δουν τα μέτρα από τον Ιούνιο και πέρα. Στις επιχειρήσεις συνεχίζει να υπάρχει αυτή η επιδότηση των 120 ευρώ, αλλά το θέμα είναι ότι δεν λύνεται το πρόβλημα, λύνεται περιστασιακά, όσο αντέχει ο προϋπολογισμός να στηρίξει μια μακροχρόνια κρίση. Γιατί μιλάμε για ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Έχουμε ένα πληθωρισμό,  που έρχεται για να κάτσει και δεν ξέρουμε τι θα γίνει και έχουμε και το πετρέλαιο που έχει πάρει την ανιούσα. Είναι μια Λερναία Ύδρα με πολλά κεφάλια. Αυτή η κρίση είναι μυθικών διαστάσεων», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ χαρακτηριστικά.

 

Δίκοπο μαχαίρι η  μείωση της παραγωγής

Η αύξηση του κόστους λειτουργίας φέρνει σε ορισμένες επιχειρήσεις του εξωτερικού μειωμένες παραγωγές και κατεβασμένους διακόπτες. Μπορεί αυτή να είναι μία λύση; Σύμφωνα με την κ. Κολιοπούλου η μείωση της παραγωγής είναι δίκοπο μαχαίρι.

«Η μείωση της παραγωγής είναι ένα δίκοπο μαχαίρι δεν είναι απλό και δεν είναι η λύση.Μπορεί να είναι μια βραχυχρόνια λύση, διότι όταν κατεβάζεις την παραγωγή σου, δεν κατεβάζεις μόνο τα νούμερα του κόστους, που κάποια είναι σταθερά, κατεβάζεις και τα έσοδά σου, οπότε εκεί μπορείς να αντέξεις μέχρι ενός ορίου, γιατί εάν σε πάρει από κάτω, δεν θα μπορέσεις να βγάλεις κεφάλι», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως δεν είναι σοφή λύση να κατεβάσεις ταχύτητες, γιατί μια επιχείρηση είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Εάν τον κρατάς στο ρελαντί, δεν μπορεί να αντέξει πολύ, μετά σε «κουκουλώνουν» οι υποχρεώσεις, οι ανάγκες και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις.

Πάντως η ίδια εξέφρασε φόβο στο ενδεχόμενο ενός κύματος κατεβάσματος των διακοπτών, σχολιάζοντας πως « από τη στιγμή που δεν μπορείς να επιβιώσεις κατεβάζοντας ταχύτητες, υπάρχει ο κίνδυνος να αναγκαστείς να κατεβάσεις διακόπτες κι αυτό είναι τρομακτικό για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, την οικονομία, τις τράπεζες που χρηματοδοτούν. Όλα αυτά θα μείνουν στον αέρα. Ζούμε πολύ δύσκολες εποχές για μία ακόμη φορά» και υπογράμμισε πως η πληθωρισμός που ανακοινώθηκε και φτάνει στο 10.2% είναι τρομακτικός και δε θα είναι πρόσκαιρος.

Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις

Τέλος, αναφορικά με την αναδιοργάνωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, η κ. Κολιοπούλου αναφέρθηκε και σε ορισμένες εμβληματικές επενδύσεις, που έχουν έρθει στην Ελλάδα, που από τη μια φανερώνουν πίστη προς την Ελλάδα, από τη άλλη «παίρνουν» και όλο το ανθρώπινο δυναμικό.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε και εμβληματικές επενδύσεις. Είναι καλές οι εμβληματικές επενδύσεις, γιατί δείχνουν ότι έχουν πίστη στην Ελλάδα, αλλά εδώ έχουμε επιχειρήσεις, μια ραχοκοκαλιά που παλεύει, αγωνίζεται , έχει αντιμετωπίζει προβλήματα και πρέπει να σκύψουμε στις επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε το παραγωγικό μοντέλο. Μια οικονομία ρηχή είναι εξαιρετικά ευάλωτη. Κι αυτό έχει αποδειχτεί περίτρανα με τις κρίσεις που περνάμε. Δυστυχώς η οικονομία μας είναι ρηχή και ήδη μας λείπουν πολλά προϊόντα», ανέφερε η κ. Κολιοπούλου.

Μάλιστα τέλος σημείωσε ότι στην κρίση του 2010 οι δέκα πιο ισχυρές χώρες στον πλανήτη το μόνο που έκαναν ήταν να αλλάξει η σειρά τους, παραμείνανε οι δέκα πιο πλούσιες χώρες γιατί είχαν γερή βιομηχανική παραγωγή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.