Έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω κορωνοϊού στον κάμπο!

Κάλεσμα προς άνεργους απηύθυνε ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής

Έλλειψη εργατικού δυναμικού υπάρχει στον κάμπο της Μαγνησίας, λόγω του κορωνοϊού, σε μια εποχή που αρχίζει η συγκομιδή διαφόρων φρούτων και καθώς οι εργάτες που δούλευαν στα χωράφια έχουν … εγκλωβιστεί, κυρίως στην Αλβανία και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Οι αγρότες απευθύνουν κάλεσμα σε Έλληνες άνεργους να εργαστούν στα χωράφια για να συμπληρώσουν πιθανόν το εισόδημά τους.
Όπως ανέφερε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή, ο Νίκος Αγγελής αγροτοσυνδικαλιστής της περιοχής Αερινού, οι εργάτες που δουλεύουν στις αγροτικές εργασίες της περιοχής, είναι κυρίως Αλβανοί, που την περίοδο των Χριστουγέννων πηγαίνουν στην πατρίδα τους, αλλά φέτος, λόγω της πανδημίας, δε μπόρεσαν να έρθουν ξανά στην Ελλάδα για να δουλέψουν.

Ο κ. Αγγελής είπε ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν αγροτικές εργασίες που «χρειάζονται χέρια», όπως η συγκομιδή φρούτων, ο καθαρισμός των αμπελιών, σκάλισμα στο βαμβάκι, με αποτέλεσμα οι αγρότες να είναι σε αδιέξοδο, καθώς οι Έλληνες δεν πηγαίνουν εύκολα, σε αγροτικές εργασίες.
Ο ίδιος είπε ότι έχει καλέσει εδώ και χρόνια Έλληνες άνεργους για να δουλέψουν στη γη, αλλά η ανταπόκριση ήταν πολύ μικρή, γιατί είναι εποχιακή δουλειά (αν και ακολουθούν τα αμύγδαλα τον Αύγουστο, οι ελιές και τα αμπέλια το Φθινόπωρο) οπότε αναγκάζονται να παίρνουν αλλοδαπούς εργάτες. Όπως ανέφερε, το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει, στην κατεύθυνση, ο άνεργος να απασχολείται στα χωράφια και να μη χάνει το επίδομα ανεργίας και ήδη η κυβέρνηση σκοπεύει να το κάνει, ώστε και εργατικά χέρια να υπάρχουν και οι άνεργοι να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.
Η χαλαζόπτωση έπληξε και την περιοχή του κάμπου, πολύ λίγο όμως, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, ενώ τα χρήματα από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ πέρυσι, μπήκαν στους λογαριασμούς των αγροτών 60% λιγότερα, από όσο ήταν οι ζημιές.

Παραμένουν τα προβλήματα,
παραμένουν και τα αιτήματα

Ο κ. Αγγελής είπε ότι οι αγρότες είναι απελπισμένοι, περιμένουν να αλωνίσουν το κριθάρι και δεν γνωρίζουν ακόμη τις τιμές που θα πουλήσουν, έχουν το υψηλό κόστος παραγωγής, το αυξημένο κόστος της ΔΕΗ που δεν μπορούν να πληρώσουν, ενώ πρέπει να πληρώνουν και για την ασφάλισή τους.
Αναφορικά με τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ο Νίκος Αγγελής, είπε ότι κατατέθηκαν προτάσεις στο υπουργείο, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση και είναι απαραίτητη η οικονομική στήριξη των αγροτών, για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα καλλιέργειας και της ΔΕΗ που είναι δυσβάστακτα.