Έλληνες ερευνητές εφηύραν μέθοδο απολύμανσης του αέρα, εξολοθρεύοντας άμεσα τον κορωνοϊό!

Για την παγκόσμια πατέντα με την ελληνική σφραγίδα, μίλησε στο «Ράδιο –Ένα» ο κ. Ζαχαρίας Φλώρος

Τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα μαστίζεται από τον κορωνοϊό, οι ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) στην Κρήτη κατάφεραν το … ακατόρθωτο. Δημιούργησαν μία τεχνική, όπου μέσω του κλιματισμού ή ακόμη και της βαφής για τους τοίχους των κτηρίων και με τη συνδρομή απλού φωτισμού, μπορεί όχι μόνο να εξολοθρευτεί ο κορωνοϊός αλλά και άλλοι επικίνδυνοι ιοί που βρίσκονται κι αναπτύσσονται στις ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ο κ. Ζαχαρίας Φλώρος, γενικός διευθυντής της Advanced Biochemicals που διαθέτει το παρεχόμενο προϊόν μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή εξηγώντας πως πολύ εύκολα και απλά μπορεί να εξαφανιστεί ο κορωνοϊός με μια ελληνική επιστημονική καινοτομία!

Γίνεται μία προσπάθεια με συνεργασία ελληνικών εταιρειών για μια παγκόσμια καινοτομία ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τι ακριβώς ;

Αυτό έχει ξεκινήσει από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη, αναπτύχθηκε σε μία περίοδο 10 ετών ουσιαστικά ένα υλικό που μας παρέχει η φύση, που είναι το οξείδιο του τιτανίου. Έχει γίνει μία ειδική μετατροπή έτσι ώστε να μπορεί να φωτοκαταλύει ακόμη και στο ορατό φως χωρίς τη χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε βαφές ή στον αερισμό του κτηρίου προκειμένου να πετύχουμε μία απολύμανση 24 ώρες το 24ωρο και σε πολύ δύσκολους μικροοργανισμούς, παθογόνους, όχι μόνο στον covid που είναι ένας απλός ιός που εξουδετερώνεται μετά από μία τέτοια ενέργεια, αλλά και σε πολύ ισχυρότερα παθογόνα, τα οποία έχουν αναπτύξει αντίσταση μέσα στα χρόνια, λόγω αντιβίωσης από τους ανθρώπους όπως οι ψευδομονάδες, η κλεψιέλα, η πολυαθριτική φυματίωση κι άλλοι τέτοιοι μικροοργανισμοί.

Είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα;

Ήδη από το 2014 έχει εφαρμοστεί στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Δοκίμων του Ηρακλείου Κρήτης με θεαματικά αποτελέσματα κι έχει εκμηδενιστεί το ιικό και μικροβιακό φορτίο μέσα στο κτήριο. Τώρα το εφαρμόζουμε σε διάφορα κτήρια του ευρύτερου δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα κλιματισμού, έτσι ώστε η απολύμανση να μεταφέρεται σε όλους τους χώρους του κτηρίου, μέχρι την τελευταία ρωγμή όπου εκεί μπορεί να κρύβονται οι αποικίες των ιών και των μικροβίων και οι οποίες ουσιαστικά μεταφέρονται είτε αερόφερτα είτε δια επαφής. Ετσι λοιπόν σε οποιοδήποτε σημείο του κτηρίου βρίσκονται, ο αερισμός και ο κλιματισμός είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να φτάνουν στην τελευταία άκρη του κτηρίου κι αυτό ακριβώς είναι αυτό που δημιουργεί την απολύμανση. Η φωτοκατάλυση διασπά την υγρασία της ατμόσφαιρας, τα σωματίδια που έχουν διασπαστεί είναι πολύ οξειδωτικά, φτάνουν μέχρι την τελευταία άκρη του κτηρίου κι εκεί όλο το 24ωρο δημιουργούν αυτή την απολύμανση.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως οι ιοί δεν μεταδίδονται;

Ακριβώς, γιατί όταν το αεροζόλ που ουσιαστικά δημιουργεί η αναπνοή μας, ο βήχας ή ένα φτέρνισμα πάει να ταξιδέψει από το ένα άτομο στο άλλο, ουσιαστικά αυτό θα συναντήσει τις ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου, ο ιός θα εξουδετερωθεί ακαριαία κι έτσι όταν θα φτάσει στο επόμενο άτομο το οποίο δεν θα είναι μολυσμένο, δεν θα έχει πλέον την ικανότητα να μπορέσει να εισέλθει στα κύτταρα και να αναπαραχθεί.

Αυτό σημαίνει πως η καινοτομία αυτή πρωτοπορεί και από τις απλές και συνηθισμένες απολυμάνσεις;

Οι συνήθεις απολυμάνσεις όταν γίνουν είναι πολύ αποτελεσματικές. Το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι όταν το συνεργείο απολύμανσης φύγει από τον χώρο, η απολυμαντική δράση φθίνει, ενώ αυτό το συγκεκριμένο σύστημα έχει σταθερή απολυμαντική δράση και όσο εμείς χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό ή εάν το έχουμε ενσωματώσει στις βαφές του κτηρίου, από τη στιγμή που υπάρχει φωτισμός μέσα στο κτήριο, συνεχίζει να λειτουργεί. Η ανάγκη είναι να έχουμε έναν απλό φωτισμό. Όσο υπάρχει αυτός ο φωτισμός, η αντίδραση συνεχίζεται.

Αυτό αναφέρατε ότι βοηθά όχι μόνο στην καταπολέμηση του κορωνοϊού αλλά και άλλων ιών, έτσι;

Ο κορωνοϊός αργά ή γρήγορα θα είναι κάτι το οποίο θα ανήκει στο παρελθόν. Αυτά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, είναι πολύ πιο ισχυρά, εξαιρετικά μεταδοτικά και στην Ελλάδα έχουμε την απώλεια 3500 ζωών ανά έτος, λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Τώρα μπορούμε ουσιαστικά να εξολοθρεύσουμε τον covid, να μην υπάρχει μετάδοση μεταξύ των ατόμων, αλλά μακροπρόθεσμα να το εφαρμόσουμε στις κλίνες των ΜΕΘ όπου εκεί υπάρχει το πολύ σοβαρό πρόβλημα και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η χώρα που είναι περισσότερο «χτυπημένη» είναι η Ιταλία λόγω της παλαιότητας των Νοσοκομείων. Εκεί μπορούμε να έχουμε ένα μακροπρόθεσμο όφελος και να μειώσουμε δραστικά τους θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που είναι η τέταρτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα.

Πρόκειται για παγκόσμια ελληνική καινοτομία;

Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι στο υλικό, το οποίο παλιά εφαρμόζονταν, γιατί είναι μία ανακάλυψη του 1880, να επιτευχθεί η φωτοκατάλυσή του όχι με το ηλιακό φως ή με υπεριώδεις ακτίνες, αλλά με απλό ορατό φως που έχουμε όλοι στα γραφεία μας και στα σπίτια μας. Αυτό ήταν μια εφεύρεση που την οφείλουμε στους Έλληνες επιστήμονες που μπόρεσαν και το πέτυχαν.

Αυτό το υλικό μπορεί να το βρει κανείς ευρέως στην αγορά;

Για την ώρα μπορεί κανείς να απευθύνεται στις δύο εταιρείες, την «MartUp» (δραστηριοποιείται στην εφαρμογή, εισαγωγή, διανομή, τεχνική υποστήριξη και συντήρηση ιατρικών εξοπλισμών) και την Advanced Biochemicals και σε μικρό χρονικό διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσει το σύστημα να διαδοθεί αρκετά ώστε να συμβάλει στην υγεία του πληθυσμού.

Πληροφορίες για την καινοτομία

«Βασιζόμενες πάνω στο διοξείδιο του τιτανίου (σ.σ. TiO2) που παράγει τεχνοβλαστός του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε) στην Κρήτη και το οποίο προέρχεται από αναγνωρισμένη ευρεσιτεχνία στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Κίνα και αλλού, οι δύο ελληνικές εταιρείες, ανέπτυξαν νέα φωτοκαταλυτικά φίλτρα κλιματισμού, τα οποία καταστρέφουν αποτελεσματικά, μέσω έκλυσης ριζών υδροξυλίου, και τον ιό Sars Cov-2, χωρίς τη βλαπτική χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας (σ.σ. ακτίνες UV), καθώς αξιοποιούν μόνο το ορατό φως.
Εν αντιθέσει με τις συμβατικές τεχνολογίες φίλτρων που απορροφούν τα σωματίδια, η φωτοκατάλυση συνεχίζει να αποδομεί τοξικά αέρια, ιούς, βακτηρίδια και μικρόβια, με την έκλυση του απολυμασμένου αέρα, σε κάθε άκρη του κυβισμού του κτηρίου και δίχως να αφήνει επιβλαβή υπολείμματα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Συγκεκριμένα, οι εφαρμογές, επιβεβαιώνουν ότι το 99,9% του ιού Sars Cov-2, E. coli, εντερόκοκκων, klebsiella και άλλων παθογόνων, είτε καταστρέφονται, είτε καθίστανται αβλαβείς, μέσω της οξείδωσης από τις ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου.
Η έκλυση των ριζών υδροξυλίου επιτυγχάνεται με φωτοκαταλυτικό φίλτρο το οποίο προστίθεται στην υπάρχουσα εγκατάσταση κλιματισμού, ή αερισμού σε οποιοδήποτε κτήριο, μαζί με την εγκατάσταση λαμπτήρων, με αποτέλεσμα η υπολειμματική δράση να παρέχει απολύμανση ολόκληρο το 24ωρο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.