Ελπίδα λύσης στο χρέος έως μέσα Ιουνίου

Για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση που θα κινήσει την οικονομία

Πλεόνασμα κωλυσιεργίας χαρακτήρισε την προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, που πρόσθεσε ότι διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά έλλειμμα βούλησης και αποφασιστικότητας να υπάρξει μια καθαρή λύση στο ελληνικό ζήτημα, με πρωτεργάτες τους συνήθεις υπόπτους το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ. Πλέον η κυβέρνηση, αναμένει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι τα μέτρα για το χρέος θ’ αρχίσουν να λειτουργούν με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ενώ το ΔΝΤ έχει βάλει ως απαραίτητη προϋπόθεση να αποσαφηνιστούν τα μέτρα για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα του 2015.
Όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα», υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση για τη βιωσιμότητα, αλλά και πάλι στάθηκε αδύνατον να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ. «Ο χρόνος πλέον κυλάει πιεστικά, τον Ιούνιο λήγουν τα ομόλογα και πρέπει οπωσδήποτε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να γεφυρωθούν οι διαφορές για να υπάρξει μια καθαρή απόφαση», δήλωσε ο Αλέξ. Μεϊκόπουλος.

Οι αιτίες της μη λύσης
σύμφωνα με τον βουλευτή
Ο βουλευτής εκτίμησε πως, το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται απόφαση οφείλεται σε πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, αναφέροντας ότι η Γερμανία έχει μπει σε προεκλογική περίοδο και επιδιώκει καθαρό τοπίο για τη γερμανική κοινωνία. Για το οικονομικό σκέλος, είπε ότι το ΔΝΤ δεν συμμερίζεται την άποψη των Ευρωπαϊκών θεσμών για πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018 και το δικό του σενάριο αναφέρει ότι μπορεί η Ελληνική οικονομία να αποδώσει 2,5%. Ο ίδιος τόνισε ότι από το 2015 υπάρχει μια αρνητική στάση της Γερμανίας στο ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οι παραπάνω βασικοί παράγοντες, είναι η αιτία που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής μια σοβαρή λύση, δήλωσε ο βουλευτής, που εκτίμησε ότι απομένουν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση πλέον αναμένει ότι στις τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι τα μέσα Ιουνίου, να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι τα μέτρα για το χρέος θ’ αρχίσουν να λειτουργούν με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ενώ το ΔΝΤ έχει βάλει ως απαραίτητη προϋπόθεση να αποσαφηνιστούν τα μέτρα για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια εκτίμηση για την εξέλιξη των παραπάνω, ενώ πρόσθεσε ότι εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και αποσαφηνιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει σαφές ότι η Ελλάδα εντάσσεται άμεσα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πως θα διαμορφωθεί η οικονομία
Στην πράξη το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σημαίνει πολύ χαμηλά επιτόκια και σταθερές επιδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, που μεταφράζονται σε δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, ώστε να υπάρξει απελευθέρωση χρημάτων που θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία.
Αν μπούμε στο πρόγραμμα της ΕΚΤ τον Ιούνιο τον Ιούλιο, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει έστω πειραματικά στις αγορές και να έχει πρόσβαση σε άλλα χρηματοδοτικά πακέτα, πέρα από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον βουλευτή, σχετικά με τα μέτρα του 2019 και του 2020, που θα είναι παρεμβάσεις επί του ΑΕΠ, δίνεται δυνατότητα ενεργητικών πολιτικών υπουργείων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, να αντικρουστούν οι παρεμβάσεις για τα επόμενα χρόνια και να μην έχουμε μεγάλες επιπτώσεις.

Απίθανο να μειωθεί το χρέος
Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλης Ζουμπουλάκης τόνισε ότι το θέμα της διαχείρισης του χρέους είναι ένα σχεδόν αποκλειστικά πολιτικό ζήτημα και έγκειται στην καλή θέληση του δανειστή να δεχτεί μια άλλη ρύθμιση, όπως ακριβώς μια δανειακή σύμβαση με την τράπεζα.
Ο καθηγητής εκτιμά ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους, είναι απίθανο να μην απαιτηθεί ακέραιο το ποσό του χρέους και τόνισε ότι αυτό που αναμένουμε, είναι μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων, μια μεγαλύτερη χρονική επέκταση και ενδεχομένως μεγαλύτερη επέκταση της περιόδου χάριτος.
«Η μεγάλη ανησυχία είναι πως κοιμάται … ήσυχος ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, τη στιγμή που στα μέσα Ιουνίου έχει να πληρώσει 7 δις €, που αναμένουμε να μας δώσουν, για να πληρώσουμε πάλι το χρέος», δήλωσε ο κ. Ζουμπουλάκης. Όπως είπε, από το 2010, η συμφωνία ήταν εμείς πληρώνουμε τα χρέη σας, εσείς κάντε κουμάντο στην οικονομία σας.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ήταν κατηγορηματικός ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προβλεφθεί το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας σε βάθος χρόνου, μέχρι το 2060 και τόνισε ότι με τα καλύτερα μακροοικονομικά μοντέλα, μπορεί να γίνει μια πρόβλεψη για 3-4 ή και 5 χρόνια το πολύ.
Αναφορικά με το πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022, ο καθηγητής τόνισε ότι από τη στιγμή που μπαίνει στόχος η δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος, δηλαδή αυτά που θα βγάζει το κράτος ως έσοδα να είναι πολύ περισσότερα από τα έξοδα, σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να κάνει τα πάντα για να συμπιέσει τα έξοδά του.

«Έμφαση στην αύξηση των φόρων»
Ο κ. Ζουμπουλάκης τόνισε ότι για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα, υπάρχουν δύο τρόποι: Να συμπιέζει συνεχώς τα έξοδά του, που δεν το κάνει ή να αυξάνει συνεχώς τα έσοδά του, κάτι που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μετά, με μεγάλη έμφαση στην αύξηση των φόρων.
«Όλοι ξέρουμε ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ξεπεράσει τα όριά της, παρόλο που τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 έφεραν πλεόνασμα σχεδόν 5% του ΑΕΠ», δήλωσε ο καθηγητής, που πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη όσο θα έρχεται, τόσο θα αυξάνονται και τα έσοδα του κράτους, αν και είναι ζητούμενο κατά πόσο η Ελληνική οικονομία θα μπορέσει να αυξήσει τον τζίρο της, κάτι που είναι συνδυασμός παραγωγής και κατανάλωσης.
Ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης τόνισε, ότι η Ελλάδα έχει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά όλη αυτή η αβεβαιότητα, πάνω από ένα χρόνο, εμποδίζει όσους έχουν επενδυτικά σχέδια να τα υλοποιήσουν. Πρόσθεσε δε ότι είναι πολύ σημαντικό να σταθεροποιηθεί το κλίμα στην Ελλάδα.
Ο καθηγητής δήλωσε ότι η Γερμανία έχει κέρδος από την κατάσταση στην Ελλάδα και εκτίμησε ότι θέλει να διατηρήσει τα υπάρχοντα κέρδη και όχι να μειωθούν γι’ αυτό και είναι σκληρή στις διαπραγματεύσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.