Εμβόλιο κορονοϊού: Γιατί μειώθηκε ο χρόνος για την τρίτη δόση

Με μία αιφνιδιαστική απόφαση η οποία έχει αφήσει ερωτηματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εισηγήθηκε χθες το απόγευμα την χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους του πολίτες άνω των 18 ετών, ένα τρίμηνο μετά τη δεύτερη δόση.

Το σκεπτικό της Επιτροπής βασίστηκε στα στοιχεία που συνέλεξε σχετικά με την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες συμπολίτες μας οι οποίοι νοσηλεύονται λόγω covid παρά τον εμβολιασμό τους.

Βέβαια έντονος είναι ο προβληματισμός που προκαλείται από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής προκατάβαλλε τη σχετική απόφαση, όταν οι επιστήμονες ήταν ακόμη σε αναμονή για επιπλέον στοιχεία που να δικαιολογούν τη μείωση του χρόνου μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης εμβολίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής το οποίο διάβασε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η απόφαση για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου τρεις μήνες μετά τη δεύτερη βασίζεται στα εξής:

Την ανάδυση της παραλλαγής «Όμικρον» και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα
Την ανασκόπηση όλων των διεθνών και εγχώριων δεδομένων σχετικά με τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid19
Τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα η οποία καθιστά απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει προχωρήσει σε κάποια τέτοια γενική σύσταση καθώς προέχει ο εμβολιασμός ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας σε όλο τον πλανήτη. Αφήνει όμως ελευθερίες σε κάθε χώρα να αποφασίζει μόνη της για το τι στρατηγική θα ακολουθήσει.

Επίσης, σε ερώτηση του News247.gr σχετικά με το κενό ανάμεσα στα όσα είχαν αναφερθεί στο πλαίσιο ρεπορτάζ από μέλη της Επιτροπής, που σημείωναν ότι ακόμη χρειάζεται χρόνος για μια τέτοια απόφαση, και την έκτακτη -έως αιφνίδια- χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι “Οι αποφάσεις για το πότε συνεδριάζει η επιτροπή ανακοινώνονται επίσημα. Οι επίσημες πληροφορίες είναι ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκλήθη εκτάκτως όταν έλαβε τα στοιχεία και από την δική μας χώρα”.

Σχετικά δε με τα κριτήρια και τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία πλαισιώνουν την απόφαση, θα αναμένουμε μέχρι τη Δευτέρα 6/12 για να μάθουμε λεπτομέρειες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε επίσης ότι έχουμε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού ακόμη και από αυτή την Κυριακή 5/12. Επίσης το μήνυμα που εμφανίζεται στο emvolio.gov.gr για όσους έχουν νοσήσει και πάνε να κλείσουν το ραντεβού τους, αυτή τη στιγμή γράφει «Σύσταση για 6 μήνες», αυτό θα διορθωθεί την Δευτέρα έτσι ώστε να γράφει την καινούργια σύσταση που είναι «Σύσταση για 3 μήνες».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “Επιχειρησιακά έχουμε αυξήσει κατά πολύ για το μήνα Δεκέμβριο τη δυναμικότητα, η οποία είναι για περισσότερα από 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Έχουν κλειστεί ήδη 1,5 εκατομμύριο ραντεβού και έχουμε λίγο περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο διαθέσιμα ραντεβού. Θα προστεθούν και άλλα στην πορεία και έτσι ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου να μπορέσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση έως τα μέσα Ιανουαρίου”.

Από το news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.