Ολοένα και αναπτύσσεται περισσότερο ο ιστότοπος που ασχολείται με την ιστορία του Βόλου και της Μαγνησίας, υπό τον τίτλο «Η Μαγνησία στο πέρασμα του χρόνου», ο οποίος συγκεντρώνει την προσοχή και το ενδιαφέρον ανθρώπων που θέλουν να μάθουν κομμάτια του παρελθόντος. Δημιουργός της σελίδας, ο καθηγητής Επιστήμης Υλικών και Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ της Φιλαδέλφεια, Αντώνης Ζαβαλιάγκος, που κατάγεται από τον Βόλο και μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, αρχικά θυμήθηκε τα σχολικά του χρόνια στην πόλη, αλλά και κάποιους εκπαιδευτικούς που ενίσχυσαν τους μαθησιακούς του ορίζοντες και του έδωσαν το έναυσμα να προβεί και στη διεύρυνσή τους.
«Τα υλικά είναι τα πράγματα
με τα οποία φτιάχνονται τα όνειρα…»
Αναφερόμενος στα υλικά και την επιστήμη που τα διέπει, υποστήριξε ότι τα πάντα που είναι τριγύρω μας, είναι προϊόντα μεγάλης τεχνογνωσίας, και δεν έχουν να κάνουν με το διαδίκτυο, το οποίο είναι μη φυσικό, αλλά περιλαμβάνει και αυτό, στοιχεία φυσικού υλικού, όπως οι κεραίες. «Τα υλικά χρειάζονται παντού, από τις πλακέτες που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα, μέχρι αυτά που βρίσκονται στα αυτοκίνητα και αλλού. Στο πανεπιστήμιο κάναμε ένα λογοπαίγνιο από τον Σαίξπηρ, που έλεγε ότι τα υλικά είναι τα πράγματα με τα οποία φτιάχνονται τα όνειρα. Δηλαδή ό,τι θέλεις να κάνεις πρέπει να έχει μέσα και υλικό και εγώ ασχολούμαι με την αντοχή των υλικών που κατασκευάζονται από μικροσωματίδια, που ουσιαστικά είναι σκόνη. Από σκόνη αποτελούνται πολλά προϊόντα, όπως τα κεραμικά που χρησιμοποιούνται μέχρι και στα διαστημόπλοια, αλλά και διάφορα φάρμακα. Γενικά είναι ένας τομέας που λίγοι τον γνωρίζουν, αλλά αυτοί οι λίγοι χρειάζονται» επισήμανε ο καθηγητής.
«Δεν γνώριζα πολλά για την τοπική ιστορία»
Μιλώντας για την ενασχόλησή του με τον ιστότοπο «η Μαγνησία στο πέρασμα του χρόνου» αποτελώντας την ψυχή του όλου εγχειρήματος είπε πως όταν ο ίδιος ήταν μικρός δεν γνώριζε πολλά για την ιστορία του τόπου, παρά μόνο για την Μπασδέκη, λόγω του ότι παραθέριζαν τα καλοκαίρια στη Μακρινίτσα και είχε ακούσει την ιστορία. Για παράδειγμα είχε άγνοια για τον Δον Δαλέζιο, παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούσε καθημερινά σε αυτόν τον δρόμο. «Ένα καλοκαίρι μετά τους Ολυμπιακούς, ήμουν σε ένα ξενοδοχείο στο Πήλιο και είχαν την έκδοση του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, για τον Βόλο, η οποία ήταν εξαιρετική. Την άνοιξα και … ντράπηκα γιατί δεν ήξερα τίποτα!, καθώς το βιβλίο ήταν πολύ καλογραμμένο με αρκετές λεπτομέρειες, και μάλιστα είχα πέσει στον… Δον Δαλέζιο για το ποιος ήταν, τι έκανε κτλ.
Όσα διάβασα μου άρεσαν και αποτέλεσαν την αφορμή να αρχίσω να ενδιαφέρομαι λίγο περισσότερο. Κατόπιν αναζήτησα κάποια τεύχη του «Εν Βόλω» και όταν τα τελείωσα θεώρησα ότι έχουν ενδιαφέρον για μένα.
Πως ξεκίνησε η ομάδα με τους χιλιάδες ακολούθους!
Εκείνο τον καιρό συζητούσαμε στο πανεπιστήμιο εάν τα σόσιαλ μίντια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και γι’ αυτό έκανα μια δύο αναρτήσεις. Πολύ γρήγορα είδα να ενδιαφέρεται κόσμος και μέσα σε μερικούς μήνες δημιουργήθηκε ομάδα αποτελούμενη από 200 έως και 300 άτομα, που συμμετείχαν, ρωτούσαν, διόρθωναν. Είχα βάλει μια φωτογραφία του Στέφανου Στουρνάρα από την άκρη του πάρκου, που ήταν το Επισκοπείο και δεν καταλαβαίναμε πού ήταν αυτό το σημείο. Έτσι μια ομάδα άρχισε να συζητάει, βγάζανε χάρτες, και σκέφτηκα ότι το πράγμα είχε ενδιαφέρον» ανέφερε ο κ. Ζαβαλιάγκος, ο οποίος πρόσθεσε πως μια ακόμη, αφορμή για το ιστολόγιο αποτέλεσε το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου, «Ο Βόλος μια πόλη στη λογοτεχνία», που είχε μια συλλογή κειμένων με ευρύ φάσμα.
Συλλογικότητα στο εγχείρημα
Ο καθηγητής, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία του ιστότοπου που θα παρουσιαστεί επίσημα και στην αυριανή εκδήλωση του «Κοινού των Μαγνήτων» *, σημείωσε πως ουσιαστικά είναι δύο σελίδες, με την πρώτη να την κρατά μόνο ο ίδιος, όπως και τις αναρτήσεις που πραγματοποιεί και τη δεύτερη, είναι η ομάδα, όπου όποιος θέλει μπορεί να ανεβάσει και εκεί πραγματοποιείται μια πολύ πιο ευρεία συζήτηση.
Σημασία στις πηγές
Όπως ανέφερε ο κ. Ζαβαλιάγκος στην έρευνα που γίνεται πριν τη δημοσίευση ενός κειμένου, δίδεται σημασία στις πηγές, αλλά και στο τι δείχνει για παράδειγμα μια φωτογραφία. «Χρειαζόμαστε λεπτομέρειες και δεν μου αρκεί απλά μόνο μια φωτογραφία, ακόμα και αν γίνει κάποιο λάθος. Η μεγάλη συμβολή του fb ήταν το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε πολύ κόσμο, όπου συμμετείχαν άμεσα και υπήρχε διάλογος» τόνισε ο κ. Ζαβαλιάγκος και πρόσθεσε πως πολλά από τα αρχεία δεν είναι πρωτόλεια αλλά αποτελούν αναδημοσιεύσεις παλαιότερων. «Την τελευταία εβδομάδα έκανα δύο αναρτήσεις που δεν περίμενα ότι θα έχουν απήχηση. Η μία αφορούσε φωτογραφία τοπικής εφημερίδας από τις αδελφές Καλουτά όταν ήταν 10 ετών που έδωσαν παράσταση σε τοπικό ζυθοπωλείο. Η συζήτηση που έγινε έφτασε τις 80.000 ανθρώπους που σημαίνει ότι ξεπερνά τα όρια του Βόλου» άρα το κοινό που ενδιαφέρεται και συμμετέχει και μαθαίνει για τη Μαγνησία, είναι και εκτός του νομού, κατέληξε ο κ. Ζαβαλιάγκος.
Ποιος είναι ο Αντώνιος Ζαβαλιάγκος
Ο Αντώνιος Ζαβαλιάγκος, Ph.D., είναι Καθηγητής Υλικών Επιστημών και Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Drexel. Αποφοίτησε από το ΕΜΠ σαν μηχανολόγος μηχανικός, και πήρε δίπλωμα Master από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Έλαβε το διδακτορικό του στη Μηχανολογία από το MIT το 1992. Στη συνέχεια διορίστηκε στο Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου Drexel όπου σήμερα εργάζεται σαν τακτικός καθηγητής. Εκεί υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Τμήματος μεταξύ 2007 και 2014. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη υλικών αρχίζοντας από σκόνη (μικροσκοπικά σωματιδία) και τις μηχανικές τους ιδιότητες. Οι τομείς ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν: Μοντελοποίηση με υπολογιστές, συζευγμένα φαινόμενα, εφαρμογές στην επεξεργασία των υλικών (μοντελοποίηση και προσομοίωση, κονιομεταλλουργία – συμπίεση και πυροσυσσωμάτωση, επεξεργασία ημίρρευστων υλικών και φαρμακευτική τεχνολογία). Έχει εργαστεί ως τεχνικός συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, και στις εταιρείες Merck, Johnson & Johnson, και Amgen. Eχει εργαστεί ως σύμβουλος σε διάφορες βιομηχανίες σχετικές με το αντικείμενο του και έχει δώσει διαλέξεις και σύντομα μαθήματα (short courses) προωθώντας την ανάγκη για ορθολογικό πειραματισμό και μοντελοποίηση για το σχεδιασμό και την βελτιστοποίηση των διαδικασιών επεξεργασίας υλικών.
Επιμελείται την σελίδα «Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου»
https://www.facebook.com/MagnesiaStoPerasmaTouChronou
https://volosmagnisia.wordpress.com/
*Η εκδήλωση του Κοινού των Μαγνήτων με τίτλο «Η Μαγνησία στο πέρασμα του χρόνου»
Στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου
«Η Μαγνησία στο πέρασμα του χρόνου- Ξαναγνωρίζοντας την περιοχή μας μέσα από παλιές φωτογραφίες» είναι το θέμα της φετινής κεντρικής εκδήλωσης του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, με έδρα τον Βόλο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου αύριο, Τέταρτη 7 Αυγούστου στις 20:15, με είσοδο ελεύθερη.
Κύριος ομιλητής είναι ο Δρ. Αντώνης Ζαβαλιάγκος, καθηγητής της Επιστήμης των Υλικών στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ στην Φιλαδέλφεια της Αμερικής, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, με τίτλο «Ματιές ενός απόδημου στο παρελθόν του τόπου μας» και η Δρ Αννίτα Πρασσά, Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας, Ιδρυτικό Μέλος Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Βόλου, με τίτλο “Ιχνηλατώντας το παρελθόν της Μαγνησίας” . Στη εκδήλωση θα παρουσιαστεί και η “Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου” που είναι μια σελίδα/ιστολόγιο που εδώ και 12 σχεδόν χρόνια αναβιώνει το παρελθόν του τόπου μας μέσα από παλιές φωτογραφίες, κείμενα και άλλα ντοκουμέντα υπό την ευθύνη του Δρ. Ζαβαλιάγκου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα δοθούν και βραβεία σε νέους από τον Βόλο, οι οποίοι διακρίθηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, το βραβείο “Μαρία Ζουπανιώτη” θα απονεμηθεί στον Απόστολο Άγγελο Καφίδα, που αρίστευσε κατά το σχολικό έτος 2022-2023 με βαθμό απολυτηρίου 19,9 (Γενικό Λύκειο Αγριάς) και εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης με σύνολο μορίων 19520.
Το βραβείο αυτό απονέμεται για δωδέκατο συνεχές έτος από τον Δρ. Δημήτριο Ηλιόπουλο και συνοδεύεται από ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, που προσφέρουν ο κ. Ηλιόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του σωματείου Απόστολος Ζουπανιώτης στη μνήμη της συζύγου του οποίου αφιερώνεται αυτό το βραβείο. Ο βραβευμένος φοιτητής θα έχει τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί σε κλινικά και ερευνητικά κέντρα στην Αμερική, όταν ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές της στην Ελλάδα.
Το βραβείο “Χαράλαμπος Τσιμάς”, που συνοδεύεται από ένα χρηματικό ποσό θα απονεμηθεί στον Δημήτριο Απ. Φιλίππου που αρίστευσε κατά το σχολικό έτος 2023-2024 με βαθμό Απολυτηρίου 19,9 (2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου) και επέλεξε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, με σύνολο μορίων 18.720.
Το βραβείο “Μάγνης” θα απονεμηθεί στον Δημοσθένη K. Ζεμπίλα, που αρίστευσε κατά το σχολικό έτος 2022-2023 με βαθμό απολυτηρίου 19,7 (1ο Πειραματικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Βόλου) και εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με σύνολο μορίων 18420.
Το βραβείο «Μάγνης» απονέμεται για δεύτερη χρονιά και συνοδεύεται από χρηματικό ποσό που προσφέρουν τα μέλη του Κοινού των Μαγνήτων, Γεώργιος Γκέκος, Αθανάσιος Σταθόπουλος, Αχιλλέας Παπαρσένος και Γεώργιος Βλαχάβας.