Στρασβούργο: Τρεις νεκροί, δώδεκα τραυματίες από τους πυροβολισμούς (Photos & Video)

Γνωστός ο δράστης τον αναζητά η αστυνομία

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη της ένοπλης επίθεσης που έγινε σήμερα το βράδυ στο κέντρο του Στρασβούργου και τον καταδιώκουν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Στους δύο νεκροί ανέρχονται οι νεκροί

Ο φερόμενος δράστης της ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε σήμερα στο κέντρο του Στρασβούργου ήταν γνωστός στις αρχές για εγκληματικές δραστηριότητες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ.

Ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για ανταλλαγές πυροβολισμών σε γειτονιά της πόλης όπου ο δράστης φέρεται να έχει αποκλειστεί.

Από την επίθεση τουλάχιστον 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά ή οχτώ τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο Καστανέρ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι πολλοί από τους τραυματίες από την επίθεση βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο εισαγγελέας, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας, ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Οι πυροβολισμοί έπεσαν στην πλατεία Κλεμπέρ, στην παλιά πόλη του Στασβούργου, όπου είναι στημένο ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Πηγές τόνισαν στην DNA ότι ο δράστης άνοιξε πυρ κοντά στον Καθεδρικό της πόλης, όπου φιλοξενείται και η χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης είχε και συνεργό.

Μια πηγή της εισαγγελίας είπε ότι το κίνητρο του δράστη δεν είναι σαφές προς το παρόν και διεξάγεται έρευνα για το αν σχετίζεται με τρομοκρατία.

Ο υπουργός Οικολογίας Φρανσουά Ντε Ριζί με μήνυμά του στο twitter εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό του Στρασβούργου και την υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας. “Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να προστατέψουμε τον γαλλικό λαό”, είπε.

Σε εξέλιξη βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις της αστυνομίας σε πολλούς τομείς της πόλης

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενημερώνεται διαρκώς για τα γεγονότα στο Στρασβούργο και στέλνει στην πόλη τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Πολλοί πυροβολισμοί

Για “πολλούς πυροβολισμούς” σε διάφορους κεντρικούς δρόμους του Στρασβούργου, έκαναν λόγο μάρτυρες που μίλησαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας DNA.

Ένας από τους μάρτυρες, κάτοικος της οδού Αρκάντ, είπε ότι είδε δύο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. “Αιμορραγούσαν, φαίνονταν τραυματισμένοι. Άλλοι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί έφτασαν πολύ γρήγορα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επειδή ο κόσμος κυκλοφορούσε ακόμη στον δρόμο. Στη συνέχεια η περιοχή αποκλείστηκε, έφτασαν τα ασθενοφόρα και απομάκρυναν τα θύματα”, είπε.

Ο Αλέν Λαφόν, που ζει στην οδό Ορφέβρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, είπε ότι άκουσε πέντε πυροβολισμούς. Όταν κοίταξε από το παράθυρο του σπιτιού του “αρχικά δεν είδα τίποτα”, είπε. “Μετά, είδα έναν άνθρωπο πεσμένο μπροστά στο κοσμηματοπωλείο Schmidt-Lutz. Στην απέναντι πλευρά ήταν άλλοι δύο άνθρωποι, ξαπλωμένοι κάτω. Είδα και τον γιατρό μου, τον Δρ. Φιλίπ Βαλί, να τους δίνει τις πρώτες βοήθειες”, είπε ο μάρτυρας.

Ο 29χρονος Σερίφ Σακάτ, γνωστός στις αρχές για εγκλήματα του κοινού ποινικού Δικαίου φαίνεται πως είναι ο δράστης της φονικής επίθεσης στο Στρασβούργο. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ο 29χρονος που καταζητείται, είχε καταδικαστεί και εκτίσει ποινές σε Γαλλία και Γερμανία.

Τα στοιχεία του 29χρονου έδωσε στην δημοσιότητα η αστυνομία του Στρασβούργου

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο φερόμενος ως δράστης γεννήθηκε το 1989 στο Στρασβούργο και ήταν σε λίστα των αρχών με πιθανές τρομοκρατικές απειλές.

Το πρωί της Τρίτης, κατάφερε οι γαλλικές αρχές, είχαν πραγματοποιήσει έρευνα στο σπίτι του για ληστείες και απόπειρα ανθρωποκτονίας, όμως ο 29χρονος δεν ήταν εκεί και ως εκ τούτου δεν στάθηκε δυνατή η σύλληψή του, όμως κατά την έρευνα εντοπίστηκαν χειροβομβίδες, που ο άνδρας είχε στην κατοχή του.

Πλέον ο εισαγγελέας του Παρισιού έχει ανοίξει έρευνα για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, απόπειρας ανθρωποκτονίας, τρομοκρατικής επίθεσης και τρομοκρατικής συνωμοσίας.

Οι γαλλικές αρχές έχουν πλέον εξαπολύσει τεράστιο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και την σύλληψη του 29χρονου, ενώ το επίπεδο συναγερμού στην Γαλλία έχει αυξηθεί στο μέγιστο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.