Ένας Βολιώτης street artist …στο Παρίσι!

Ο Σταμάτης Λάσκος, σε διεθνή έκθεση στην πόλη του Φωτός, ενώ προετοιμάζεται και για ατομική έκθεση στο Βόλο

Περπατώντας στην πόλη του Βόλου ή ταξιδεύοντας με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ μπορεί να δει κανείς κάποιες τοιχογραφίες, που αναδύουν μία αίσθηση παρελθόντος σε συνδυασμό με κάτι σύγχρονο. Οι επιμήκεις φιγούρες του Βολιώτη street artist Σταμάτη Λάσκου ή για τον καλλιτεχνικό χώρο “Sive”, έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να γίνουν αντικείμενο θαυμασμού και καταξίωσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Εκθέσεις στην Ευρώπη, συνεργασία με το διεθνές περιοδικό New Yorker, ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα είναι λίγα απ’ όσα έχει καταφέρει ο Βολιώτης καλλιτέχνης. Στις 13 Φεβρουαρίου όμως, τα έργα του θα ταξιδέψουν στο Παρίσι, όπου θα εκτεθούν σε μια διεθνούς επιπέδου έκθεση, με καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, ενώ η ιστοσελίδα Street Art United States επέλεξε μία τοιχογραφία του ανάμεσα στις 20 καλύτερες όλου του κόσμου για το 2018!

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1985 κι από πολύ μικρός ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Από τα γκράφιτι των δρόμων του Βόλου σε εφηβική ηλικία, έφτασε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Φυσικά, η επιστροφή του Βολιώτη street artist Σταμάτη Λάσκου στους… δρόμους του Βόλου και όχι μόνο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς τα έργα του κοσμούν τους γκρίζους τοίχους πόλεων, αποπνέοντας έναν αλλιώτικο αέρα. Ένα αέρα πολιτισμού, διαφορετικότητας και υψηλής τέχνης, που μπορεί όμως, ο καθένας να την απολαύσει.
Εκτός από τις τοιχογραφίες ο Σταμάτης Λάσκος είναι ένας σύγχρονος ζωγράφος, ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης, ο οποίος δεν σταματά να διευρύνει τους ορίζοντές του και δεν σταματά να καταξιώνεται το έργο του.
Μέσα στις πολλές επιτυχίες του ήταν και η συνεργασία με το διεθνές περιοδικό New Yorker αλλά και με τη γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών Nike, όπου το ταλέντο του και τα έργα του ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο.
Ο ίδιος όμως δεν ξεχνά την πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και εργάζεται κι έχει δημιουργήσει τοιχογραφίες που κοσμούν, μεταξύ άλλων, το λιμάνι του Βόλου, το 14ο δημοτικό σχολείο αλλά και στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας.
Πρόσφατα, μία από τις τοιχογραφίες του επιλέχθηκε από την ιστοσελίδα Street Art United States ως μία από τις 20 καλύτερες όλου του κόσμου για το 2018! Και οι διακρίσεις, όπως και η καταξίωση συνεχίζονται.
Ο Βολιώτης καλλιτέχνης θα συμμετάσχει σε δύο διεθνείς εκθέσεις σε Βαρκελώνη και Παρίσι με τίτλο “101”. Τα εγκαίνια της έκθεσης στη Βαρκελώνη είναι 6 Φεβρουαρίου, ενώ στο Παρίσι στις 13. Στην εν λόγω έκθεση θα συμμετάσχουν 101 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο Σταμάτης Λάσκος.
Ο καλλιτέχνης μίλησε στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ για το έργο του, για τις επερχόμενες εκθέσεις, για τη σημασία της αποδοχής του από τον κόσμο, αλλά και για την άλλη μεγάλη του αγάπη, που είναι η εκπαίδευση, καθώς τα τελευταία χρόνια διδάσκει το ΕΕΕΕΚ Βόλου.

Σε λίγο καιρό θα συμμετάσχεις σε έκθεση στο Παρίσι; Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Πριν από δύο χρόνια είχα κάνει μία έκθεση στη Βαρκελώνη, στην Montana Gallery, που είναι ένας από τους αγαπημένους μου χώρους τέχνης παγκοσμίως. Το Montana είναι το επίθετο του ιδιοκτήτη, ο οποίος παράγει τα σπρέι με τα οποία έβαφα όταν πρωτοξεκίνησα και πέρα από τα εργοστάσια παραγωγής των σπρέι, έχει κάνει κι έναν χώρο που εκθέτει έργα των αγαπημένων του καλλιτεχνών. Δύο χρόνια μετά, η υπεύθυνη της Montana Gallery άνοιξε και μία δεύτερη γκαλερί στο Παρίσι. Επέλεξε 101 καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν εκθέσει τα έργα τους στην Montana Gallery στη Βαρκελώνη, για μια ομαδική έκθεση. Ο καθένας θα παρουσιάσει ένα έργο του. Το δικό μου ήδη το έχω στείλει.
Εκτός των εκθέσεων, των τοιχογραφιών και όλων των έργων που κάνεις, είδαμε πως μία τοιχογραφία σου αναδείχθηκε μέσα στις καλύτερες 20 του κόσμου από την ιστοσελίδα Street Art United States..
Το Street Art United States είναι ένα πολύ ενδιαφέρον site που παρακολουθώ χρόνια κι απλά έτυχε να δω το όνομά μου μέσα σ’ αυτές τις επιλογές!

Πως αισθάνεσαι που ως καλλιτέχνης, έχεις διευρύνει τόσο πολύ τους ορίζοντές σου, το έργο σου αναγνωρίζεται στο εξωτερικό, τη στιγμή που πρόκειται για ένα τελείως επισφαλές επάγγελμα, αν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε επάγγελμα;

Ο ζωγράφος αποτελεί ένα από τα επαγγέλματα της κοινωνίας μας, όπως είναι και όλα τα άλλα. Όπως στο καθένα χρησιμοποιείς τέχνη και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, το ίδιο έχουμε κι εδώ. Είναι ένα απρόβλεπτο επάγγελμα και γι’ αυτό είναι ένα από τα επαγγέλματα που θέλει θυσίες, πολλές θυσίες. Όσο για το πως νιώθω, δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να βλέπεις ότι αυτό που κάνεις έχει ανταπόκριση από τον κόσμο, πολύ σημαντικό κομμάτι, που μου δίνει δύναμη να συνεχίζω για το επόμενο έργο.
Εκτός όμως από ζωγράφος, street artist , είσαι και εκπαιδευτικός και δίδασκες το μάθημα των καλλιτεχνικών σε παιδιά του Δημοτικού. Αυτό το διάστημα που βρίσκεσαι;
Στην εκπαίδευση γύρισε μια καινούργια σελίδα όπου από τη γενική παιδεία, μπήκα στην ειδική όπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια είμαι στο ΕΕΕΕΚ Βόλου. Έχω ερωτευτεί αυτό το κομμάτι της δουλειά μου, γι’ αυτό και παρακολουθώ το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Θα δούμε κάποια δική σου έκθεση εδώ, στο Βόλο;

Στις αρχές Μαρτίου, στο χώρο τέχνης Γκαλερί Δ, του Θανάση Δουλκέρογλου θα εκθέσω 13 -15 έργα μου στις αρχές Μαρτίου. Είναι ένας μικρός αλλά πολύ ενδιαφέρον χώρος, που μόλις τον είδα είπα ότι θα ήθελα οπωσδήποτε να κάνω μία ατομική έκθεση εκεί.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα από τα έργα του καλλιτέχνη κοσμούν τον τοίχο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας

Ο Βολιώτης καλλιτέχνης Σταμάτης Λάσκος επί τω έργω

Η αφίσα της έκθεσης που συμμετέχει ο Σταμάτης Λάσκος σε Βαρκελώνη και Παρίσι

Η τοιχογραφία που επιλέχθηκε στις 20 καλύτερες από το αμερικανικό site

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.