Ένοχος για την Εισαγγελέα, αθώος στο Δικαστήριο

Ο… "κανένας" υπεύθυνος για τον αποκλεισμό της «Μαγνησίας» από τις δημοσιεύσεις του Δήμου Βόλου

Ο… «κανένας» είναι υπεύθυνος για τον αποκλεισμό της εφημερίδας «Μαγνησία» από τις υποχρεωτικές από το νόμο δημοσιεύσεις του Δήμου Βόλου επί των πρώτων μηνών της θητείας της Δημοτικής Αρχής Μπέου, αφού το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας έκανε χθες τυπικά δεκτή την έφεση του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου κηρύσσοντάς τον αθώο, παρά την πρόταση ενοχής από την εισαγγελέα της έδρας. Πρωτόδικα ο κ. Μπέος είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για το ίδιο χρονικό διάστημα για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, διότι είχε αποκλείσει την εφημερίδα «Μαγνησία» από τις υποχρεωτικές από το νόμο δημοσιεύσεις στον τοπικό Τύπο, με σκοπό να την στραγγαλίσει οικονομικά ως αντίποινα στην κριτική που του ασκεί για τα πεπραγμένα του.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε β’ βαθμό ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης και διακόπηκε λόγω ωραρίου του γραμματέα του δικαστηρίου, ενώ η συνέχεια δόθηκε σήμερα από τις 9.30 το πρωί με την απόφαση να εκδίδεται λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι.

Στους ισχυρισμούς τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι η αρμοδιότητα για την ίση κατανομή των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον τοπικό Τύπο δεν ανήκει στον Δήμαρχο Βόλου, αλλά στους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους αντιδημάρχους. Επίσης ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι η εφημερίδα «Μαγνησία» δεν είχε δικαίωμα για ένα διάστημα να δημοσιεύει προκηρύξεις-διακηρύξεις κλπ, ενώ σε άλλο σημείο τόνισαν ότι υπήρχε πρόβλημα με τον τίτλο της εφημερίδας καθώς στη σχετική υπουργική απόφαση του υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αναφέροντας ως «Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ» ενώ ο τίτλος όπως δημοσιεύεται στο έντυπο είναι «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», συγχέοντας την υπόθεση με άλλη τοπική εφημερίδα του Βόλου η οποία αντιμετώπιζε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Μπέου κατέθεσαν η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου Βασιλική Παπαδανιήλ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Γιώργος Μουλάς και ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Δήμου Βόλου Γιώργος Πολίτσης. Η μεν πρώτη κατέθεσε ότι δεν είναι αρμόδιος ο Δήμαρχος για να κατανέμει ισομερώς τις δημοσιεύσεις στον Τύπου, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένο πρόσωπο που ήταν αρμόδιο, ενώ υποστήριξε ότι δεν τηρούνταν κανένα αρχείο προκειμένου να διασφαλίζεται η ίση κατανομή των δημοσιεύσεων στις τοπικές εφημερίδες σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Ν.3548/2007 κάτι που ξεκίνησε να γίνεται μετά τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που υποχρέωναν το Δήμο Βόλου, μετά από αγωγή της «Μαγνησίας», να κατανέμει της δημοσιεύσεις ισομερώς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μουλάς ο οποίος υποστήριξε ότι τις δημοσιεύσεις τις στέλνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ στην επισήμανση της εισαγγελέως αν τους έλεγξε όταν διαπιστώθηκε αυτή η ανισοκατανομή σε βάρος της «Μαγνησίας» ο κ. Μουλάς είπε ότι η τήρηση της ίσης κατανομής έγκειται στην ευσυνειδησία των υπαλλήλων και ότι τους ζήτησε προφορικά να τηρούν τη νομιμότητα, χωρίς να διενεργήσει κανένα πειθαρχικό έλεγχο για τα όσα είχαν συμβεί με τη «Μαγνησία». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Δήμου Βόλου Γιώργους Πολίτσης ο οποίος χρησιμοποίησε τα ίδια επιχειρήματα για να απαλλάξει των ευθυνών του τον κατηγορούμενο Αχιλλέα Μπέο.

Στην κατάθεσή του ο εκδότης της εφημερίδας «Μαγνησία» Αρχιμήδης Καρεκλίδης υποστήριξε ότι από την αρχή της θητείας της Δημοτικής Αρχής Μπέου το Σεπτέμβριο του 2014 απέκλεισε τη «Μαγνησία» από τις δημοσιεύσεις διαγωνισμών και διακηρύξεων του Δήμου Βόλου με σκοπό να την πλήξει οικονομικά ως αντίποινα στην κριτική που του ασκεί. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον πόλεμο που υπέστη τα τελευταία χρόνια τόσο η εφημερίδα, όσο και η οικογένεια Καρεκλίδη δεχόμενη «χιονοστιβάδα» μηνύσεων και αγωγών από τον Αχιλλέα Μπέο προκειμένου να κάμψει το ηθικό τους και να σταματήσουν να του κάνουν κριτική. Όπως είπε ο κ. Καρεκλίδης κατ΄επανάληψη ο κ. Μπέος είχε καταφερθεί κατά της οικογένειας Καρεκλίδη δηλώνοντας ότι «τα ταμεία έχουν κλείσει, δεν θα πάρετε ούτε ένα ευρώ» καλώντας τους να αλλάξουν επάγγελμα γιατί «τελείωσαν» και να αλλάξουν πόλη, φεύγοντας από το Βόλο.

Αναφορικά με τα όσα διατυπώθηκαν από την πλευρά της υπεράσπισης σχετικά με το ότι η «Μαγνησία» δεν είχε δικαίωμα δημοσιεύσεων του Δήμου Βόλου, δεν προσκομίστηκε κανένα έγγραφο προς την αρμόδιο Διεύθυνση Εποπτείας Εντύπων του υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών, ενώ οι διαμαρτυρίες της «Μαγνησίας» διατυπώθηκαν εγγράφως προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον αποκλεισμό της (Δήμο Βόλου, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στ.Ελλάδας, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κλπ)

Από την πλευρά της υπεράσπισης κατατέθηκαν συνολικά 13 υπεύθυνες δηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Βόλου, οι οποίοι δήλωναν ότι ουδέποτε ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος τους έδωσε κάποια εντολή για να αποκλείσουν την εφημερίδα «Μαγνησία» από τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις, χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να έχουν υποστεί κανέναν πειθαρχικό έλεγχο από τη Δημοτική Αρχή Βόλου για τις παραλείψεις τους που οδήγησαν αρχικά σε καταδίκη του Δημάρχου Βόλου.

Εισαγγελέας: Ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να πλήξει οικονομικά τον κ. Καρεκλίδη

Καταπέλτης κατά του κατηγορουμένου ήταν η εισαγγελέας έδρας καθώς όπως είπε στην αγόρευσή της από το σύνολο της αποδεικτικής διαδικασίας προέκυψε ξεκάθαρα ότι ο κατηγορούμενος ήθελε να πλήξει οικονομικά τον κ. Καρεκλίδη επειδή του ασκούσε κριτική. Όπως τόνισε η εισαγγελέας προφανώς και δεν μπορούσε να υπάρξει γραπτή εντολή από τον κατηγορούμενο προς τους υπηρεσιακούς διότι ήταν αντιληπτό το παράνομο της πράξης του. Σύμφωνα με την εισαγγελέα το Υπηρεσιακό καθήκον του Δημάρχου σύμφωνα και με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων είναι μεταξύ άλλων να διασφαλίζει τη νομιμότητα και την ίση αντιμετώπιση όλων των πολιτών κάτι που δεν συνέβη με τον εκδότη της εφημερίδας «Μαγνησία» Αρχιμήδη Καρεκλίδη τον οποίο ήθελε να πλήξει οικονομικά. Από τις δηλώσεις του κ. Μπέου στο δημοτικό συμβούλιο της 14ης Απριλίου 2015, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της παράταξης «Δύναμη Βόλου» του κ. Μιχάλη Μιτζικού, προκύπτει ξεκάθαρα ότι ανέλαβε την ευθύνη για την κατανομή των δημοσιεύσεων λέγοντας ότι «το ποιες εφημερίδες επιλέγουμε και γιατί, γι’ αυτό είμαστε Δημοτική Αρχή και δε λεγόμαστε Μιτζικός. Εμείς θα επιλέξουμε.»

Δικαίωση στα αστικά δικαστήρια
Να σημειωθεί ότι η άνιση κατανομή των δημοσιεύσεων από το Δήμο Βόλου προς τη «Μαγνησία» αναγνωρίστηκε με δύο δικαστικές αποφάσεις, την υπ’ αριθμόν 935/2015 απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου με την οποία έγινε δεκτή ως κατ’ ουσίαν βάσιμη την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του εκδότη της εφημερίδας Αρχιμήδη Καρεκλίδη κατά του Δήμου Βόλου και του ΔΕΟΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, και την υπ΄αριθμόν 40/2016 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βόλου με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή του εκδότη της «Μαγνησίας» Αρχιμήδη Καρεκλίδη κατά των δύο ΝΠΔΔ υποχρεώνοντάς τους να κατανέμουν ισομερώς τις δημοσιεύσεις υπό την απειλή προσωπικής κράτησης ενός μήνα και χρηματικής ποινής χιλίων πεντακοσίων ευρώ (1.500) κατά του εκτελούντα χρέη Δημάρχου εκείνη την περίοδο (ο κ. Μπέος ήταν σε αργία) Θάνου Θεοδώρου και του προέδρου του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Γιώργου Βλιώρα για κάθε παράβαση εκ μέρους των εναγομένων νομικών προσώπων της ως άνω υποχρέωσής τους. Ο Δήμος Βόλου έχει καταθέσει έφεση κατά της παραπάνω απόφασης η οποία έχει συζητηθεί στο Εφετείο Λάρισας και αναμένεται η έκδοση απόφασης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.