Εντείνουν τις προσπάθειές τους οι συγγενείς των θυμάτων για το μπάζωμα στα Τέμπη

Η εκκρεμότητα του Κώστα Αγοραστού

Εντείνουν τις προσπάθειες τους οι οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών για την έρευνα που αφορά το μπάζωμα του χώρου μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Ήδη έχουν κατατεθεί μηνύσεις σε πρόσωπα φορέων που ενήργησαν στο πεδίο μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ανθρώπων και εξετάζεται το ενδεχόμενο να ασκηθούν συμπληρωματικές μηνύσεις.

Τελευταία η συζήτηση έχει στραφεί στη μήνυση που ασκήθηκε από συγγενείς θυμάτων κατά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, και της υφυπουργού Ζωής Ράπτη αλλά και εναντίον του συνόλου των μελών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που συγκροτήθηκε στις 1.3.2023 και ζητούσαν την ποινική δίωξή τους για τις αξιόποινες πράξεις της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης.

Στη συνέχεια η εισαγγελική λειτουργός της Λάρισας που χειρίστηκε την υπόθεση την έστειλε στο αρχείο επειδή όπως αναφέρεται στην εισαγγελική διάταξη που αποκάλυψε πατέρας θύματος: “δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική υπόσταση των ανωτέρων αδικημάτων σε βάρος των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη μόνο από την παρουσία τους στο χώρο χωρίς να προκύπτει η καθ’ οποιανδήποτε τρόπο συμμετοχή τους στη λήψη ή υλοποίηση απόφασης επέμβασης στον τόπο του ατυχήματος”.

Ακολούθησε η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για πειθαρχικό έλεγχο της συγκεκριμένης εισαγγελέως η οποία, όπως αναφέρεται στην παραγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας: “εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες Υπουργούς, ως εμπλεκομένους στην Υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Νόμου 3126/2003, άρθρο 4 § 4 «περί ποινικής ευθύνης Υπουργών”.

Ταυτόχρονα και οι συγγενείς προσφεύγουν κατά της διάταξης της εισαγγελέως.

Η εκκρεμότητα του Κ. Αγοραστού

Μέχρι στιγμής από τους καταγγελλόμενους για την υπόθεση του μπαζώματος έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας ποινική δίωξη μόνο στον πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Μετά την ποινική δίωξη, ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, κ. Σωτήρης Μπακαΐμης, ζήτησε να συσχετιστεί η δικογραφία του με τη συνολική δικογραφία του δυστυχήματος που χειρίζεται από τον περασμένο Μάρτιο.

Ο κ. Αγοραστός αντέδρασε στη συσχέτιση και ακολούθησε το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας το οποίο μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή απέρριψε την προσφυγή του πρώην Περιφερειάρχη. Τώρα μένει να φανεί αν ο κ. Αγοραστός θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο προκειμένου να μην συσχετιστεί η δικογραφία του.

Σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελέσει τον 34ο κατηγορούμενο στο δυστύχημα των Τεμπών κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες ποινικές διώξεις ασκηθούν στο μέλλον για το μπάζωμα, θα συμπεριληφθούν στην δικογραφία του κ. Μπακαΐμη και θα κληθούν να απολογηθούν σε αυτόν.

Αυτό φυσικά ενδέχεται να επηρεάσει και το χρόνο ολοκλήρωσης της ανάκρισης καθώς παραμένει ακόμα άγνωστο αν και πότε θα ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις για το θέμα του μπαζώματος.

Ολοκληρώνεται ο κύκλος απολογιών Hellenic Train – ΕΡΓΟΣΕ

Την ίδια στιγμή οι απολογίες των συνολικά 18 στελεχών ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Θυμίζουμε πως πρόκειται για 16 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και δύο της Hellenic Train οι οποίοι διώκονται για πλημμελήματα και το κακούργημα – με εξαίρεση τα στελέχη της Ιταλικής εταιρείας- της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών το οποίο επιφέρει ποινή κάθειρξης.

Με την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου απολογιών η ανακριτική διαδικασία αναμένεται να μπει στο επόμενο στάδιο άσκησης ποινικών διώξεων που θα αφορά σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων και του υπουργείου Μεταφορών. 

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.