Εντυπωσιακές φωτογραφίες αναδεικνύουν την Αγρια Ζωή της Λίμνης Κάρλας

Οι βραβευθέντες ερασιτέχνες φωτογράφοι με τον διοργανωτή του διαγωνισμού Αλέξανδρο Οικονομίδη και τον χορηγό της εκδήλωσης Κωνσταντίνο Μαραβέγια.
Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 2ου διαγωνισμού φωτογραφίας Άγριας Ζωής της Λίμνης Κάρλας «Αγλαΐα Τσεκούρα»

Περίσσεψαν τα χαμόγελα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων «Χρήστος Μαράτος» του ΕΠΑΛ Βελεστίνου για την απονομή των βραβείων του 2ου διαγωνισμού ερασιτεχνικής φωτογραφίας Άγριας Ζωής της Λίμνης Κάρλας «Αγλαΐα Τσεκούρα». Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες φωτογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για την ανάδειξη της Άγριας Ζωής της Λίμνης Κάρλας, καταγράφουν και αναρτούν στην ομάδα τους στο facebook στιγμιότυπα που εντυπωσιάζουν. Πρόκειται για μοναδικά τοπία αλλά και δεκάδες είδη ζώων, πουλιών και εντόμων που ζουν πέριξ της Λίμνης Κάρλας, σε ένα μοναδικό για την περιοχή οικοσύστημα το οποίο δημιουργήθηκε μετά την επανασύστασή της. Στη διαδικτυακή ομάδα “Φωτογράφοι της Λίμνης Κάρλας και της ευρύτερης περιοχής” στο facebook, αναρτώνται καθημερινά φωτογραφίες από κάθε γωνιά της λίμνης με την βοήθεια που προσφέρεται στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να είναι ανεκτίμητη. Η δράση της ομάδας αποτέλεσε πρόσφατα έμπνευση για τη δημιουργία ενός διαγωνισμού φωτογραφίας για να τιμηθεί η μνήμη της Βολιώτισσας καθηγήτριας και Φυσιογνώστριας Αγλαΐας Κ.Τσεκούρα. Κατά τη δεκαετία του 1990, η Βολιώτισσα καθηγήτρια μαζί με τον σύζυγό της, επίσης καθηγητή, Δημήτρη Οικονομίδη, παρακολούθησαν και κατέγραψαν συστηματικά την ορνιθοπανίδα της Λίμνης, μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Δεκάδες μαθητές Λυκείου, μέσω των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που οργάνωσε η ίδια με τον σύζυγό της, γνώρισαν και αγάπησαν τη Λίμνη και το Ορεινό Βόρειο Πήλιο, ενώ οι παρατηρήσεις τους κατέληξαν σε επιστημονικές ανακοινώσεις και συνεχή ενημερωτική και λογοτεχνική γραφή για δέκα περίπου χρόνια. Εμπνευστής του διαγωνισμού ο γιος της, Αλέξανδρος Οικονομίδης Παθολόγος Ιατρός και ερασιτέχνης φωτογράφος της Κάρλας, ο οποίος και συνεχίζει το έργο της μητέρας του καταγράφοντας με την φωτογραφική του μηχανή την ομορφιά της Λίμνης η οποία δεν είναι συχνά ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Νέων Τεχνολογιών – Μεταφορών – Επικοινωνιών Γιάννης Τέας, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρήγα Φεραίου Γιώργος Νέμτσας, ο πρ. Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κώστας Λεβέντης, πολλά μέλη και φίλοι της διαδικτυακής ομάδας των φωτογράφων της Λίμνης Κάρλας.

Τα βραβεία έλαβαν οι εξής φωτογράφοι:

1ο βραβείο – Κουκουτιάνος Γιώργος (Nikon D3500 kit 18-55 VR) Προσφορά της Περιφέρειας Θεσσαλίας
2ο βραβείο – Καζεπίδου Μαρία (2ήμερη διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο 3 αστέρων Lagou Raxi στον Λαύκο Πηλίου, προσφορά του ξενοδοχείου)
3ο βραβείο – Κουκουτιάνος Γιώργος (1ήμερη διανυκτέρευση στο Meni Sweet Luxury home στον Βόλο, προσφορά του ξενοδοχείου)
4ο βραβείο – Βουραζέρη Ελένη (2ήμερη διανυκτέρευση στο 1822 Makrinitsa Suites, προσφορά της επιχείρησης)
5ο βραβείο – Ανδρέας Οικονόμου (κατάδυση γνωριμίας στα νερά του Παγασητικού, προσφορά του καταδυτικού κέντρου του Χρήστου Ζούμπου.

Ο Γιώργος Κουκουτιάνος έλαβε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό, για το έργο του “Επίθεση” στην κατηγορία Μικρόκοσμος. Εδώ με τον πρ. Βουλευτή Μαγνησίας και χορηγό της εκδήλωσης, γιατρό Κωνσταντίνο Μαραβέγια.
Η Μαρία Καζεπίδου, νικήτρια του 2ου βραβείου στον διαγωνισμό για τη φωτογραφία της με τίτλο “Corpse” (πτώμα) στην κατηγορία Τοπίο.
Η Ελένη Βουραζέρη έλαβε το 4ο βραβείο στην κατηγορία “Άνθρωπος και περιβάλλον” για τη φωτογραφία της με τίτλο “Άνω Κερασιά”.

 

Ο Ανδρέας Οικονόμου έλαβε το 5ο βραβείο για την φωτογραφία του “Σπιτόφιδο” στην κατηγορία Αγρια Ζωή.

Επαίνους για τις αναρτήσεις τους έλαβαν και οι Νέστορας Φάνος, Μάριος Βασιλόπουλος, Μαρία Στυλιανίδου, Γιώργος Κουκουτιάνος, Ανδρέας Οικονόμου και Μαρία Καζεπίδου.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα μέλη της ομάδας, στη λίμνη Κάρλα έχουν καταγραφεί τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν

  • Περισσότερα από 20 είδη μεγάλων παρυδάτιων ανάμεσά τους και οι μεγάλοι πληθυσμοί
    Αργυρο και Ροδοπελεκάνων αλλά και Φοινικόπτερων.
  • Περισσότερα από 40 είδη μικρών παρυδάτιων ανάμεσά τους σπάνιες παρατηρήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο
  • 10 και πλέον είδη πάπιας και χήνας
  • 30 και πλέον είδη αρπακτικών, ανάμεσά τους χρυσαετοί, σπιζαετοί και θαλασσαετοί
  • 80 και πλέον είδη μικρότερων πτηνών

Όλα τα παραπάνω ζουν ανάμεσα σε λύκους, τσακάλια, αγριόγατες, ζαρκάδια και άλλα άγρια ζώα του βουνού και του λόγγου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.