Εντυπωσιάζει η Κάρλα με τα σπάνια είδη πουλιών!

Φωτογραφία Ιωάννης Κουτσερής (@_k.t.s_photos_)
Έχουν καταμετρηθεί 190 είδη , με πάρα πολλά να είναι απειλούμενα...

Με αφορμή τη δράση τοποθέτησης αναγνωριστικών δαχτυλιδιών σε πελαργούς της ευρύτερης περιοχής από τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή ο συντονιστής και βιολόγος Γιάννης Βέργος, αναφερόμενος στην βιοποικιλότητα που έχει αναπτυχθεί.
Ένα εκατομμύριο ευρώ διατίθεται στους φορείς για δράσεις παρακολούθησης διαχείρισης και ενημέρωσης σε προστατευόμενες περιοχές, με τον λευκό πελαργό να είναι προστατευόμενο είδος και ευρωπαϊκούς φορείς να το χαρακτηρίζουν ως τρωτό, καθώς ο πληθυσμός τους παρουσιάζει τάσεις μείωσης όπως ανέφερε ο κ. Βέργος. Πελαργός και πελεκάνος είναι άλλωστε δύο είδη που χαρακτηρίζουν την Κάρλα και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ανασύσταση της λίμνης. Ωστόσο ο κ. Βέργος επεσήμανε ότι βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας και απειλής, και αυτά ήταν τα κριτήρια επιλογής τους για δακτυλίωση.
Οι φωλιές των συγκεκριμένων ειδών είναι (όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε) σε στύλους ηλεκτροδότησης, με τον ΔΕΔΔΗΕ να συμμετέχει στη δράση προχωρώντας σε ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος, ώστε το επιστημονικό προσωπικό να πλησιάσει τους νεοσσούς.
Αφού λοιπόν οι νεοσσοί μετρήθηκαν και ζυγίστηκαν για να προσδιοριστεί και η ηλικία τους, στη συνέχεια έλαβαν το ειδικό δαχτυλίδι και επανατοποθετήθηκαν στις φωλιές. Μέσω αυτού του δαχτυλιδιού, που αποτελεί την πιο απλή αλλά και πιο έγκυρη μέθοδος παρακολούθησης, ενώ οι ειδικοί σχεδιάζουν και τοποθέτηση πομπών για να έχουν πιο ακριβή δεδομένα για τα πτηνά.

Αύξηση της επισκεψιμότητας

Όσον αφορά την Κάρλα, ο κ. Βέργος στάθηκε στο ενδιαφέρον επισκεπτών για τη φωτογράφιση των ειδών που υπάρχουν εκεί, επισημαίνοντας ότι έχουν καταμετρηθεί 190 είδη πουλιών, με πάρα πολλά να είναι απειλούμενα. Μάλιστα, προσφάτως εντοπίστηκε το είδος της αγκαθοκαλημάνας που υπάρχει σε μερικές δεκάδες ζευγάρια στη Βόρεια Ελλάδα και πλέον επισκέφτηκε τον ταμιευτήρα. Η επισκεψιμότητα παράλληλα παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία δέκα χρόνια με τις δράσεις που υλοποιούνται από τον Φορέα και τις υποδομές που διαθέτει, όπως το εκθεσιακό κέντρο στα Κανάλια.
Προς το παρόν η αλιεία απαγορεύεται, ωστόσο ο Φορέας θέλει να εκπονήσει σχέδιο ελεγχόμενης δράσης. Το ιχθυοαπόθεμα παρουσιάζει αύξηση, και ένα είδος που δείχνει ότι ακολουθείται η σωστή πορεία είναι η βίδρα που έχει κάνει την εμφάνισή της πλέον στην Κάρλα. «Ωστόσο καταγράφονται και τροχαία με θύματα άτομα του είδους αυτού» σημείωσε ο κ. Βέργος.
Η προσπάθεια λοιπόν στην Κάρλα συνεχίζεται, με τον Φορέα να είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, όπως τονίστηκε.
Φωτογραφία Ιωάννης Κουτσερής (@_k.t.s_photos_)

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.