Επιχειρηματικό επίκεντρο το στρατόπεδο «Γεωργούλα»

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Π.Θ., Άσπα Γοσποδίνη, υποψήφια Ευρωβουλευτή Κινήματος Αλλαγής

Την άποψη ότι η πόλη του Βόλου θα μπορούσε να αναπτυχθεί στα Βορειοευρωπαϊκά πρότυπα και να αποτελέσει μια οικονομική μηχανή, που θα φιλοξενήσει νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, εξέφρασε η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής – πολεοδομίας του Π.Θ. Άσπα Γοσποδίνη, υποψήφια Ευρωβουλευτής Κινήματος Αλλαγής, που μίλησε στο «Ράδιο Ένα».
Όπως είπε, ο χώρος του στρατοπέδου «Γεωργούλα», μπορεί να γίνει το καλύτερο επιχειρηματικό επίκεντρο με νέες επιχειρήσεις, ενώ κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή Μπέου, ότι είναι αρνητική σε προτάσεις για συνεργασία που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η πόλη είναι μια οικονομική μηχανή

Σύμφωνα με την υποψήφια Ευρωβουλευτή, η πόλη μπορεί να γίνει στα Βορειοευρωπαϊκά πρότυπα, όπως δείχνει πλήθος μελετών και διατριβών που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο. Όπως είπε, δεν έχει επικοινωνηθεί η ιδέα ότι η πόλη είναι μια οικονομική μηχανή. Ένας δήμαρχος στη δεκαετία του ’60 ή και αρχές του ’80 για να θεωρηθεί καλός, έπρεπε να μαζεύει τα σκουπίδια, να υπάρχει φωτισμός στους δημόσιους χώρους, να βάλει λουλούδια και φωτάκια.
«Στη σημερινή εποχή, αυτό είναι εκ του ουκ άνευ, αλλά η πόλη πρέπει να προσφέρει το χώρο για νέες οικονομικές δραστηριότητες και σε ένα γενικότερο επίπεδο πρέπει να πάμε σε εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, γιατί εκεί είναι το μέλλον της Ευρώπης, που έδιωξε τη βαριά και την απλά βιομηχανία, τις δημιουργικές βιομηχανίες και τον πολιτισμό», τόνισε η αρχιτέκτων – πολεοδόμος του Π.Θ.
Σύμφωνα με την κα Γοσποδίνη, στους χώρους που υπήρχε η πρώτη βιομηχανία (Επτά Πλατάνια) και στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. πρέπει να γίνουν ζώνες ειδικών πολεοδομικών και οικονομικών κινήτρων, ώστε να δοθούν φοροαπαλλαγές και ατέλεια στα Δημοτικά τέλη, για να μπορέσουν αυτές οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, να εγκατασταθούν εκεί και να έχουμε νεοφυείς επιχειρήσεις σε τομείς αιχμής.
Η υποψήφια ευρωβουλευτής είπε ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν clusters ομοειδών επιχειρήσεων και στις πόλεις δημιουργούνται συνεχώς σαν μανιτάρια νέα επίκεντρα.

Το «Γεωργούλα» επιχειρηματικό επίκεντρο

Αναφερόμενη στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» η Άσπα Γοσποδίνη είπε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, διεκδίκησαν όλα τα παλιά στρατόπεδα, με την πάροδο του χρόνου για νέες λειτουργίες και δραστηριότητες προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας.
Η ίδια κάλεσε τους κατοίκους της Ν. Ιωνίας να μη λυπούνται που θα φύγει το στρατόπεδο, γιατί θα γίνει το καλύτερο επιχειρηματικό επίκεντρο με νέες επιχειρήσεις.
Η υποψήφια Ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι για πρώτη φορά η Ν. Ιωνία θα βρεθεί οικονομικά μπροστά από τον Βόλο, αν γίνει ένα μεγάλο επιχειρηματικό επίκεντρο.
Η ίδια είπε ότι θα γίνει ανάπλαση του χώρου, θα μπουν ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), το κράτος θα δώσει τη γη, οι κατασκευαστικές – μελετητικές εταιρίες θα κάνουν την ανάπτυξη του χώρου, το κράτος θα πρέπει να δώσει κίνητρα (μειωμένη φορολογία, χωρίς Δημοτικά τέλη) για τις επιχειρήσεις που είναι στον τομέα αιχμής.
«Εάν σχεδιάσουμε σωστά, αυτό σε 3-5 χρόνια μπορεί να γίνει πραγματικότητα, εάν δε χαθούμε στις αρμοδιότητες και πάμε όπως οι Ευρωπαίοι, σε ολοκληρωμένη ανάπτυξη με το κλειδί στο χέρι και διαφανείς διαδικασίες» τόνισε αι πρόσθεσε ότι υο επιχειρηματικό επίκεντρο θα φέρει νέες θέσεις εργασίας για τη Ν. Ιωνία και για το Βόλο, θα έχει νέες επιχειρήσεις στον τομέα αιχμής και θα δώσει χρήματα στο κράτος, για να συντηρήσει κομμάτι του στρατοπέδου ως πράσινο και να συμπληρώσει τις υποδομές της Ν. Ιωνίας.
Φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτονικής μελέτησαν με λεπτομέρεια, το χώρο του στρατοπέδου εδώ και μια δεκαετία και η καθηγήτρια δεσμεύτηκε να παρουσιάσει διπλωματικές εργασίες μετά τις εκλογές.

Αρνητικός σε προτάσεις ο Δήμος

Η αρχιτέκτονας – πολεοδόμος επισήμανε ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ο συνεργάτης ο κάθε δημάρχος και εξέφρασε τη λύπη της, δήμαρχος Βόλου κ. Μπέος δεν συνεργάστηκε καθόλου με το Πανεπιστήμιο.
Όπως είπε το Π.Θ. και η ίδια προσωπικά έκαναν προτάσεις για ερευνητικά προγράμματα, στα οποία θα συμμετείχε ο Δήμος και ο δήμαρχος αρνήθηκε πεισματικά, διότι ένας άξονας αφορούσε στην ενσωμάτων προσφύγων και για το λόγο αυτό είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει.
Με καμία άλλη προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Βόλου δεν είχαμε τέτοια έλλειψη συνεργασίας παντελώς, επισήμανε η κα Γοσποδίνη, που συμπλήρωσε ότι ο κ. Μπέος συντάσσεται με τους ακροδεξιούς στην Ευρώπη. «Τον φοβίζουν οι ξένοι, που θα μπορούσαν, εάν ενσωματωθούν, να εργαστούν και να προσφέρουν στο Βόλο», δήλωσε και θύμισε τη συμβολή των εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών στα μεγάλα έργα που έγιναν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.