«Επιτροπή Αγώνα Πολιτών»: Ύποπτη για τη μυρωδιά πλαστικού η ΑΓΕΤ

Αναμένεται να γίνει προσφυγή για να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα

Την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ «δείχνει» ως ύποπτη για τη μυρωδιά καμένου πλαστικού που αιωρείται στην πόλη του Βόλου η «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών». Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει προσφυγή για να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα, μέχρις ότου αποδειχτεί ότι δεν η ΑΓΕΤ που προκαλεί τη δυσοσμία και μέχρις ότου η ΑΓΕΤ υλοποιήσει την υπόσχεση προς τους εργαζόμενους, για εγκατάσταση συστήματος διαρκούς δειγματοληψίας και μέτρησης.
Όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα» το μέλος της επιτροπής Στέλιος Λημνιός, προσφύγαμε πολλές φορές στις αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για να εντοπίσουμε την πηγή της οσμής του καμένου πλαστικού, αλλά δεν βρέθηκε κάποιος ύποπτος ρυπαντής μέχρι τώρα.

«Δεν υπάρχει επάρκεια μηχανημάτων και επιστημόνων»
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να το αιτιολογήσουν αυτό και ο πιο προφανής λόγος είναι ότι δεν υπάρχει επάρκεια μηχανημάτων και επιστημόνων που μπορούν να διερευνήσουν συστηματικά το περιβαλλοντικό αυτό πρόβλημα», τόνισε.
Ο ίδιο είπε ότι δεν θέλει να πιστεύει ότι υπάρχει ολιγωρία ή αδιαφορία, γιατί είναι κάτι που αφορά τους ίδιους τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη, μεταξύ αυτών και οι υπάλληλοι και οι πολιτικοί προϊστάμενοι.
«Το θέμα είναι ότι η ΑΓΕΤ συνεχίζει να καίει πλαστικά. Είναι θετικό ότι δεν τα φέρνει από την Ιταλία με καράβι, γιατί μετά τις κινητοποιήσεις θορυβήθηκε και δεν θέλει να προκαλέσει την τοπική κοινωνία, αλλά οδικώς με κλειστά φορτηγά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη», επισήμανε το μέλος της επιτροπής αγώνα πολιτών.
Ο κ. Λημνιός είπε ότι οι μετρήσεις που έγιναν, έδειξαν ότι καίει διοξίνες, αν και είναι κάτω από τα όρια, που όμως είναι θεσπισμένα από τους ίδιους τους βιομήχανους, ενώ υπενθύμισε την απάντηση που έδωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος σε ερώτηση Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, ότι πράγματι υπάρχει υπέρβαση, αλλά είναι κάτω από τα όρια, ενώ τόνισε ότι αυτές οι υπερβάσεις αφορούν έναν – έναν ρύπο χωριστά και αθροιστικά μπορούν να είναι μέχρι 60 ώρες ετησίως, ενώ αφορούν κάθε μονάδα καύσης και όχι ένα εργοστάσιο. Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα είπε ότι εάν είναι η ΑΓΕΤ ένοχη, για τη μυρωδιά του πλαστικού, δεν θα προδοθεί από μόνη της και θα επιλέξει εκείνο το καύσιμο που είναι καταλληλότερο, για να μην υπάρξουν υπερβάσεις στις μετρήσεις.

Θα προσφύγει δικαστικά
Η «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών», επειδή η μυρωδιά πλαστικού είναι έντονη, σε συνεργασία με τρεις δικηγόρους της πόλης μας, που προσφέρονται εθελοντικά, έχει διερευνήσει το θέμα της πρόληψης και ενδέχεται άμεσα να προσφύγει, σε τοπικό επίπεδο δικαστικά, για να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα, μέχρις ότου αποδειχτεί ότι δεν είναι η ΑΓΕΤ που προκαλεί τη δυσοσμία και μέχρις ότου η ΑΓΕΤ υλοποιήσει την υπόσχεση προς τους εργαζόμενους, για εγκατάσταση συστήματος διαρκούς δειγματοληψίας και μέτρησης, που θα μπορούσε να είναι αξιόπιστο, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε επιτροπή κοινωνικού ελέγχου.
Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα, ανοίγει ξανά τον κύκλο ενημέρωσης με εκδηλώσεις που θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη με προσκεκλημένη μια Μεξικάνα, ισπανικής καταγωγής καθηγήτρια Πανεπιστημίου, που μελετά τις συνέπειες της καύσης αποβλήτων και σκουπιδιών στις τσιμεντοβιομηχανίες, έχει κάνει έρευνες σε πολλές χώρες και θα πληροφορήσει τους Βολιώτες από πρώτο χέρι.

Να γίνει ευρύτατη αποδοχή του προβλήματος
Ο ίδιος είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ΑΓΕΤ Βόλου, αλλά έξι τσιμεντοβιομηχανίες στη χώρα, που κατόρθωσαν και πήραν παρεκκλίσεις για τους ίδιους ρύπους, καθώς καίνε σκουπίδια, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει ευρύτατη αποδοχή του προβλήματος από ένα ειδικό Δικαστήριο που θα ορίσει νέες μελέτες και πραγματογνωμοσύνες.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, έχει ανοιχτό το θέμα στο ΣτΕ και θα συζητηθεί στις 7 Νοεμβρίου, που είναι πιθανόν να τεθεί και αυτή η παράμετρος στο τραπέζι και το θέμα να πάρει άλλη διάσταση, διότι οι κάτοικοι του Αλιβερίου Εύβοιας, που προσέφυγαν πρώτοι έχασαν την προσφυγή, στηριγμένοι σε άλλες παραμέτρους. «Εμείς έχοντας υπόψη την απορριπτική απόφαση, είδαμε ξανά την προσφυγή που στηρίζεται και σε καινούργια στοιχεία, ενώ θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.