«Επιτροπή κατά της καύσης σκουπιδιών»: Ξεκινούν μετρήσεις σε δημόσιους χώρους για διοξίνες και μέταλλα

Μετά από συνεργασία με την Π.Ε. Μαγνησίας. Αμφισβητούμε τον τρόπο των μετρήσεων στην ΑΓΕΤ

Ξεκινούν μετρήσεις από αρμόδια επιτροπή που θα συσταθεί σε συνεργασία με την Π.Ε. Μαγνησίας και τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, σε δημόσιους χώρους του Βόλου, για την καταγραφή διαχρονικά, των διοξινών και των βαρέων μετάλλων, όπως είπε στο «Ράδιο-Ένα 102,5», το μέλος της «Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ» Στέλιος Λημνιός. Ο ίδιος υποστήριξε, ότι «αμφισβητούμε τον τρόπο των μετρήσεων και …περιμέναμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αναφορικά με τους ελέγχους στην ΑΓΕΤ».

«Οι διοξίνες λειτουργούν σωρευτικά»

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε με αφορμή τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων ελέγχων που έγιναν στην ΑΓΕΤ τον περασμένο Μάιο, «αυτή η ανακοίνωση δεν αποτελεί νέα πληροφόρηση περιμέναμε ότι τα όρια που θα δίνονταν στη δημοσιότητα θα ήταν κάτω των νομίμων. Παρόλο αυτά, δε θα πρέπει να ξεχνούμε ότι δεν υπάρχουν όρια στις διοξίνες. Αυτές λειτουργούν σωρευτικά . Δηλαδή και το γεγονός ότι είναι κάτω από τα θεσπισμένα όρια, δε σημαίνει ότι εξαφανίζονται και καταστρέφονται. Αντιθέτως, συσσωρεύονται στις γύρω περιοχές, στον αέρα και στο χώμα, με αποτέλεσμα αυτά να περνούν στην τροφική αλυσίδα. Αυτό συνέβη δέκα χρόνια πριν σε άλλη περιοχή, όπου τα όρια που έδειχναν οι μετρήσεις του εργοστασίου ήταν για πολλά χρόνια κάτω από τα προβλεπόμενα. Όμως κάποια στιγμή η περιοχή μολύνθηκε ανεπανόρθωτα με τα γνωστά αποτελέσματα. Πέραν τούτου, εμείς αμφισβητούμε και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι μετρήσεις. Εκτός ότι η Επιτροπή πολιτών δεν κλήθηκε ποτέ στην Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου, που τόσο πολύ διατυμπανίζει το Υπουργείο, αλλά μέσα στην ΑΓΕΤ, δεν έχει κανείς τη δυνατότητα να δει την ώρα που το καύσιμο μεταφέρεται. Αυτά ελέγχονται από μία αίθουσα που έχει σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και όλα ρυθμίζονται από εκεί. Δεν ισχυρίζομαι βέβαια, ότι υπάρχει παραπλάνηση. Απλώς λέω ότι δεν υπάρχουν ασφαλή όρια για τις διοξίνες».

«Επιτροπή Ελέγχου Διοξινών στα πάρκα»

Το θέμα της ΑΓΕΤ αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης χθες, μεταξύ της «Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης» και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη.
Όπως δήλωσε ο κ. Λημνιός, «πριν από ενάμιση μήνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, υπήρξε μια δέσμευση του συμβουλίου και του Περιφερειάρχη, να χρηματοδοτηθεί μια διαχρονική μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον της πόλης και όχι στα φουγάρα της ΑΓΕΤ. Δηλαδή ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό, να γίνει μια καταμέτρηση σε διάφορες χρονικές περιόδους, στα πάρκα και στους δημόσιους χώρους, κυρίως εκεί, που η «Μελέτη Διασποράς Ρύπων», δείχνει ότι συσσωρεύονται οι ρύποι. Δηλαδή οι περιοχές του Καραγάτς, του Νοσοκομείου, της Νέας Δημητριάδας… Σε αυτές τις περιοχές, εμείς έχουμε κάνει έναν προσχεδιασμό σαν «Επιτροπή Πολιτών» και θα συνεργαστούμε με τους υπαλλήλους της Περιφέρειας προκειμένου αυτά να γίνουν πράξη».

«Σε λίγα χρόνια θα γνωρίζουμε…»

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής, «η κα Κολυνδρίνη αποδέχθηκε να αρχίσει πλέον η υλοποίηση αυτού του σχεδίου, θα ορίσει δύο υπαλλήλους από την Επιτροπή Περιβάλλοντος για να συνεργαστούμε, ώστε με τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» στα πάρκα της πόλης που θα επιλέξουμε, να μπορούμε από σήμερα να κάνουμε καταγραφή των βαρέων μετάλλων, αλλά και τις διοξίνες στα κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής. Με αυτή την έννοια θα μπορέσουμε σε λίγα χρόνια, εάν η ΑΓΕΤ συνεχίζει και κανείς δεν την εμποδίσει να συνεχίζει να καίει απόβλητα, θα γνωρίζουμε ποια θα είναι η διαφορά συσσώρευσης των βαρέων μετάλλων». Ο κ. Λημνιός τόνισε ότι η κα Κολυνδρίνη έδωσε εντολή στον προϊστάμενο των υπηρεσιών κ. Πουρνάρα, να συνεργαστεί με την επιτροπή πολιτών, πάνω σε αυτό το θέμα, προκειμένου, να αρχίσει να υλοποιείται. Αφού οριστεί η Επιτροπή, ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις σε τυπικό επίπεδο στα όργανα για να υπάρξει και η σχετική χρηματοδότηση, να γίνει η συνεργασία με τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ , ώστε να καθοριστούν με ποιον τρόπο θα γίνονται οι δειγματοληψίες και με ποια συχνότητα.
Ο κ. Λημνιός διευκρίνισε τέλος, ότι «από την 1η Απριλίου μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε άλλο καράβι να έρθει στην περιοχή μας με απόβλητα. Έρχονται βέβαια με φορτηγά, αλλά προφανώς έρχονται σε μικρότερες ποσότητες, αλλά δείχνει ότι οι πιέσεις της πόλης «έπιασαν τόπο» αν σκεφθεί κανείς ότι από τα Χριστούγεννα μέχρι τον Απρίλιο είχαν έρθει τέσσερα καράβια».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.