Έρχεται «κούρεμα» για οφειλές σε Δημόσιο και Τράπεζες

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης (αριστερά) και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης
Από τις 3 Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων (Ν. 4469/2017), ανέπτυξε από το Βόλο ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, επιχειρηματίες όλων των κλάδων έσπευσαν να ενημερωθούν για τις διατάξεις του νέου νόμου, που αποτελεί πλέον την τελευταία ελπίδα τους για την συνέχιση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητες υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Ο μηχανισμός που ψηφίστηκε και αποτελεί νόμο του κράτους, επιδιώκει να δώσει «ανάσα» στις επιχειρήσεις δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν το σύνολο των χρεών τους με τους πιστωτές τους (Τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές) στη βάση μιας μελέτης βιωσιμότητας την οποία πρέπει να διενεργήσουν. Μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων για την ένταξη στον μηχανισμό είναι οι επιχειρήσεις να λειτουργούν κανονικά, να έχουν έως τις 31/12/2016 συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους, άνω των 20.000 ευρώ και να έχουν θετική θέση σε μία από τις τρεις τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις. Η έναρξη εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών θα γίνει από τις 3 Αυγούστου 2017.

Σύμφωνα με στοιχεία της KPMG η Ελλάδα βρίσκεται 2η θέση μετά την Κύπρο, σε ότι αφορά το ποσοστό «κόκκινων» δανείων επί του συνόλου των τραπεζικών χορηγήσεων με 37% να είναι επισφαλή, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 2%.

Ο κ. Κουρμούσης απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις επιχειρηματιών, λύνοντάς τους όποιες απορίες είχαν σχετικά με τον μηχανισμό ο οποίος θα πλεύσει ως σανίδα «σωτηρίας» λόγω της συσσώρευσης χρεών των επιχειρήσεων που έχει προκαλέσει και «χιονοστιβάδα» κατασχετηρίων το τελευταίο διάστημα. Ο ειδικός γραμματέας περίγραψε το νομικό πλαίσιο μέσω ερωταπαντήσεων, με πολλές από αυτές να στοχεύουν σε πρακτικά ζητήματα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων, που βασίζεται στο TAXIS, ήδη έχει παρουσιαστεί στις τράπεζες και θα είναι διαθέσιμη στις 8 Αυγούστου. «Κλειδί» στην όλη διαδικασία αποτελεί το γεγονός ότι εντός πέντε ημερών από την υποβολή της αίτησης παύουν εντελώς τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών και ανοίγει η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Πλήθος επιχειρηματιών της Μαγνησίας παρακολούθησε την εκδήλωση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
Πλήθος επιχειρηματιών της Μαγνησίας παρακολούθησε την εκδήλωση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Με βάση τις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί υπάρχει δυνατότητα διαγραφής μέρους της οφειλής και ρύθμισης του υπολοίπου σε 120 δόσεις για οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ για τις τράπεζες δεν ισχύει αυτός ο περιορισμός. Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση «τα χρέη προς τράπεζες έχουν ανέλθει περίπου στα 100 δις ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό οφείλεται και προς το Δημόσιο, ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό χρέος μεταξύ ιδιωτών το οποίο είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Η ρύθμιση των οφειλών σίγουρα θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων έχουν φθάσει σε σημείο από τη μία να πληρώνουν και το χρέος να αυξάνεται λόγω των τόκων και των προστίμων. Πλέον δίνεται η δυνατότητα να «κουρευτεί» το πλασματικό αυτό χρέος και να μείνει το πραγματικό χρέος που μπορεί να πληρώσει η επιχείρηση και με τη ρευστότητα που της απομένει να προχωρήσει μπροστά, άρα είναι όντως μια ανάσα για τις επιχειρήσεις.» Όσες επιχειρήσεις επιθυμούν θα μπορούν να αναζητήσουν συμβουλές μέσω του μητρώου των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών οι οποίοι αφού περάσουν πρώτα από εκπαίδευση θα μπορούν να παρέχουν τεχνική βοήθεια σε νομικά αλλά και οικονομικά ζητήματα. Πρόκειται για τους λεγόμενους «συντονιστές» οι οποίοι θα συντονίζουν την διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ οφειλετών και πιστωτών. Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση, όπως αναφέρθηκε αυτή εφόσον καταλήξει σε συμφωνία για το 60% του χρέους οι πιστωτές του υπόλοιπου 40% συμφωνούν με τους όρους αποπληρωμής των υπόλοιπων, εφόσον δεν έχουν συμμετάσχει στην αρχική διαπραγμάτευση.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Τέλης Μπασδάνης «βρισκόμαστε σε μια πραγματικά δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία, όπου το ρευστό λείπει από την αγορά. Με τις επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα βασικά τους ζητήματα. Εάν δεν αλλάξει το κλίμα στην αγορά και δεν έρθουν χρήματα. Εάν δεν σταματήσει αυτή η φορο-λαίλαπα που υπάρχει σήμερα και δεν υπάρξει μια στροφή αναφορικά με το ισχύον φορολογικό πλαίσιο, φοβάμαι ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε πολλά λουκέτα στην αγορά μας.» Ο κ. Μπασδάνης μετά από πρόταση του Βουλευτή Μαγνησίας Μάκη Μπαλλή, τόνισε πως έχει ξεκινήσει ήδη ο σχεδιασμός για την δημιουργία ειδικού γραφείου για την παροχή συμβουλών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Στην αρχή της εκδήλωσης τον λόγο πήραν οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Μεϊκόπουλος και Μπαλλής οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες για ανάσα που προσφέρει ο συγκεκριμένος νόμος στις επιχειρήσεις, ενώ από την πλευρά του ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχαν ληφθεί επί προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ παραδέχθηκε πως και ο νέος νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στην εκδήλωση, εκτός των προαναφερόμενων Βουλευτών, παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Βασίλης Χατζόπουλος, μέλη των διοικήσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, της ΟΕΒΕΜ, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ένωσης Ξενοδόχων, αντιπρόσωπος του ΣΒΘΚΕ και αρκετοί επιχειρηματίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.