Έρχεται … «βροχή» πλειστηριασμών

Ακινήτων από τις τράπεζες, όπως τονίστηκε σε ημερίδα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιχειρήσεων

«Βροχή»… πλειστηριασμών αναμένεται, τόσο μέχρι το τέλος του χρόνου και ειδικά από τις αρχές του 2018 από τις τράπεζες, για οφειλές τόσο επιχειρηματικών, όσο και καταναλωτικών δανείων, καθώς πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ ήδη ξεκίνησε η πώλησή τους σε ξένα fuds, ενώ η ηλεκτρονική διαδικασία πλειστηριασμών είναι πιο εύκολη και τα πράγματα θα αγριέψουν!

Τα παραπάνω τόνισε σε ημερίδα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Μαγνησίας, η Ιωάννα Αναστασοπούλου, δικηγόρος, διδάκτωρ Νομικής και νομικός σύμβουλος στο Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιριών και ΕΒΕ, που ασχολείται με το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εδώ και μια τριετία.

Όπως είπε, είναι ένα θέμα που φτάνει στην κορύφωσή του και θα δούμε όλες τις εξελίξεις άμεσα. «Νομίζω ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι επιχειρηματίες τι πρόκειται να συμβεί. Είναι γεγονός ότι θα βγουν πάρα πολλά ακίνητα στον πλειστηριασμό και θα προχωρήσουν πολύ δυναμικά οι εξελίξεις», προέβλεψε η καθηγήτρια νομικής.

Η ίδια εξήγησε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει για πόσα ακίνητα μιλάμε και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί θα εμφανιστούν με μεγάλη εντατικοποίηση και οι τράπεζες είναι έτοιμες να αγοράσουν πολύ καλά ακίνητα.

Οι τράπεζες θέλουν πρώτες ρύθμιση
Σύμφωνα με τη νομικό, επειδή υπάρχει ο εξωδικαστικός υπάρχει το ενδεχόμενο να θέλουν οι επιχειρηματίες να κάνουν τη διαπραγμάτευση οι ίδιοι με τις τράπεζες και να μην προχωρήσουν στον εξωδικαστικό, διότι με τη διαδικασία αυτή αναμιγνύονται το δημόσιο και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να πάρουν και αυτοί κάποιο μερίδιο.
«Φαίνεται ότι οι τράπεζες θέλουν πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση με τον εξωδικαστικό, οι επιχειρήσεις να έχουν φροντίσει να έχουν ρυθμίσει τα δικά τους δάνεια και μάλιστα ακούσαμε σε άλλη εκδήλωση ότι έχουν γίνει πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις από τράπεζα για τη ρύθμιση των δανείων, ώστε οι οφειλές να μην πάνε στον εξωδικαστικό», σημείωσε η κ. Αναστασοπούλου.
Η ίδια τόνισε ότι με τον εξωδικαστικό γίνεται μια ολιστική προσέγγιση, καθώς ο επιχειρηματίας θα ρυθμίσει ό,τι υποχρεώσεις έχει προς προμηθευτές του και προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Όπως είπε, οι τράπεζες θέλουν να πάρουν τη «μερίδα του λέοντος», πριν έρθουν και οι υπόλοιποι να πάρουν και αυτοί.
Η δικηγόρος παρατήρησε μια διστακτικότητα εκ μέρους των επιχειρηματιών και τόνισε ότι διστακτικοί είναι και οι λογιστές, που έχουν την εντύπωση ότι όλη η δουλειά θα πέσει πάνω τους και διστάζουν να προτείνουν στον επιχειρηματία να προχωρήσει.

φοροτεχνικοι

Πόσοι μπήκαν
Όσον αφορά στη διαδικασία του εξωδικαστικού η κ. Αναστασοπούλου δήλωσε ότι είναι περίπου 190 εταιρίες που έχουν ενταχθεί και είναι πλήρης ο φάκελός τους, στο δίμηνο που ξεκίνησε η διαδικασία, ενώ στην πλατφόρμα έχουν μπει περίπου 5.000 ως 6.000 επιχειρήσεις.
Η νομικός δήλωσε ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην επιλογή του συμβούλου του, να ψάξει και να δει τι εχέγγυα υπάρχουν και να ρωτήσει.
Ο Γιώργος Γραβιάς δικηγόρος, συνεργάτης του εξωδικαστικού τρόπου επίλυσης διαφορών, τόνισε ότι είναι ένα εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων, είναι νωρίς ακόμη να εκτιμηθεί η επιτυχία του θεσμού και οι επιχειρηματίες πρέπει να σκεφτούν στα σοβαρά, να προετοιμαστούν σωστά με τους συμβούλους τους, που είναι νομικοί, φοροτεχνικοί και οικονομολόγοι και να επικεντρώσουν στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις που έχουν ένα σοβαρό πλάνο και σχέδιο αναδιάρθρωσης, έχουν τη δυνατότητα να δουν μια διαφορετική μέχρι τώρα προσέγγιση, με ολιστική αντιμετώπιση του θέματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.