Με μηνύματα για την ενθάρρυνση του μητρικού θηλασμού ολοκληρώθηκε πρόσφατα η εβδομάδα Μητρικού θηλασμού που γιορτάστηκε σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα.
Η κ. Μαρία Γεωργακού, σύμβουλος μητρικού θηλασμού στον Βόλο, της La Leche League -Σύνδεσμος Θηλασμού- μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τον θηλασμό, για τα οφέλη του, αλλά και για τα εξωγενή εμπόδια που υπάρχουν.
Είναι γνωστό πως το μητρικό γάλα αποτελεί την πρώτη τροφή του βρέφους και εκτός από το να τραφεί το βοηθά να συνδεθεί με τη μητέρα κι εκείνη με τη σειρά της με το παιδί της. Ο μητρικός θηλασμός είναι για πολλές γυναίκες μια ιεροτελεστία όχι μόνο της ίδιας, αλλά ολόκληρης της οικογένειας, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως, όσο περισσότερο θηλάζει ένα παιδί, τόσο προστατευμένο είναι από διάφορες ασθένειες.
Η κ. Γεωργακού τόνισε πως μέσα από τις δράσεις που γίνονται για την αξία του μητρικού θηλασμού γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν μητέρες και γυναίκες που είναι μεν ενημερωμένες, ωστόσο χρειάζεται αυτό να γίνει ευρύτερα γνωστό και να ενημερωθεί η οικογένεια και η κοινωνία.
Μητέρες αναγκάζονται να σταματήσουν τον θηλασμό
«Το κόστος του μη θηλασμού έχει τεράστιες επιπτώσεις και σε ατομικό, σε οικογενειακό αλλά και σε ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο, οπότε και στις εργασιακές μας σχέσεις επηρεάζει πολύ ο θηλασμός. Είναι πάρα πολλές οι μητέρες που θηλάζουν και θέλουν να θηλάσουν τα παιδιά τους, παρόλα αυτά οι εργασιακοί περιορισμοί που μπορεί να υπάρχουν στον χώρο εργασίας τους, τις δεσμεύει και πολλές από αυτές αναγκάζονται να διακόψουν ή έστω να περιορίσουν τον θηλασμό», εξήγησε η κ. Γεωργακού. Για τον λόγο αυτό η φετινή εβδομάδα μητρικού θηλασμού είχε ως πυρήνα την ενθάρρυνση του θηλασμού και κυρίως στον εργασιακό τομέα και όχι μόνο για την μητέρα, αλλά και για τους δύο γονείς.
Σύμφωνα με την ίδια αν και υπάρχει νομοθεσία και διατάξεις που σχετίζονται με τον θηλασμό, γίνεται προσπάθεια να διευρυνθούν και να αφορούν και στους δύο γονείς, γιατί , όπως σημείωσε η κ. Γεωργακού, όταν και ο πατέρας λαμβάνει βοήθεια για το παιδί του είναι καλύτερες οι συνθήκες και για τη μητέρα να θηλάσει, οπότε το οικογενειακό επίπεδο γίνεται καλύτερο.
Επιζητούν ψυχολογική υποστήριξη
Σε ότι αφορά στις απορίες των νέων μητέρων και των γυναικών εν γένει η κ. Γεωργακού τόνισε ότι τόσο η ίδια όσο και άλλες σύμβουλοι μητρικού θηλασμού, λαμβάνουν ερωτήσεις για τα πρακτικά προβλήματα ή τι προκλήσεις αντιμετωπίζει μία νέα μητέρα, αλλά συνήθως αυτό που βλέπουν περισσότερο, είναι η ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται οι γυναίκες.
Στον Βόλο, υπάρχει η τοπική ομάδα μητρικού θηλασμού, που συναντάται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενώ είναι τακτική η μηνιαία της συνάντηση, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν μητέρες, γονείς και όποιος ενδιαφέρεται για τον θηλασμό.
«Εκεί γίνεται ένα μοίρασμα ένας συντονισμός, μια συζήτηση, που μπορεί να ενημερωθεί κάποιος, αλλά και να ακούσει άλλες μητέρες, να μάθει πράγματα να μοιραστεί εμπειρίες.
Υποστήριξη γύρω από την κάθε οικογένεια
Δημιουργείται ένα χωριό, μια κοινότητα υποστήριξης γύρω από την κάθε οικογένεια που αυτό λείπει τα τελευταία χρόνια, ειδικά από την περίοδο του κορωνοϊού και μετά πιο έντονα καθώς απομονωνόμαστε ακόμη περισσότερο. Χτίζοντας κάθε οικογένεια ένα δίκτυο υποστήριξης μπορούμε να υποστηριχθούμε καλύτερα και να δράσουμε καλύτερα», είπε τέλος κ. Γεωργακού.
Πληροφορίες για τις δράσεις και τις συναντήσεις μπορείτε να λάβετε στο www.lllgreece.org, ενώ η κ. Γεωργακού επεσήμανε πως εάν μια γυναίκα δεν μπορεί να συμμετάσχει στις συναντήσεις δια ζώσης, μπορεί να το κάνει διαδικτυακά και πάντα δωρεάν.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου