Εργαζόμενοι ΑΓΕΤ για RDF: Στον έλεγχο των δεσμεύσεων και η κοινωνία πολιτών

Όπως συμβαίνει στο εξωτερικό τονίζει ο πρόεδρος Β. Κουκλουμπέρης, «αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους ελεγκτές»

Το γεγονός ότι η ΑΓΕΤ δεσμεύτηκε να ενημερώσει την τοπική κοινή γνώμη για τα σχέδιά της σχετικά με την καύση RDF και SRF, τη στιγμή που προχωράει την επένδυση για την εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού, τονίζουν οι εργαζόμενοι, που προσθέτουν ότι η ανακοίνωση των έξι σημείων που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση βουλευτών με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος ήταν και δικά τους αιτήματα.
Τα παραπάνω ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Βάιος Κουκλουμπέρης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ, που δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι συμμερίζονται στην ανησυχία του κόσμου και ζητούν να γίνει η επιδημιολογική μελέτη που προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας. Ακόμη ανέφερε ότι, σε αντίθεση με ό,τι ακούστηκε στη συνάντηση στο «Παρκ», υπάρχει εξοπλισμός καταμέτρησης διοξινών, για τον οποίο έχει δεσμευτεί ότι θα τοποθετήσει η ΑΓΕΤ.

κουκλουμπερης
«Κάηκαν 1.000-1500 τόνοι»
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία, δήλωσε ότι η εταιρία έχει άδεια καύσης του RDF για 7.500 τόνους και εκείνο που γνωρίζουν οι εργαζόμενοι είναι ότι έχει κάψει δοκιμαστικά 1000-1500 τόνους, διότι αυτή την ποσότητα μπόρεσε να προμηθευτεί από την εγχώρια αγορά.
Στη συνάντηση που ζήτησαν οι εργαζόμενοι και στην ενημέρωση που είχαν, σύμφωνα με τον κ. Κουκλουμπέρη, πληροφορήθηκαν από την εταιρία ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, (που συνεχίζονται και δεν έχουν ολοκληρωθεί), ανέρχονται σε περίπου 5 εκ. € μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ τόνισε ότι έχουν γίνει αρκετές από τις εργασίες που επιβάλλεται να γίνουν.
Ανησυχούν και οι εργαζόμενοι
«Η ανησυχία των συμπολιτών μας και κυρίως των εργαζομένων είναι μεγαλύτερη και δικαιολογημένη, διότι πρόκειται για κάτι νέο και, δυστυχώς, έχουμε αυτή την τάση στη χώρα μας να δαιμονοποιούμε τα πράγματα, χωρίς νηφαλιότητα και πολλές φορές για άλλους μικροπολιτικούς λόγους και σκοπιμότητα και να δημιουργούμε μεγαλύτερη ανησυχία απ’ ότι πρέπει και απ’ ότι επιβάλλεται για να λύσουμε ένα ζήτημα», δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ.
«Η υγεία και η ασφάλεια εργαζομένων
και πολιτών, δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά»
Ο ίδιος ανέφερε ότι δικαιολογημένη είναι κάθε ανησυχία και οι εργαζόμενοι πρώτοι δεν έβαλαν και δεν θα βάλουν καμία αντιστάθμιση στην υγεία τους, με οποιοδήποτε οικονομικό όφελος. «Η υγεία και η ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών, δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά, με τη λειτουργία του εργοστασίου», δήλωσε ο Βάιος Κουκλουμπέρης.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων, είπε ότι η ανακοίνωση των βουλευτών και της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα μετά τη σύσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, δείχνει ορισμένα πράγματα που οι εργαζόμενοι στην ΑΓΕΤ από την πρώτη στιγμή και μετά την ενημέρωση της εταιρίας, αναφέρει ότι είναι μια πρακτική που δεν είναι άγνωστη.
Ο κ. Κουκλουμπέρης, που έχει επισκεφθεί αρκετά εργοστάσια τσιμέντου στην Ευρώπη, ανέφερε ότι η καύση RDF και κυρίως SRF, που είναι ηπιότερο υλικό, είναι συνήθης πρακτική και ίσως η λύση απέναντι στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, των τοπικών κοινωνιών και της Αυτοδιοίκησης, για το τι κάνουν με αυτά τα υλικά από την ανακύκλωση των σκουπιδιών που δεν ανακυκλώνονται, όπως είπε.
«Εάν δεν έχουμε εμπιστοσύνη
στους ελέγχους, το θέμα είναι πολιτικό»

Ο ίδιος συμφώνησε με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας ότι πρέπει να δούμε για τι πράγματα μιλάμε και ν’ αφήσουμε τις άναρθρες κραυγές που δημιουργούν πανικό, που δαιμονοποιούν καταστάσεις και να συζητήσουμε τι ακριβώς θέλουμε, προς ποια κατεύθυνση στοχεύουμε και τι πρακτικές χρησιμοποιούνται.
«Εάν αυτά που περιγράφονται στην ανακοίνωση γίνουν, τότε θεωρώ ότι το πρόβλημα μετατοπίζεται αλλού. Εάν το πρόβλημά μας είναι ποιος θα το ελέγξει και δεν έχουμε εμπιστοσύνη, τότε πρόκειται για σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα και είναι ζήτημα που έχει να κάνει με το πως διαχειρίζεται όλη αυτή η κατάσταση», ήταν η δήλωση του κ. Κουκλουμπέρη.

Στον έλεγχο και η κοινωνία πολιτών
Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι ο ελβετός, ο αυστριακός, ο γερμανός, ο άγγλος, ο ισπανός είναι πιο ευαίσθητος ή πιο αναίσθητος από μας και τόνισε ότι στην επίσκεψή του σε εργοστάσιο στην Ισπανία που καίει 100% RDF και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κωμοπόλεις, ρώτησε πως διαχειρίστηκαν το θέμα, για να του απαντήσουν ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, αλλά στην κρατική επιτροπή διαχείρισης και ελέγχου βρίσκεται η κοινωνία των πολιτών (επιστημονικοί σύλλογοι, Αυτοδιοίκηση κλπ.).
«Αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς που νομοθετούν, σε αυτούς που ελέγχους και σ’ αυτούς που επιβάλλουν τους νόμους, τότε το πρόβλημα είναι αλλού και όχι αν επιτρέπεται ή όχι ή αν είναι συνήθης πρακτική ή αν επιστημονικά τεκμηριώνεται η καύση του SRF ή του RDF ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού καυσίμου», δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία.
«Προτροπή όλων να είμαστε
κάτω των οριακών τιμών»
Ο κ. Κουκλουμπέρης είπε ότι υπάρχει νομοθεσία και οι οριακές τιμές και προτροπή όλων των εργαζομένων ανά την Ευρώπη είναι να είμαστε κάτω των οριακών τιμών, με συνεχή προσπάθεια και τόνισε ότι με τα υβριδικά φίλτρα στην ΑΓΕΤ τα τελευταία χρόνια, η τοπική κοινωνία και οι εργαζόμενοι κατάφεραν να αποκτήσουν σχέση εμπιστοσύνης αμφίδρομη, προς όφελος όλων.
Ο ίδιος είπε ότι και σήμερα, που έχει ανοίξει ένα μεγάλο θέμα, πρέπει να εξετάσουμε με τα σημερινά δεδομένα ως χώρα τι ανάπτυξη θέλουμε, πως τη θέλουμε, με ποιους όρους και προς όφελος ποιών, τονίζοντας ότι αν είναι για όφελος μόνο των εταιριών δε μας ενδιαφέρει, ενώ αν είναι για όλους, οι εργαζόμενοι θα σταθούν συμπαραστάτες.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων η εταιρία δήλωσε ότι θα βγει και θα ενημερώσει.
Φαινόμενα πνευμονοκονίασης

Στα όσα ακούστηκαν για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου από τη ρύπανση ο κ. Κουκλουμπέρης ζήτησε να μην ανακυκλώνουμε θέματα που τρομοκρατούν τον κόσμο και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής της επιδημιολογικής μελέτης που πρότεινε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου.
Όπως είπε η Ομοσπονδία Προσωπικού των Τσιμεντοβιομηχανιών είχε κάνει επιδημιολογική μελέτη σε σχέση με τα βαρέα και ανθυγιεινά και σύμφωνα με την οποία ο καρκίνος δεν είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος θνησιμότητας στην τσιμεντοβιομηχανία, αλλά υπήρχαν φαινόμενα πνευμονοκονίασης τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η μελέτη του 2007 που δείχνει τις πηγές ρύπανσης της πόλης και μια απ’ αυτές ήταν και η βιομηχανία. «Δεν υπάρχει βιομηχανία με μη θετικό αποτέλεσμα στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προκαλεί όλα τα δεινά», τόνισε.

«Διατηρούνται στοιχεία υγείας»

Ερωτηθείς αν υπάρχει υψηλή θνησιμότητα εργαζομένων ή συνταξιούχων στην ΑΓΕΤ από καρκίνο, ο πρόεδρος του Σωματείου είπε ότι επίσημα και βάσει στοιχείων, που διατηρεί και ο γιατρός εργασίας, δεν μπορεί να αποδειχτεί κάτι τέτοιο.
Ο ίδιος είπε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η τσιμεντοβιομηχανία σήμερα έχει κάνει βήματα μπροστά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αυστηροί και ότι αυτό που αναφέρει η ανακοίνωση των έξι σημείων, ήταν θέσεις των εργαζομένων στη βιομηχανία, για εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή πρακτική, τον σύγχρονο εξοπλισμό, εντατικούς ελέγχους και εξοπλισμό καταμέτρησης διοξινών, για τον οποίο έχει δεσμευτεί η εταιρία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.