Σε συναγερμό άνθρακα για 4 ώρες στο συγκρότημα Παπαστράτος (συνεχής ενημέρωση- φωτό- video)

Προληπτικά στο Νοσοκομείο πρύτανης, αντιπρύτανης και τρεις γυναίκες υπάλληλοι

Σε συναγερμό άνθρακα τέθηκαν σήμερα το μεσημέρι για τέσσερις ώρες, ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ, Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία, μετά την αποστολή φακέλου πιθανόν με ύποπτη σκόνη, με παραλήπτη τον πρύτανη του Π.Θ. Ζήση Μαμούρη. Τελικά στο Νοσοκομείο Βόλου και σε καραντίνα που στήθηκε, πήγαν προληπτικά στις 6.15 το απόγευμα και αφού έγινε προληπτικά απολύμανση και πλύση τους σε σκηνές με ντουσιέρες που είχαν στηθεί στην παραλία του Βόλου, ο πρύτανης του Π.Θ. Ζήσης Μαμούρης, η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου, καθώς και τρεις ακόμη γυναίκες – υπάλληλοι της Πρυτανείας, όπου εστάλη ο φάκελος. Ο φάκελος, που εστάλη από την Ινδία, παρέμεινε κλειστός, παραλήφθηκε από την Αστυνομία και θα σταλεί στο Χημείο Αθήνας για εξέταση.

Ο συναγερμός των υπηρεσιών ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι, όταν οι αρχές ειδοποιήθηκαν για ύπαρξη φακέλου με ύποπτη σκόνη στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτος του Π.Θ. και άμεσα αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών Απειλών, που ισχύει γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Άμεσα ενημερώθηκε της ΕΜΑΚ από τη Λάρισα που έστειλε στο Βόλο ομάδα αντιμετώπισης χημικών, βιολογικών και ραδιολογικών απειλών και ξεκίνησε την προετοιμασία στήνοντας σκηνές για απολύμανση στην Αργοναυτών, ενώ στο σημείο πιο πριν είχαν φτάσει Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ και Αστυνομία, ζητώντας από τους καθηγητές και τους υπαλλήλους στην Πρυτανεία να παραμείνουν στο χώρο που ήταν σε καραντίνα, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αντιμετώπισαν δύσπνοια ή άλλα προβλήματα υγείας, εξαιτίας της σκόνης στον φάκελο, που, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών.

Σκηνικό ταινίας
Μετά τις 3 το μεσημέρι, το Πανεπιστήμιο είχε αποκλειστεί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στην παραλία βρισκόταν οι εδικές σκηνές καραντίνας και το όλο σκηνικό θύμισε ταινία του Χόλιγουντ, καθώς περίπου μισή ώρα αργότερα η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στην οδό Ιάσονος από το ύψος της Κ. Καρτάλη και γενικά υπήρχε μια μεγάλη κινητοποίηση, ενώ δεν επιτράπηκε η είσοδος ούτε στους φοιτητές, που περίμεναν έξω από τις κορδέλες που είχε τοποθετήσει η Αστυνομία.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, το ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ πήγε στο 4ο όροφο του κτιρίου Παπαστράτος, όπου στεγάζεται η Πρυτανεία και μετά από διαδικασία αρκετών ωρών, αφού μπήκε σε καραντίνα ο χώρος και με ασφάλεια κατέβηκαν στην παραλία οι πέντε καθηγητές και υπάλληλοι, που απολυμάνθηκαν στην ειδική ντουσιέρα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, το προσωπικού του οποίου φορούσε ειδικές στολές, σε καραντίνα που είχε ετοιμαστεί στο Νοσοκομείο Βόλου.

Από την Ινδία ο φάκελος
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο φάκελος που εστάλη στην Πρυτανεία, ταχυδρομήθηκε από την Ινδία ήταν κίτρινου χρώματος, ανάλογος με αυτούς που εστάλησαν σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, ενώ η διεύθυνση ήταν δακτυλογραφημένη σε ταμπελάκι, στην αγγλική γλώσσα με παραλήπτη τον πρύτανη του Π.Θ., χωρίς να αναγράφει το όνομά του.

Στη σκηνή απολύμανσης βρίσκονται 5 άτομα από το Π.Θ. και αναμένεται σε λίγο να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Βόλου όπου θα τεθούν σε καραντίνα

Gepostet von magnesianews.gr am Donnerstag, 10. Januar 2019

Σε επικοινωνία του magnesianews.gr λίγα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Μαμούρη, ο ίδιος μόνο επιβεβαίωσε το γεγονός, χωρίς να επιθυμεί να δώσει επιπλέον στοιχεία, μιας που βρίσκεται σε εξέλιξη η όποια έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί, επί τόπου έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής που απέκλεισαν την περιοχή, όπως και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Φοιτητές και καθηγητές εκκένωσαν το παραλιακό κτίριο του Πανεπιστημίου, ενώ στο σημείο μετέβησαν και δυνάμεις της ΕΜΑΚ στις 3 περίπου το μεσημέρι για να παραλάβουν τον φάκελο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άτομα που έπιασαν στα χέρια τους τον φάκελο, ήταν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο προληπτικά, όπου είχε διαμορφωθεί ειδικός χώρος που υπάρχει ούτως άλλως στο Αχιλλοπούλειο γι΄αυτό το σκοπό, όπως δήλωσε στο magnesianews.gr στέλεχος του ιδρύματος. Ίσως να μεταφερθούν άλλα δύο άτομα- υπάλληλοι και πιθανόν και ο Πρύτανης που μπορεί να μην έπιασαν τον φάκελο, ωστόσο, βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.

Ίσως και πέντε άτομα στο Νοσοκομείο
Έξω από το παραλιακό συγκρότημα του Π.Θ. στο Βόλο, βρέθηκε και η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Βασιλική Αυγέρη, η οποία επισήμανε ότι το ΕΚΑΒ έχει εξοπλιστεί και ακολουθεί το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται όταν αντιμετωπίζεται ένας φάκελος με άνθρακα.
«Όταν η ΕΜΑΚ απολυμάνει τους υπαλλήλους της Πρυτανείας και ολοκληρώσει το έργο της, προσωπικό του ΕΚΑΒ που είναι εξοπλισμένο με ειδικές στολές θα τους παραλάβει», δήλωσε η κα Αυγέρη.
Σύμφωνα με την ίδια, στην αρχή έγινε λόγος για δύο άτομα, ενώ από νεώτερη ενημέρωση προκύπτει ότι ενδεχομένως είναι 4 ή 5 άτομα, που πρέπει να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο.

Η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κα Βασιλική Αυγέρη για το περιστατικό των υπόπτων φακέλων στο Π.Θ.

Gepostet von magnesianews.gr am Donnerstag, 10. Januar 2019


Πάντως, ο φάκελος παρέμεινε στα γραφεία της Πρυτανείας για αρκετή ώρα χωρίς να ανοιχθεί και αναμένονταν η ΕΜΑΚ από την Λάρισα για να τον παραλάβει. Σημειώνεται ότι εφαρμόζεται κανονικά το πρωτόκολλο όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις και σαν να επρόκειτο για άνθρακα. Από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων ο κ. Βασίλης Ηλιόπουλος, συμμετέχει επίσης στη διαδικασία, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, για λόγους ασφαλείας, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας στην οδό Ιάσονος, με κατεύθυνση την Κ. Καρτάλη

Μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ έξω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αφορμή την αποστολή υπόπτων φακέλων με σκόνη

Gepostet von magnesianews.gr am Donnerstag, 10. Januar 2019

Οι πρώτες πληροφορίες

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι φάκελοι είχαν σταλεί από χτες αλλά δεν ανοίχτηκαν. Όταν έγιναν αντιληπτοί, οι Αρχές κινήθηκαν ταχύτητα ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο.

Οι Αρχές δεν έχουν ακόμη καταλήξει για το εάν υπάρχει σκόνη μέσα στον φάκελο που έφτασε στην Κρήτη αλλά κρίθηκε ύποπτος και εξετάζεται. Παρόλα αυτά, έχει διαπιστωθεί ότι ύποπτη σκόνη υπάρχει μέσα στους άλλους δύο φακέλους.

Στην Κέρκυρα, ο φάκελος δεν έφτασε ποτέ στο πανεπιστήμιο καθώς εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ και κινήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί εσωτερικά στο χώρο του ταχυδρομείου, αλλά και εξωτερικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, αναμένεται να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας», που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη, φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τον ύποπτο «φάκελο» αναμένεται να μεταφέρει ειδική ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, που είναι εφοδιασμένη με ειδικές στολές, σε ασφαλή χώρο.

Ωστόσο, η επιστολή με αποδέκτη στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο έφτασε στην Πρυτανεία στην Πανεπιστημιούπολη.

Οι φάκελοι θα σταλούν και αυτοί στο Χημείο του Κράτους για να εξεταστεί το περιεχόμενό τους και πλέον αναμένονται οι ανακοινώσεις.

Επιχείρηση απομάκρυνσης του προσωπικού του Π.Θ. που ήρθε σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο

Gepostet von magnesianews.gr am Donnerstag, 10. Januar 2019

Σε καραντίνα επτά άτομα στη Μυτιλήνη
Υπενθυμίζεται ότι επτά άτομα -πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, ένας νομικός σύμβουλος του ιδρύματος και ένας αστυνομικός- που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου παραμένουν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Ο φάκελος είχε αποδέκτη την πρύτανη του Πανεπιστημίου, Χρυσή Βιτζιλάκη, και είχε αποσταλεί από την Ινδία.

Στον φάκελο υπήρχαν και φυλλάδια στα οποία ήταν γραμμένη, στα αγγλικά, η φράση:

«Η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους».

Όπως έγινε γνωστό, με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη, τα οποία από χθες το βράδυ κιόλας είχαν υποχωρήσει.

Ο φάκελος από το πανεπιστήμιο Αιγαίου μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους στις 5 σήμερα το πρωί με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου C 130.

Επιπλέον, ειδικοί επιστήμονες εξέτασαν τους χώρους του Πανεπιστημίου, όπως σε τέτοιες περιπτώσεις ορίζεται από σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με χθεσινοβραδινή απόφαση των πρυτανικών Αρχών έχει ανασταλεί επ’ αόριστον.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.