Εθνικός στόχος μία ισχυρή ψηφιακή βάση για την Ελλάδα έως το 2021

Όπως τονίστηκε κατά την έναρξη συνεδρίου του ΣΕΒ για την ψηφιακή στρατηγική στη χώρα μας

«Να μετουσιώσουμε το όραμα σε πράξη άμεσα», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θόδωρος Φέσσας κατά την έναρξη του συνεδρίου για την ψηφιακή στρατηγική στη χώρα μας. Χορηγός του συνεδρίου είναι η 24MEDIA

«Ο εθνικός μας στόχος είναι μέχρι το 2021 η Ελλάδα να έχει αναπτύξει μία ισχυρή ψηφιακή βάση, ώστε στη συνέχεια να κάνει το άλμα. Διότι σήμερα, στην κατάσταση που βρισκόμαστε, άλμα δεν μπορούμε να κάνουμε. Το όραμά μας είναι, με συντεταγμένη στρατηγική, αποτελεσματική διακυβέρνηση και άφθονη προσπάθεια σε βάθος 10-15 ετών να ανήκουμε στις ψηφιακά ώριμες χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο Θόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κατά την έναρξη συνεδρίου του ΣΕΒ για την ψηφιακή στρατηγική στη χώρα μας, χορηγός του οποίου είναι η 24MEDIA.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την ενιαία ψηφιακή αγορά, Άντρους Άνσιπ, ο οποίος στην επίσημη τοποθέτησή του τόνισε ότι όλοι οι κλάδοι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα πρέπει να τοποθετηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Ο Άντρους Άνσιπ είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, ο οποίος ηγήθηκε του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας του προς την πλέον επιτυχημένη ηλεκτρονική διακυβέρνηση της Ευρώπης. Μιλώντας για την Ελλάδα επεσήμανε ότι παραμένει χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο αν και υπάρχουν κινήσεις, όπως είναι η διαμόρφωση της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως θετικές. Όπως θετικό στοιχείο είναι και η ύπαρξη μίας αναπτυσσόμενης startup σκηνής με αρκετές εταιρείες που κινούνται με γρήγορους ρυθμούς, με τον κ. Άνσιπ να κάνει επιπλέον λόγο για τη δημιουργία στην Ελλάδα κόμβων ψηφιακής καινοτομίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν με κοινοτικά κονδύλια.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε ακόμη την ελληνική κυβέρνηση να προσαρμόσει στις καινούριες συνθήκες, που αφορούν στην ελεύθερη διακίνηση των δεδομένων, την εγχώρια νομοθεσία και να επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να διαχειρίζονται επιχειρησιακά δεδομένα που βρίσκονται σε άλλη χώρα. Ακόμα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων εργαζομένων, οι οποίες είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό.

Το γεγονός ότι πολύ σύντομα το 90% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες, επεσήμανε και ο Θόδωρος Φέσσας. «Σήμερα, η συνολική συνεισφορά του ψηφιακού, στην ελληνική οικονομία δεν ξεπερνά το 16,3% του ΑΕΠ τη στιγμή που ο μέσος για την Ευρώπη είναι 25%, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της Accenture. Ζούμε και εργαζόμαστε στην Ευρώπη, η ψηφιακή ενοποίηση της οποίας θα συνεισφέρει 415 δισ. ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

«Καταθέτουμε τις προτάσεις μας για μία στρατηγική, και ένα συγκεκριμένο, ποσοτικοποιημένο οδικό χάρτη που, αν εφαρμοστεί, μπορεί να αυξήσει επιπρόσθετα τον εθνικό μας πλούτο κατά περίπου 7,6 δισ. ευρώ, μέχρι το συμβολικό ορόσημο του 2021, συνεισφέροντας μία αύξηση 4% στο ΑΕΠ της χώρας και τουλάχιστον 50.000 νέες, μόνιμες και καλές θέσεις απασχόλησης. Πρέπει αυτό το όραμα, αυτή την αύξηση του εθνικού μας πλούτου να τα μετουσιώσουμε σε πράξη άμεσα», συνέχισε ο Θόδωρος Φέσσας.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.