Έβαλαν φωτιά σε κέντρο εστίασης στις Αλυκές!

Εικόνα από το κτίριο, μετά τη φωτιά...
Καταδικάστηκαν σε 3,5 χρόνια φυλάκιση, δύο κατηγορούμενοι, ο ένας συγγενής του ιδιοκτήτη…

Με ποινές φυλάκισης 3,5 ετών για τον καθένα από τους δύο κατηγορούμενους, έπεσε χθες η αυλαία της υπόθεσης απόπειρας εμπρησμού πρακτορείου του ΟΠΑΠ στον Βόλο, στο τέλος του 2014 και εμπρησμού του μπαρ “Blue Lagoon” στις Αλυκές, σχεδόν πέντε χρόνια μετά. Το Δικαστήριο έκρινε ένοχους δύο Βολιώτες ηλικίας 37 και 65 ετών για πρόκληση πυρκαγιάς και όχι έκρηξη όπως ήταν η αρχική κατηγορία και για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, ελέω της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.
Για τον πρώτο, που φέρεται να ήταν ο εμπρηστής, η ποινή του είναι μετατρέψιμη προς 5 € την ημέρα, ενώ ο 65χρονος, που έδωσε την εντολή για τον εμπρησμό και είναι συγγενής του ιδιοκτήτη των δύο καταστημάτων, καταδικάστηκε με αναστολή. Το Δικαστήριο αναγνώρισε στους δύο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.
Η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ελήφθη κατά πλειοψηφία (με ψήφους 6-1), καθώς ένας ένορκος έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι έπρεπε να αθωωθούν. Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, έγινε άρση των απαγορευτικών μέτρων που είχαν επιβληθεί σε βάρος των καταδικασθέντων και διατάχθηκε να επιστραφούν τα χρήματα που είχαν δοθεί για εγγυήσεις μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή Βόλου.
Οι κατηγορούμενοι στην απολογία τους, υποστήριξαν ότι δεν είχαν συμμετοχή στους εμπρησμούς των καταστημάτων. Ο 65χρονος, που φέρεται να ήταν ο ηθικός αυτουργός, υποστήριξε ότι δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τον συγκατηγορούμενό του, ώστε να τον παρακινήσει να προχωρήσει σε τέτοιου περιεχομένου πράξεις. Οι καταδικασθέντες μετά τη δίκη άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Κατά την ακροαματική διαδικασία, που κράτησε τρεις μέρες, εξετάστηκαν πέντε μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους και οι παθόντες, που υπέδειξαν τους δύο κατηγορούμενους ως φυσικό και ηθικό αυτουργό αντίστοιχα, των εμπρησμών. Οι συνήγοροι υπεράσπισης επισήμαναν στις αγορεύσεις τους ότι από καμία από τις καταθέσεις των μαρτύρων δεν προέκυψε συμμετοχή.

Μετατροπή των κατηγοριών

Η υπόθεση παραπέμφθηκε για να δικαστεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας ως κακούργημα, αλλά με το νέο Ποινικό Κώδικα οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε βαθμό πλημμελήματος. Με πρόταση του εισαγγελέα, το ΜΟΔ αποφάσισε να μην ακουστούν στο δικαστήριο οι απομαγνητοφωνήσεις συσχετιζόμενης υπόθεσης που αφορά σε εκβίαση καταστηματαρχών για παροχή προστασίας. Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν κατηγορηθεί αρχικώς και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, όμως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου έκρινε με βούλευμά του ότι οι εν λόγω κατηγορίες δεν προέκυπταν. Για την υπόθεση, είχαν γίνει συνολικά έντεκα συλλήψεις, με επτά από τους κατηγορούμενους να προφυλακίζονται, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με απαλλακτικά βουλεύματα. Οι δύο Βολιώτες που καταδικάστηκαν, μετά τις απολογίες στον ανακριτή δεν είχαν προφυλακισθεί και είχαν αφεθεί ελεύθεροι με όρους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.