Εισαγγελική παρέμβαση για το περιβαλλοντικό έγκλημα στα Χάνια

Επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας για φωτιά σε πλαστικά και άλλα υλικά στο σημείο της ρύπανσης

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου προκάλεσε το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Μαγνησία” για το περιβαλλοντικό έγκλημα που τελέστηκε το τελευταίο διάστημα στα Χάνια Πηλίου πίσω από το ξενοδοχείο “Πηλέας”. Από νωρίς το πρωί ο αρμόδιος εισαγγελέας υπηρεσίας διέταξε την διενέργεια προκαταρκτική εξέτασης και σχηματίστηκε δικογραφία για το θέμα η οποία διαβιβάστηκε και στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου προς διερεύνηση. Στη δικογραφία προστέθηκαν μάλιστα ήδη τα πρώτα στοιχεία που κατέθεσε ο εκδότης της εφημερίδας “Μαγνησία” Αρχιμήδης Καρεκλίδης, που περιλαμβάνουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την περιοχή όπου εντοπίστηκε η ρύπανση. Στοιχεία για την υπόθεση αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα, αλλά και στην εισαγγελία Βόλου, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας μέλη της οποίας μετέβησαν σήμερα στο σημείο για να διενεργήσουν αυτοψία και να συλλέξουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του ρυπαντή ή ρυπαντών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκύψει αρκετά στοιχεία από τις αναγραφόμενες επωνυμίες σε σακούλες από μπάζα και άλλο υλικό που μπορεί να οδηγήσουν στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο θόρυβος που προκάλεσε το δημοσίευμα της “Μαγνησίας” πάντως φαίνεται πως ήχησε δυνατά και στα αυτιά των δραστών, οι οποίοι ενήργησαν άμεσα και έβαλαν φωτιά σε πλαστικά και άλλα υλικά που συγκέντρωσαν προκειμένου, όπως διαφαίνεται, να καταστρέψουν στοιχεία τα οποία θα οδηγούσαν στην ταυτοποίησή τους. Γι’ αυτό το λόγο ειδοποιήθηκε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου όχημα της οποίας έσπευσε στο σημείο για την κατάσβεση μικρών εστιών σε έκταση λίγων τετραγωνικών μέτρων.

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Καταδικαστέες και ποινικά κολάσιμες οι ενέργειες των ρυπαντών

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας “Μαγνησία” αναφέρονται τα εξής: Μετά από δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας, σχετικά με ρύπανση από μπάζα και σκουπίδια σε ρέμα και δάσος στα Χάνια Πηλίου, το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Στέλιος Λημνιός μετέβη εκεί με σκοπό να κάνει αυτοψία για επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων. Μόλις όμως έφτασε στο δάσος πάνω και πίσω από τον Πηλέα αντίκρισε φωτιά την οποία είχαν βάλει άγνωστοι για να κάψουν πλαστικά και, χαρτόνια και άλλα εύφλεκτα οικοδομικά υλικά. Αμέσως επενέβη να καταστείλει τη φωτιά με χρήση χώματος και κλαδιών.

Στη συνέχεια ανακάλυψε ότι είχαν ριφθεί μπάζα και διάφορα άλλα υλικά σε διάφορα σημεία του δάσους και παρακείμενου ρέματος. Από τα σημεία αυτά ελήφθησαν φωτογραφίες. Μάλιστα κάτω από τσουβάλια με μπάζα βρέθηκε και ανασύρθηκε πινακίδα επιχείρησης της περιοχής.

Ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία από φόβο αναζωπύρωσης της φωτιάς. Με την άφιξη του πυροσβεστικού οχήματος η φωτιά σβήστηκε ασφαλώς. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες κακοποιούν το ιδιαιτέρου φυσικού κάλους περιβάλλον του Πηλίου και είναι καταδικαστέες και ποινικά κολάσιμες.

H Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που ελήφθησαν σήμερα το πρωί, που επιβεβαιώνουν ουσιαστικά το δημοσίευμα της “Μαγνησίας” ως προς την έκταση της ρύπανσης καθώς και από την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που έβαλαν άγνωστοι σε διάφορα πλαστικά και οικοδομικά υλικά με κίνδυνο να προκληθεί πυρκαγιά μεγαλύτερης έντασης. Σε μια φωτογραφία της ΠΠ απεικονίζεται και η διαφημιστική ταμπέλα επιχείρησης της περιοχής που βρέθηκε μαζί με τα μπάζα μέσα στο δάσος.

Για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Μαγνησία” μίλησαν σήμερα το πρωί στην εκπομπή του Γιώργο Καρεκλίδη στο Ράδιο Ένα 102,5 ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος κ. Γιώργος Καλτσογιάννης καθώς και το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας κ. Στέλιος Λημνιός.

Γ.Καλτσογιάννης: Είναι τραγικό αυτό που ζούμε

Σε δηλώσεις του στο Ράδιο Ένα 102,5 ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γιώργος Καλτσογιάννης είπε τα εξής: “Είδα το δημοσίευμα της εφημερίδας «Μαγνησία» που μας ανησύχησε ιδιαιτέρως. Γι αυτό και από νωρίς το πρωί, κλιμάκιο από το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας μετέβη εκεί για να καταγράψει το περιστατικό, έτσι ώστε να δούμε την έκταση, από που προέρχεται και τι υλικά περιλαμβάνει. Εννοείται ότι θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Νόμο και εφόσον απαιτηθεί θα επιβληθούν τα νόμιμα που είναι πρόστιμα και αποστολή του φακέλου στον Εισαγγελέα για να κινηθεί η ποινική διαδικασία. Είναι τραγικό αυτό που ζούμε. Ήθελα να πιστεύω ότι έχουν εκριζωθεί από το Πήλιο όλα αυτά, στο παρελθόν είχαμε αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις, απ’ ότι φαίνεται σε ένα σημείο τουλάχιστον των όμορφων Χανίων υπάρχει και περιμένουμε τα αποτελέσματα.”

Στ.Λημνιός: Πρόκειται για ρύπανση από ξενοδοχείο κοντινής περιοχής

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Ράδιο Ένα 102,5 και τον Γιώργο Καρεκλίδη ο κ. Λημνιός τόνισε ότι “υπάρχει μια εκτεταμένη ρύπανση η οποία δεν πρέπει να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό, ίσως τους τελευταίους μήνες. Κάποιος μόλυνε την περιοχή και δεν μπορεί να είναι παρά κάποιο από τα μεγάλα ξενοδοχεία, γιατί τέτοιας επιφάνειας ρύπανση δεν μπορεί να προκαλέσει μια ιδιωτική κατοικία. Σίγουρα μιλάμε για μεταφερόμενα μπάζα από την κοντινή περιοχή και όχι από το Βόλο. Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες. Για να προσφύγουμε εμείς σαν Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία θα πρέπει πρώτα να ελέγξουμε το χώρο, πράγμα που θα το έχουμε κάνει μέχρι αύριο (σ.σ. ο κ. Λημνιός μετά την συνέντευξη μετέβη στον χώρο).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.