Κ. Τσουράπας: “Μας έχουν κάνει δύο συνεχόμενες αυξήσεις στο αλεύρι”

Έβαλαν λουκέτο επτά αρτοποιεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη Μαγνησία

Μέσα στην οικονομική δίνη, που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση, οι αρτοποιοί και της Μαγνησίας έρχονται αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις στις πρώτες ύλες τους και κυρίως στο αλεύρι, το οποίο αυξήθηκε δύο συνεχόμενες φορά κατά 5-6%. Την ίδια στιγμή επτά αρτοποιεία στη Μαγνησία κατέβασαν ρολά, ενώ αρκετοί αρτοποιοί διερευνούν τις πιθανότητες πώλησης των επιχειρήσεών τους. Κι ενώ οι αρτοποιοί αντικρίζουν μείωση του τζίρου τους και αύξηση της φύρας, βλέπουν ορισμένες αλυσίδες που πωλούν είδη αρτοποιίας να μην τηρούν τα προβλεπόμενα και να παραμένουν σε λειτουργία 24ωρες το 24ωρο. Τα παραπάνω ζητήματα έθιξε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Μαγνησίας και πρόεδρος της ΟΕΒΕ Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κ.Τσουράπας.

Όπως ο ίδιος σημείωσε ο περισσότερος κόσμος ίσως νομίζει πως τα αρτοποιεία δεν έχουν πληγεί οικονομικά, καθώς έχουν παραμείνει σε λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό όμως δεν ισχύει.
«Δεν απευθυνόμαστε μόνο στην οικογένεια που θα έρθει να πάρει μισό κιλό ψωμί. Απευθυνόμαστε σε ξενοδοχεία, που δεν δουλεύουν, αλλά και στην εστίαση, σε ταβέρνες, σε τσιπουράδικα, σουβλατζίδικα. Την ίδια στιγμή πολύς κόσμος δεν πηγαίνει στα γραφεία του και δεν περνά να πάρει το καθιερωμένο κολατσιό του από τους φούρνους, ενώ για μήνες τα σχολεία δεν λειτουργούσαν και αυτό είχε αντίκτυπο και σε μας», επεσήμανε ο κ. Τσουράπας.

Την ίδια στιγμή κι ενώ οι περιορισμοί στην κοινωνία και την οικονομία συνεχίζονται οι φούρνοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις και την ταυτόχρονη αυξημένη φύρα.

«Πρέπει να μαντεύουμε πότε θα έρθουν για ψωμί»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των αρτοποιών τον φούρνο της γειτονιάς τον επισκέπτονταν 5-6 φορές την εβδομάδα κάθε οικογένεια ή άτομο, ενώ τώρα οι επισκέψεις έχουν μειωθεί σε 2-3. «Πρέπει να μαντέψουμε πότε θα έρθουν για το ψωμί κι εκεί έχουμε μεγάλη φύρα γιατί δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε την παραγωγή μας», είπε ο ίδιος.
Μεγάλο όμως ζήτημα είναι και αυτό των αυξήσεων των πρώτων υλών με τον κ. Τσουράπα να σημειώνει πως «Οι αυξήσεις εντοπίζονται κυρίως στα σιτάρια, τις μαργαρίνες, τα βούτυρα, τα λάδια. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα το σουσάμι αυξήθηκε κατά 40% . Στο αλεύρι είδαμε δύο φορές αύξηση τον Σεπτέμβριο γύρω στο 5-6% και τώρα αυξήθηκε ακόμη 5-6%. Υπάρχει προβληματισμός στους αρτοποιούς εάν μπορούν να απορροφήσουν κι αυτή τη νέα αύξηση», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως σε πρώτη φάση δεν υπάρχουν αυξήσεις, όμως ο κάθε αρτοποιός μπορεί να ακολουθήσει την δική του πολιτική, ανάλογα με τον τζίρο του, τη φύρα του και τη δική του κινητικότητα.

«Επτά αρτοποιεία σταμάτησαν τη λειτουργία τους»
Τα παραπάνω προβλήματα που είναι συνεχή δέκα μήνες τώρα εκτός από δυσκολίες έφεραν δυστυχώς και λουκέτα. Όπως τόνισε ο κ. Τσουράπας επτά αρτοποιεία στη Μαγνησία σταμάτησαν τη λειτουργία τους, άλλα άλλαξαν χέρια, ενώ πολλοί βρίσκονται σε διερευνητικές συζητήσεις για πώληση των επιχειρήσεών τους.
Βέβαια ο ίδιος κρατώντας την αισιοδοξία του σημείωσε πως εάν ξεπεραστεί σε 2-3 μήνες η πανδημία, μπορεί ο κλάδος να αντέξει. «Να μετρηθούμε και να είμαστε όλοι παρόντες», είπε χαρακτηριστικά.

«Το ψωμί του φούρνου της γειτονιάς δεν συγκρίνεται με του μάρκετ»
Ένα άλλο ζήτημα που προβληματίζει τους αρτοποιούς είναι και προτίμηση πολλών στο ψωμί των σούπερ μάρκετ. Όπως σχολίασε ο κ. Τσουράπας εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις υπήρχαν πολλοί καταναλωτές που επισκέπτονταν τα σούπερ μάρκετ και μεταξύ των άλλων αγορών τους αγόραζαν και ψωμί.
« Την ποιότητα όμως που έχει ο φούρνος της γειτονιάς δεν θα την αποκτήσει κανένα μάρκετ και καμία αλυσίδα. Μάλιστα πολλά μάρκετ έχουν κατεψυγμένο ψωμί, ασχέτως εάν δεν το λένε», τόνισε.

Αθέμιτος ανταγωνισμός με 24ωρη λειτουργία αλυσίδων
Στο μεταξύ, μεγάλο πρόβλημα, που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό είναι η 24ωρη λειτουργία ορισμένων αλυσίδων, που πωλούν και είδη αρτοποιίας. Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος των Αρτοποιών υπάρχουν αλυσίδες που δεν κλείνουν στις 8 το βράδυ, όπως πρέπει, αλλά παραμένουν ανοιχτές όλο το 24ωρο, δημιουργώντας αθέμητο ανταγωνισμό.. Μάλιστα ως Σύλλογος έχει ενημερώσει σχετικά την Πολιτική Προστασία.
« Πρέπει κάποιοι να το ελέγξουν, αλλά πρέπει και ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Δεν χρειάζεται να έχουμε έναν αστυνόμο πάνω μας. Ξέρουμε ότι μπορούμε μέχρι τις 8 να είμαστε ανοιχτά», τόνισε.

Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης
Τέλος, ο κ. Τσουράπας σχολίασε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με τον ίδιο να σημειώνει πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι στη θετική κατεύθυνση. Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο πάντα υπάρχει περιθώρια για βελτίωση, τονίζοντας πως οι όροι και οι προϋποθέσεις για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα ή στις επιστρεπτέες προκαταβολές θα μπορούσαν να είναι πιο ελαστικές και βελτιωμένες, προκειμένου περισσότεροι επαγγελματίες να ενταχθούν και να στηριχθούν οικονομικά.
« Δεν μπορούμε να πούμε ότι αδιαφορούν. Πάντα υπάρχει το καλύτερο. Είναι εδώ και πιστεύω ότι θα βοηθήσουν και στο μέλλον και με την επιστρεπτέα 6 που έχουν εξαγγείλει και με την 5 που θα ξεκινήσουν από εβδομάδα να μπαίνουν χρήματα. Ελπίζουμε να πάμε λίγο καλύτερα», σημείωσε και τόνισε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των δημοτικών σχολείων έφερε θετικά μηνύματα και αισιοδοξία καθώς άλλαξε η ψυχολογία και ξεκίνησε μία σχετική κίνηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.