Ευνοϊκές οι συνθήκες στην οικονομία, εάν…

Δηλώσεις στο Ράδιο-Ένα και το magnesianews, του βουλευτή Μαγνησίας Μ. Μπαλλή και του καθηγητή Χρ. Κόλλια

Αισιοδοξία για βελτίωση των πραγμάτων στην ελληνική οικονομία, εκφράζει ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής, που συμμερίζεται την άποψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, ώστε η οικονομία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Στον αντίποδα, ο καθηγητής οικονομικών του Π.Θ. Χρήστος Κόλλιας, θεωρεί σημαντική την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, αν και εκτιμά ότι η έξοδος στις αγορές για δανεισμό θα μας αναγκάσει να πληρώσουμε κατ’ ελάχιστον 5% επιτόκιο (από περίπου 2% σήμερα). Βουλευτής και ακαδημαϊκός συμφωνούν ωστόσο, ότι το υψηλό πλεόνασμα δεν μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια γιατί καταδικάζεται η προοπτική της Ελληνικής οικονομίας και τα χρήματα, αντί για δημιουργία πλεονασμάτων, πρέπει να πάνε στην τόνωση της λειτουργίας της οικονομίας. Τα παραπάνω ανέφεραν στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Μάκης Μπαλλής βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ και ο Χρήστος Κόλλιας καθηγητής Οικονομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Διαφορετική δυνατότητα
Μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν θα έβλεπε ότι πραγματικά υπάρχει, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία, μια διαφορετική δυνατότητα πλέον, καθώς υπάρχει το διαπιστωμένο πλεόνασμα που έρχεται από την απόδοση της οικονομίας, δήλωσε ο Μάκης Μπαλλής.
Όπως είπε, λόγω αυτού του γεγονότος, υπάρχει η ομολογία του Τόμσεν ότι γινόταν λάθος υπολογισμοί επτά ολόκληρα χρόνια για την Ελλάδα, έχουμε το διαφορετικό κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται στην αγορά, χωρίς να λείπουν τα προβλήματα, σε μια περίοδο με διαφορετικές δυνατότητες, αλλά είναι επίσης περίοδος που οι δυσκολίες συνεχίζουν να υπάρχουν και έχουμε χρέος όλοι, αυτές τις δυσκολίες να τις αντιπαλέψουμε.
Ο βουλευτής εκτίμησε ότι υπάρχει δυνατότητα για μια διαφορετική πλέον πορεία στην Ελλάδα, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία και όσα προβλέπεται να γίνουν στο κοντινό μας μέλλον, θα υπάρχει η δυνατότητας συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που σημαίνει να βγούμε στις αγορές, για δανεισμό φθηνότερου χρήματος.

«Δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο»
Σχετικά με τα υπάρχοντα δάνεια, ο βουλευτής ανέφερε ότι ανοίγει η προοπτική και υπάρχει δυνατότητα να δούμε αντικατάσταση δανείων με υψηλό επιτόκιο, με νέα που θα έχουν πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, κατά συνέπεια λιγότερο δημοσιονομικό βάρος και μεγαλύτερη δυνατότητα να δούμε με άλλο μάτι τις τάξεις που πλήττονται ιδιαίτερα από τη συνεχιζόμενη περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.
Στα παραπάνω και στην αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα με κατανόηση για τα προβλήματα και τις μεγάλες θυσίες που έχει κάνει ο Ελληνικός λαός, «βασίζομαι και λέω έχω μια αισιοδοξία ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν και ν’ αρχίσει πολύ σύντομα αυτή η βελτίωση των πραγμάτων».
Όσον αφορά στο πλεόνασμα, ο βουλευτής δήλωσε ότι τα φορολογικά έσοδα είναι η μια παράμετρος, ενώ τα άλλα ζητήματα είναι η απόδοση της οικονομίας στο βαθμό που μπορεί να λειτουργήσει και πρόσθεσε ότι το ύψους 3,6% του πλεονάσματος, σε όρους μνημονίου, είναι 4,20%. «Είναι πολύ υψηλό αυτό το εισόδημα για να το αγνοήσουμε και να πούμε ότι προέρχεται μόνο από τα φορολογικά έσοδα, δήλωσε ο Μάκης Μπαλλής, που πρόσθεσε ότι καμία οικονομία του κόσμου δεν μπορεί συνεχώς επί πέντε χρόνια να καταγράφει υψηλά πλεονάσματα, διότι δεν θα αναπτύσσονται με σωστό ρυθμό οι τομείς της οικονομίας της.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι μ’ αυτό τον τρόπο, θα περιοριστεί η ανάπτυξη στο βωμό της επίτευξης πολύ υψηλών πλεονασμάτων, γι’ αυτό η κυβέρνηση επιμένει ότι τα στοιχεία πιστοποιούν ότι και το 2018 θα υπάρχουν μεγάλα πλεονάσματα, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί απ’ αόριστον, γιατί καταδικάζεται η προοπτική της Ελληνικής οικονομίας.
Ο βουλευτής Μαγνησίας εκτίμησε ότι τα χρήματα, αντί για δημιουργία πλεονασμάτων, πρέπει να πάνε στην τόνωση της λειτουργίας της οικονομίας.

Το 2018 λήγουν τα μνημόνια
Αναφορικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι τελειώνουν τα μνημόνια το 2018, ο Μάκης Μπαλλής δήλωσε ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει εκτίμηση ότι η Ελλάδα από το 2017 κιόλας, θα μπορέσει να επιχειρήσει την έξοδό της στις αγορές, κάτι που συνδέεται με την προσπάθεια της χώρας για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να δανειζόμαστε από τις αγορές με διαφορετικό επιτόκιο.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι την άλλη μέρα θα κάνει «μπαμ» η οικονομία και θα αναπτυχθούν όλα με τρελούς ρυθμούς, αλλά θα μπορούμε να μιλάμε για μια οικονομία που θα είναι σε ρυθμό ανάπτυξης, χωρίς να υπόκειται σε συνεχή έλεγχο και περιορισμό από ξένους μηχανισμούς.
Ο βουλευτής δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα των εκλογών, για το οποίο είπε ότι ο σχεδιασμός που έχει η κυβέρνηση είναι εξάντληση του συνταγματικού της χρόνου, ώστε απερίσπαστη να μπορέσει να δουλέψει στην εφαρμογή των όσων έχει σχεδιάσει. «Και όπως φαίνεται αυτά που έχει σχεδιάσει αρχίζουν να αποδίδουν», δήλωσε ο Μάκης Μπαλλής.

«Μεγαλύτερο επιτόκιο στις αγορές»
Ο Χρήστος Κόλλιας καθηγητής Οικονομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέφερε ότι το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2018 και μέχρι τότε πρέπει η οικονομία και κυρίως η αξιοπιστία της Ελληνικής οικονομίας στις αγορές να είναι τέτοια που να μας επιτρέψει την έξοδο σε αυτές, δηλαδή τον δανεισμό από τις αγορές, με ένα λογικό επιτόκιο, προφανώς σαφώς υψηλότερο από αυτό που μας δανείζουν σήμερα οι εταίροι μας.
Σήμερα μεσοσταθμικά δανειζόμαστε με επιτόκιο περίπου 2% και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν βγούμε στις αγορές, το επιτόκιο δανεισμού θα είναι γύρω στο 5%, αλλά κάτω από τα ευνοϊκότερα δυνατά σενάρια, σημείωσε ο κ. Κόλλιας.
Ούτως ή άλλως, ανέφερε, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μνημονίου, γιατί πολλές από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αναφέρονται σε έτη που ακολουθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. «Μην έχουμε καμία ψευδαίσθηση, η Ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε καθεστώς επιτήρησης σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά και το δημόσιο χρέος, για ένα αρκετά μακρύ χρονικό διάστημα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει υπογράψει για 99 χρόνια την εκχώρηση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στους δανειστές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Ο κ. Κόλλιας είπε ότι το ζητούμενο είναι όχι μόνο πως θα βγούμε στις αγορές, γιατί αυτό συμβάλλει στη δημιουργία μιας θετικότερης ψυχολογίας, αλλά πως εμείς οι ίδιοι θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ευνοϊκότερη ψυχολογία και προφανώς να τροχοδρομήσουμε αναπτυξιακά.
Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αν δεν επιλυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει με ρευστότητα την οικονομία και άρα να συμβάλει στην αναπτυξιακή τόνωση, δήλωσε ο κ. Κόλλιας, που πρόσθεσε ότι πρόκειται για μεγάλα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Ο καθηγητής τόνισε ότι ένα σημαντικό βήμα είναι η ένταξη της χώρας μας, που έχει καθυστερήσει λόγω της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης, στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση έχει ουσιαστική και συμβολική συμμαχία, καθώς δεν είναι μόνο η ρευστότητα που παρέχεται στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όσο το γεγονός ότι εντασσόμενη η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι ένα θετικό βήμα προς τις αγορές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θεωρεί αξιόπιστη την Ελληνική οικονομία.

«Θηλιά» στην οικονομία
Ο Χρήστος Κόλλιας, αναφορικά με το πλεόνασμα, είπε ότι είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης της Ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι το ποσοστό 3,5% που είναι ο στόχος, είναι ένα πλεόνασμα όχι μόνο δύσκολα επιτεύξιμο, αλλά «στραγγαλίζει» την οικονομία. «Θεωρώ ότι δεν θα μπορέσουμε να το διατηρήσουμε για τα επόμενα χρόνια και πιθανότητα μετά από 2-3 χρόνια να υποχρεωθούμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», εκτίμησε ο κ. Κόλλιας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το πλεόνασμα είναι «θηλιά» στο λαιμό της οικονομίας, που θα πρέπει στο εγγύς μέλλον να προσπαθήσουμε να χαλαρώσουμε. Ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2%, είναι πολύ πιο ρεαλιστικό, σε σχέση με το 3,5%.
Ο καθηγητής οικονομικών, εκτίμησε ότι αν πέσει ο στόχος του πλεονάσματος, πρωταρχικό θα είναι η χαλάρωση της φορολογίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα, διότι από κει θα προέλθουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Η Ελλάδα, τόνισε, θα πρέπει να καταστεί χώρος ευνοϊκός για μικρή και μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι στο βαθμό που θα διευθετηθεί το Ελληνικό χρέος, με επιμήκυνση ή μείωση των επιτοκίων, αλλά όχι με ονομαστικό κούρεμα, ατό θα μας βοηθήσει να ανα-διαπραγματευτούμε ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.